X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Profil Manuela Pellegrinija

Shrani.si

Športna kariera Manuela Luisa Pellegrinija Ripamontija (Santiago, Čile, 16. septembra 1953) je napisana v nogometu na dveh kontinentih, kjer je nogomet obravnavan kot vere: v Južni Ameriki in v Evropi. Najprej je tudi sam igral nogomet, kasneje pa je postal eden najboljših trenerjev. “Inženir” (Pellegrini je usposobljen kot gradbeni inženir) je pridobil spoštovanje na stari celini z inteligentnim nogometom ter odvisnostjo od natančnega nogometa.

Skromen, vztrajen, inteligenten in spoštovan, ko pride v stik z žogo, je le nekaj načinov kako bi opisali novega glavnega trenerja Real Madrida. Kot mnogi pred njim, je imel tudi Luis Manuel Pellegrini vedno vez z nogometom. Celotno svojo igralsko kariro v nogometu je preživel v eni ekipi, Univerzi Čila. Zaradi takšne zvestobe je prejel nagrado pokal Čila (Copa de Chile); trofejo ki jo je kasneje osvojil tudi kot trener Katoliške univerze. Svoje spoštovanje kot igralec je dobil na položaju centralnega branilca, od koder se nato prestopil med trenerje.

Pellegrini ima že več kot 20 letne izkušenje s trenerskim poklicem. Vse od debija na klopi Univerze Čile leta 1988, je čilenec postal radoveden za nove informacije in znanje. Zato je tudi zapustil klub in se preselil v tujino, da je lahko opravil trenerski tečaj.

Palestino, O’Higginns in Kataloška univerza so bili v zadnjih tri ekip, ki jih je vodil Pellegrini v rodnem Čilu, preden je pristal pri LDU Quita v Ekvadorju, ki ga je povedel do naslova državnih prvakov in do četrt finala v pokalu Libertadores. Leta 2001 se je preselil v argentinski nogomet, kjer je prevzel San Lorenzo in River Plate eno sezono kasneje, obe ekipi pa je povedel do naslova Clausure (argentinska liga).

Villarreal se je vedno zanima za nove talente, ki so prihajali iz Amerike, zato so s Pellegrinijem na začetku sezone 2004/05 tudi podpisali pogodbo. Njegovih peti sezona na čelu “rumene podmornice” so bile najuspešnejše v več kot 80 letni zgodovini kluba. Navijači Villarreala, mesto z ne več kot 50.000 prebivalci, ne bomo nikoli pozabilo sezone 2007/08, ko je ekipa končal kot španski podprvak ter polfinalno tekmo Lige prvakov proti Arsenalu, kjer je ena enajstmetrovka preprečila, da bi se uvrstili v finale. Isto sezono je Pellegrini osvojil tudi nagrado Miguel Muñoz, ki jo prejme najboljši trener La Lige.

Manuel Pellegrini spada v novejšo dobo trenerjev, ki meni, da je v nogometu potreben intelektualen razvoj. Z diplomo iz gradbenega inženirstva je Pellegrini nekoč dejal: “Kdor se posveča nogometu 24 ur na dan, je slab trener. Nogomet je kombinacija osebnosti, izkušenj, zahtev, vodstva … Vodstva se naučiš z branjem, gledanjem in življenjem. Če vem vse o nogometu, potem ne vem nič.”

Gibljivost in hitre kombinacije so velik del Pellegrinijevih taktičnih zamisli. Obrambna natančnost in napetosti, s katero se morajo branilci v obrambi zoperstaviti, da dobijo izkušnje, so v igri prav tako pomembna kot ustvarjalnost in domišljivost v sredini in napadu. Pellegrini pojasni: “Moja filozofija je povezana z dobro tehnično podkovanimi igralci. Igralec mora biti trden na enem delu igrišča, da zapre prostor nasprotiniku ter podajati, križati in streljati na drugem koncu igrišča.” “Kreativen nogomet je težak, če ga ne moreš kombinirati z udobnim nogometom. Če trener postane jezen, ko igralec prvič naredi napako pri zaključku, bo igralec spet to naredil, namesto, da bi se popravil. Delati napake, medtem ko poskušaš nove stvari, je boljši od navadnega nogometa.”

Manuel Pellegrini ne bo imel tudi nobenih zadržkov glede vključevanja mladih igralcev iz mladinske šole, saj je v vseh prejšnjih klubih vpeljal kakšnega igralca iz mladinske šole v prvo ekipo.

Lovorike:

Shrani.si Shrani.si