X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Sergio Ramos

V pogovoru za uradno stran Evropske nogometne zveze (UEFA) je Sergio Ramos analiziral spopad proti Atléticu v četrtfinalu Lige prvakov: “Zelo so močni kot kolektiv, znajo se hitro pobrati, ko jim kaj ne gre od rok. Zaradi tega so v zadnjih letih naredili velik kakovostni preskok. Zelo zahtevno bo.”

Kako bi opisali sebe? Kašni ste na treningih in ko ste s svojimi soigralci?
Nisem nekdo, ki sam sebe ocenjuje, to puščam drugimi ljudem. Ampak mislim, da požrtvovalnost, trdo delo in želja po izboljšanju so moji vsakodnevni cilji. Ob koncu dneva je bistvo premagati ovire s katerimi se srečujemo vsak dan.

Vi Ligi prvakov ste odigral skoraj 80 tekme. Kaj naredi tekmovanje tako pomembno za vas?
Ni pomembno le zame. Za vsakega igralca Liga prvakov prinaša dodaten vir motivacije, saj se jo spremlja po vsem svetu. To te spremeni kot igralca. Igraš proti najboljšim v Evropi in na koncu dneva je to tisto, kar te loči od tega, ali si povprečen igralec, ali pa eden od najboljših. Na teh tekmah vidiš pravo osebnost vsakega igralca in izvleče le najboljše iz vsakega posameznika.

Lanska sezona Lige prvakov je bila čudovita za Real Madrid in vi ste igrali ključno vlogo v polfinalu proti Bayern z dvema goloma, ki sta utišala stadion. Kakšni so vaši spomini na ta gola?
Če sem iskren, nisem imel priložnost, da bi užival v tistem trenutku, tako kot bi si sicer želel. V tistem času se spomnim, da je umrla mama mojega prijatelja in sem zato posvetil oba gole njej. Spomnim se, da je bila neverjetna tišina na stadionu, kar seveda nihče ni pričakoval. Če je bil kdaj kakšen rezultat, ki ga nihče ni pričakoval, potem je bil ta eden od njih.

Real Madrid je imel odlično sezono. Kako je bilo za vas kot branilec, ko ste prispevali gole klubu, kateri ima odlične napadalce?
Moj gol ob osvojitvi La Decime bo za vedno ostal v spominu, ko sem zadel z glavo v zadnjem trenutku. Toda kar je najbolj pomembno za mene je zmaga ekipe in igranje kar se da dobro, da lahko navijači Real Madrida uživajo ob naših tekmah. Lani je vse potekalo odlično, kot smo si želeli. Dosegel svoj najboljši nivo.

V finalu stvari niso potekale najbolje za Real Madrid, potem pa ste vi vse spremenili s svojim golom. Kakšni so vaši spomini na ta trenutek?
Rad se spominjam zadetka, še bolj pa zmage ekipe. Ko me kdo opomni na zadetek, se vedno nasmehnem. Ostal mi bo v prelepem spominu. Ko bom starejši, bom o njem govoril svojim otrokom in vnukom. Na tej tekmi sem pokazal, kako si se kot nogometaš Reala zavezan bojevati do zadnjega sodnikovega piska. Zadnja stvar, ki jo izgubiš je upanje in to je tisto, kar je mogoče videti v očeh naših navijačev: borbenost, predanost do zadnje minute, vse dokler sodnik ne odpiska konca.

Sedaj je pred vami izziv ohraniti naslov in biti prvi klub v moderni eri, ki bi mu to tudi uspelo.
Vedno sem dejal, da so izzivi zato, da se jih premaga in katera je boljša ekipa od naše, da to stori. Na nas je, da obranimo naslov in da igramo v teh zadnjih mesecih sezone po svojih najboljših močeh. La Decima je bila nagrada za naše trdo delo in požrtvovalnost in zdaj je pred nami še en izziv.

Kakšna je bila reakcija ekipe, ko ste zvedeli nasprotnika v četrtfinalu?
Če hočeš postati evropski prvak, moraš premagati najboljše ekipe. Atletico spada med njih, kot vsaka izmed ekip, ki je bila v žrebu. Razmišljamo le o zmagi na dvoboju in uvrstitvijo v naslednji krog, saj smo zelo blizu drugemu finalu.

Kakšen dvoboj pričakujete?
Pričakujem, da bo nekaj podobnega temu kar smo že videli v tej sezoni in v zadnjih dveh letih. Je zelo tekmovalna ekipa. Njegove igralce krasi velika delavnost. Zelo so močni kot kolektiv, znajo se hitro pobrati, ko jim kaj ne gre od rok. Zaradi tega so v zadnjih letih naredili velik kakovostni preskok. Zelo zahtevno bo. Paziti moramo, da naredimo čim manj napak, saj bi se lahko izkazale za odločilne.

Postali ste temelj ekipe Real Madrida. Kako gledate na svojo vlogo znotraj ekipe?
To je vloga, ki se razvija skozi čas, kot si pridobiš izkušnje. V Real Madridu sem že 10 let in kot eden izmed kapetanov veš, da imaš odgovornost do drugih igralcev v zvezi z dajanjem nasvetov tistim, ki imajo morda manj izkušenj ali pa so v klubu krajši čas. Privilegij je predstavljati najboljši klub na svetu. Za mene je veselje, da imam možnost posredovati naprej vrednote kluba. Če jih kdo tukaj pozna, potem sva to Iker in jaz.

Kaj mislite, da bi lahko bilo ključnega pomena za ubranitev naslova Lige prvakov v letošnji sezoni?
To je kombinacija veliko stvari. Vsako tekmo moramo igrati, kot da je to finale. Moramo iti korak za korakom, to je ključ do uspeha. Ne razmišljamo še o polfinalu in finalu.