X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Stadion Santiago Bernabeu

Stadion Santiago Bernabeu je športni center nogometnega kluba Real Madrid. Slovesno so ga odprli 14. decembra 1947. Leta 2007 je štadion dobil 5 zvezdic in ga sedaj tudi imenujejo elitni štadion, UEFA pa je nagradila navijača Reala s tem, da bo štadion Santiago Bernabeu gostil finale Lige prvakov leta 2010.

Začetki

22. junija 1944, je Banco Mercantil e Industrial zagotovila posojilo Santiagu Bernabeu in Rafaelu Salgadu za prenovo štadiona Chamartin (arhitekt: Jose Maria Castle). 5. septembra 1944 sta bila izbrana v Palazzo del Circulo de Bellas Artes arhitekta. To sta bila Manuel Muñoz Monasterio in Luis Alemany Soler, ki sta predstavila svojo maketo štadiona in tako navdušila vse prisotne. 27. oktobra 1944 so blagoslovili zemljo in postavili temeljni kamen za izgradnjo novega štadiona.

Štadion je bil slovesno odprt 14. decembra 1947, ko je bila odigrana med Real Madridom in Os Belenenses Futebol (portugalski klub), pod imenom: Nuevo Chamartin Stadium.

Slika

Slika

Leto 1950

Prva večja prenovitev je bila leta 1954. 19. junija tega leta so povečali stranski del štadiona in tako povečali število gledalcev na 125.000. Na ta način je štadion v Madridu postal najboljši štadion na svetu, klub pa je nastopil tudi v novo nastalem Evropskem pokalu, in prav zaradi štadiona so bile ostale ekipe počaščene, če so gostile v Madridu, saj so navijači Reala napolnili tribune in pričarali neverjetno vzdušje (bela barva).

4. januarja 1955 so se Asamblea General de Socios Compromisarios odločili da štadion preimenujejo, v čast predsedniku Santiagu Bernabeu po njegovem imenu.

Že v maju leta 1957 je Real Madrid odigral tekmo proti Recife (brazilski klub) pod reflektorji. Ta električna inštalacija je bila takrat »imenovana« kot najboljša in najmočnejša na svetu.

Slika


Leto 1980

Naslednja velika sprememba se ni zgodila vse do zgodnjih 80ih, ko naj bi Španija gostila svetovno prvenstvo leta 1982. Morali so ponovno adaptirati, ker so se časi spreminjali. Arhitekti so bili Luis in Rafael Alemany ter Manuel Salinas. Brata sta bila sina Luisa Alemany Soler (prvega arhitekta za izgradnjo). Dela so trajala 16 mesecev in so stala 704 mio pesetas, katerih je Real Madrid plačal 530.

Izboljšave so vključile veliko točk. Prva med njimi je, ki jih je zahtevala FIFA, da je imela vsaj polovica štadiona sedeže, od vseh teh sedežev pa še 2/3 pokrite s streho. Zaradi tega razloga so postavili zavesno streho, ki je pokrila del sedežev, le vzhodno območje ni bilo pokrito. Na ta način se je zmanjašal štadion s 120.000 na 90.800 gledalcev, od katerih je lahko bilo 24.550 pod streho. Prenovili so tudi fasado, nove električne napeljave, novi reflektorji in tudi press dvorano so izgradili, nove garderobe…

Leto 1990

Sredi 80ih, je UEFA predstavila nove varnostne standare, zaradi povečanja vandalizma, ki se je pojavil na štadionih po Evropi. Zaradi tega, so bili prisiljeni ločiti vhod do več lokacij, ki so peljali na štadion in povečati število sedežev za gledalce. Vse skupaj se je začelo v 90ih, štadion Santiago Bernabeu doživel veliko prenovo pod vodstvom Ramona Mendoze.

Graditi se je začelo 7. februarja 1992 in zaključilo 7. maja 1994 s končno ceno več kot 5.000 mio pesetas, ki je klub pripeljalo v veliko finančno krizo.

Poleti 1998, pod vodstvom Lorenza Sanza, je bil štadion adaptiran, in tako je bilo končno število sedežev 75.328 gledalcev.

Slika

Slika

Slika

Slika
Leto 2000

S prihodom Florentina Pereza, kot predsednik Reala, je bila ustanovljena Plan Director Santiago Bernabeu Stadium z dvema ciljema: prvi je bil izboljšati udobnost štadiona in kvaliteto območij in maksimizirati pridhodke od štadiona (vstopnine)

Tako se je začela ponovna obnova: obnovili so garderobe, fasade štadiona, nove VIP ložo, novo sobo za press, nov audio sistem, nova soba za lovorike, novi bari, restavracije, pisarne kluba…

Slika

Slika

Po povečavi vzodnega dela štadiona, je nova kapaciteta štadiona 87.554 sedežev.

Da bi povečali dobiček so naredili tako imenovan Bernabeu Tour, ki se nahaja na spletni strani Reala.Tour del Bernabéu

Klub razmišlja, da bi še poboljšal ta kompleks, z novo garažno hišo, pokriti cel štadion, tako da nebi ne sneg in dež, motila tekme, ki bi bile odigrane na tem štadionu.
Slika

Slika

V letih 2002 in 2004, je bil štadion 2krat tarča terorističnih napadov, s strani organizacije ETA.

Leta 2007, je bila odigrana 1000 ligaška tekma.