X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Stadion Santiago Bernabeu

Stadion Santiago Bernabeu je športni center nogometnega kluba Real Madrid. Slovesno so ga odprli 14. decembra 1947. Leta 2007 je štadion dobil 5 zvezdic in ga sedaj tudi imenujejo elitni štadion, UEFA pa je nagradila navijače Reala tako, da je štadion Santiago Bernabéu gostil finale Lige prvakov leta 2010.

 

Od estrade do O’Donnel igrišča
OD STAREGA BIKOVSKEGA BOJIŠČA DO VELIČASTNEGA IGRIŠČA O’DONNELL.

Na novo ustanovljeni klub Madrid Foot Ball Club (1902) je postavil svoj dom na velikem zemljišču v bližini starega bikovskega bojišča. Bil je v najemu od lastnice tega zemljišča, kraljice Cristine, za letno plačilo 150 peset. Navijači so se skupaj zbrali okoli igrišča, da bi videli prve uradne tekme. Sosednja stavba, La Taurinatavern, je bila uporabljena tako za garderobe, kot tudi za skladiščenje. Bila je v lasti bratov Padrós, igralci pa so jo uporabljali za preoblačenje in shranjevanje golov..

Z leti in z vedno večjim številom navijačev, je bil klub prisiljen iskati nov dom. Potreboval je večji prostor, kjer bi lahko poskrbel za vedno več navijačev, kateri si želijo ogledati nogometno tekmo. Dom belih je bil O’Donnell, ki je postal najsodobnejše mesto v mestu. Prvič je ograja ločila igralce od navijačev in preprečila vdor na igrišče. Izgradnja dveh tribun je pomenila, da je stadion imel zmogljivost za 6000 gledalcev.

 

Stadion Chamartín
NEUSTAVLJIVA RAST:VELODROME SPREMENJEN V STARI CHAMARTIN STADION.

Prodaja zemljišča v O’Donnellu, da bi zgradili stanovanja, je Real privedel do novega stadiona. Velodrom na Ciudad Lin Stadion Chamartíneal je bil primeren za tisto, kar je bilo potrebno tistega časa (1923). Arturo Soria, arhitekt, ga je prilagodil nogometu. To je bilo prvo travnato igrišče, ki je imelo kapaciteto za 8.000 gledalcev. Njegova prostornost in udobje niso bile zadostne prednosti, saj je bilo težko priti do igrišča. Leto kasneje bi klub začel zgraditi stadion v Chamartinu, kjer bi zapustil Ciudad Lineal.

Po osvojitvi naslova Centralne pokrajine leta 1923 je Real Madrid zapustil staro igrišče na O’Donnellu in si postavil pustolovsko nalogo izgradnje novega stadiona. Leto kasneje se je rodil stadion Old Chamartín. Po 23 letih so beli, zgodovinski športni kompleks z zmogljivostjo 15.000 gledalcev, začeli klicati dom. Belci so na novem igrišču pričeli z zmago s 3-2, proti angleškemu Newcastlu, v času takratnega strahovitega nasprotnika.

Carlos López-Quesada, nekdanji igralec Whitesa in večkrat administrator kluba, je bil človek za to idejo. José María Castell je bil zadolžen za vodenje gradbenih del. Projekt je vključeval izgradnjo tribune s streho z zmogljivostjo za 4.000 sedečih navijačev, z vsem udobjem. Do spornosti je prišlo pri imenovanju stadiona. Medtem, ko ga je skupina želela poimenovati “Parque de Sports del Real Madrid“, ga je večina želela imenovati “Campo del Real Madrid Fútbol Club“. Navijači pa so ga imenovali “Chamartín“, in kljub temu, da to nikoli ni bilo njegovo uradno ime, je to ime, ki se je zapisalo v zgodovino.

 

Rojstvo Santiaga Bernabéua
REAL MADRID PRIČEL FARAONSKI PROJEKT.

Državljanska vojna je izbruhnila 18. julija 1936, njeni učinki na Old Chamartin pa so bili pomembni, ostali so v grozljivem stanju. Za popravilo obsežne škode je bilo potrebno vložiti velik znesek denarja. Oktobra 1939 je bil ponovno odprt za prvi povojni derbi, v katerem so beli premagali Atlético Madrid z 2-1. Navijaško navdušenje se ni odzvalo z vojaškim konfliktom in tribune so bile polne. Po zaporednih prenovah je bila zmogljivost stadiona povečana na 25.000 gledalcev, vendar to ni zadostovalo, saj je bilo povpraševanje še večje.

Santiago Bernabéu, ki je že dolgo sanjal o izgradnji novega stadiona, je postala realnost leta 1943, ko se je povzpel na predsedovanje. Začel je graditi na velikem projektu, ki ga nekateri štejejo za preveč ambicioznega, faraonski stadion z zmogljivostjo za 100.000 gledalcev. Impresiven stadion, ki bi bil priča nekaterim najbolj briljantnim stranem v zgodovini Real Madrida. Stadion Nuevo Chamartín je postal najboljši stadion v Evropi in eden najsodobnejših na svetu. Odprt je bil decembra 1947, z zmago nad portugalskimi prvaki, Os Belenenses (3-1). Barinaga je dosegel prvi gol na novem stadionu.

 

Novi stadion Bernabéu
PRIZNAVANJE DELA SANTIAGA BERNABÉU.

Santiago Bernabéu ni počival na svojih lovorikah po otvoritvi stadiona Nuevo Chamartín. Nove ideje so se še naprej razvijale, kako izboljšati in povečati klubski navijaško bazo. V drugi fazi izgradnje, ki se je začela leta 1952, je bil glavni cilj povečanje zmogljivosti na 125.000 gledalcev in opremljanje naprav z najsodobnejšimi pripomočki.

Nova kapacitete so bile zgrajene junija 1954. Leta 1955 so člani s pravico do glasovanja soglasno sklenili, da imenujejo stadion Santiago Bernabéu. Z leti se je nadaljevalo nadaljnje delo za izboljšanje instalacij. Leta 1957 je postal najboljši svetovni stadion na svetu. Leta 1965 so vsi, upravni odbor in vodstveno osebje, zaključili s preselitvijo na stadion, končno pod isto streho, glede na to, da so bili od ustanovitve kluba na več lokacijah po mestu, v številnih različnih prostorih.

 

Svetovno prvenstvo 1982
NOGOMETNI SVET IMA DATUM Z DOMOV NAVIJAČEV MADRIDA.

Španska organizacija Svetovnega prvenstva 1982 je prisilila klub, da opravi splošno prenovo Bernabéu, kateri stadion je bil imenovan, da bo gostil eno od kvalifikacijskih skupin ter prav tako finale. Pomembno je bilo prenesti sodobno podobo milijonom navijačem, kateri bodo spremljali neposredno ali preko televizije. Skladno s tem je bil prenovljen skoraj celoten kompleks.

Kapaciteta gledalcev se je zmanjšala na 98.776, od tega je bilo 67.000 brez sedežev. Povečala se je moč svetlobnega sistema, dodali pa so tudi nove elektronske rezultatske table, izdelane z najnovejšo tehnologijo. Od vseh novih funkcij, dodanih na Bernabéu, je bila najbolj presenetljiva streha. Vgrajena je bila kovinska krošnja, ki je pokrivala 75% stojišč. Zahvaljujoč temu je bilo veliko število sedežev sedaj zaščiteno pred vremenskimi razmerami.

 

Bernabeu – Elitni stadion
VODILNI PROJEKT ZA STADION S PETIMI ZVEZDICAMI.

V sezoni 1999-2000 je klub izvedel posodobitveni proces, imenovan “Vodeči projekt 21. stoletja”. Številne spremembe so bile narejene za člane in navijače: linija Real Madrid (telefonska linija za člane in navijače), prodaja vstopnic prek telefona (prvič v zgodovini) in prenosljiva ter financirana sezonska vstopnica.

Kapacitete stadiona Santiago Bernabéu so razdelili po sektorjih in znaki stadiona pa so bili preoblikovani. Tretji amfiteater, ki se je spuščal proti ulici Padre Damián, je bil preurejen, s čimer so dodali 9.380 sedežev. Poleg tega je bilo skupaj nameščenih 16.000 sedežev, nameščenih v prejšnji sezoni v različnih delih stadiona. Zmogljivost se je zmanjšala na 75.000 gledalcev. Veliko gledališče v Madridu je bilo stadion s samimi sedeži.

Florentino Pérez je po izvolitvi predsednika Real Madrida izvedel “Stadionski glavni načrt za infrastrukturo”. Razmišljal je o tehnični posodobitvi naprav in infrastrukture, njegovem komercialnem izkoriščanju in vzpostavitev novih poslovnih dejavnosti. To je pomenilo, da je Bernabéu postal “365-dnevni letni stadion”. Ima štiri restavracije, “Tour of the Bernabéu” in največjo svetovno športno trgovino.

Klub je spremenil elektronske rezultatske table, sistem za obveščanje javnosti in garderobe. Fasada in streha Padre Damián sta bila odprta. Je najbolje ogrevan stadion na svetu, zahvaljujoč 1.300 grelcem, kateri so bili nameščeni. Prav tako je prvi stadion na svetu, kateri je upravljan na daljavo. Z integrirano kontrolno enoto je celoten Bernabéu upravljan na daljavo. Leta 2007 je UEFA priključila stadion Bernabéu na svoj seznam elitnih stadionov. To je športno, socialno, trgovsko in poslovno merilo. Primer modernosti, funkcionalnosti in upravljanja.

 

Prihodnost Santiaga Bernabéua

31. januarja 2014 je Florentino Pérez razkril, kakšna bo prihodnost Santiago Bernabéu. Na ta  dan je predsednik Real Madrida objavil zmagovalni projekt mednarodnega razpisa za arhitekturne ideje, ki je bil rezultat skupne kandidature GMP Arquitectos in L35 Ribas. Pérez je pojasnil: “Še enkrat moramo sprejeti izziv, ki bo spremenil našo zgodovino. Na tem stadionu se je rodilo velik naših legend in naša veličina bo še naprej rasla tukaj.”

Zmagovalni design je vključeval gradnjo spektakularne zunanje podobe, katera bo zajela stadiona. Na vzhodni fasadi bo prikazan velikanski zaslon, ki se bo uporabljal ob posebnih priložnostih, kjer bi se notranjost pokazala zunaj. Zunanja podoba bo živa skozi LED sistem, ki Bernabéu omogoča komunikacijo z okolico.

Stadion bo opremljen z najnovejšo tehnologijo: informacijskimi in komunikacijskimi sistemi, 360-stopinjskimi zasloni, nameščenimi nad tribunami in najsodobnejšimi sistemi upravljanja. Za gledalce bo varnejše in udobnejši. Projekt je upošteval trajnostno rabo energije.

Načrt vključuje gradnjo maloprodajnih, prostočasnih in restavracijskih con, hotel in podzemno parkirišče. Bernabéu bo preoblikovan in muzej se bo izboljšal. Zložljiva streha bo stadionu omogočila uporabo različnih športnih prireditev. Poleg tega bo narava modela omogočila njegovo izvedbo, ne da bi prekinila običajen športni del.

Florentino Pérez je pojasnil: “Želimo, da Santiago Bernabéu postane najboljši stadion na svetu. Novi Bernabéu 21. stoletja bo še naprej sveti in bo ostal v središču našega mesta ter bo v svetovnem nogometu model in ikona. Bernabéu bo za vse naše navijače in člane, na katerega bodo lahko bili ponosni.”

 

Mednarodne tekme

EURO 1964: Santiago Bernabéu je gostil tri tekme evropskega prvenstva leta 1964, kateri turnir je gostila Španij. Eno kvalifikacijska tekmo in dve na glavnem turnirju, vključno s finalno.

SVETOVNO PRVENSTVO 1982: Na svetovnem prvenstvu leta 1982, ki je potekalo v Španiji, je stadion Santiago Bernabéu gostil štiri tekme. Tri v drugem krogu (Zahodna Nemčija-Anglija, Zahodna Nemčija-Španija in Španija-Anglija) ter finalno tekmo med Zahodno Nemčijo in Italijo.

FINALE EVROPSKEGA POKALA 1957: Ta tekma je bila med Real Madridom in Fiorentino, prvakoma Španije in Italije. V tej sezoni je 16 ekip igralo za trofejo. kjer je Real Madrid zmagal z 2-0, po golih Alfreda Di Stéfana in Francisco Genta. To je bil drugi zaporedni evropski pokal za Real Madrid, potem, ko je leto prej osvojil svoj prvi pokal na Parku Princev (Parc des Princes) proti Stade de Reims.

FINALE EVROPSKEGA POKALA 1969: To leto sta se za prvaka Evrope pomerila Milan in Ajax, prvaka Italije in Nizozemske. Milan je zmagal z rezultatom 4-1, kjer je osvojil svoj drugi evropski pokal. Ajax se je vpisal v zgodovino, kjer je bila prva nizozemska ekipa, ki se je uvrstila v finale.

FINALE EVROPSKEGA POKALA 1980: V tem finalu so se pomerili branilci pokala, angleški Nottingham Forest, proti Hamburger SV, prvaku Nemčije. Tekma se je končala z zmago angleške ekipe z rezultatom 1-0. Novi evropski prvaki so ubranili naslov in osvojili zgodovinski drugi zaporedni evropski naslov.

FINALE UEFA LIGE PRVAKOV 2010: Tekma se je odvijala med dvema najboljšima ekipama v Ligi Prvakov, ki je sestavljena iz faze skupin ter izločilnih bojev. Finale se vsako leto igra na drugem stadionu. Leta 2010 se je Bayern München, ki je izločil Lyon v polfinalu, srečal z Interjem, ki je v polfinalu premagal Barcelono. Inter je zmagala z rezultatom 2-0, po dveh golih Diega Milita.