X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Košarka: Spomin na Fernanda Martína

Shrani.si

Pred natanko dvajsetimi leti je Real Madrid in celotni košarkarski svet izgubil enega najboljših španskih igralcev vseh časov. Fernando Martin (roj. 15. marec 1962) se je pridružil Real Madridu leta 1981 in v naslednjih petih letih postal eden najboljših centrov v Evropi. Leta 1986 je Martin odšel preko luže in se pridružil Portland Trail Blazersom, s čimer je postal prvi Španec in drugi evropski igralec, ki je zaigral v ligi NBA. Dne 3. decembra 1989, dve leti po njegovi vrnitvi v Španijo k Real Madridu, je Martin tragično umrl v prometni nesreči, medtem ko je bil na poti na tekmo proti CAI Zaragozi.

Fernando Martin je bil odličen igralec in izreden atlet. Odločil se je za košarko, čeprav je bil prav tako zelo nadarjen za plavanje, rokomet, judo in namizni tenis. Svojo košarkarsko kariero je začel pri starosti 17-ih let z Estudiantesom. Leta 1981 je po uspešnih igrah s študentsko igro in za mladinsko španske reprezentanco, opozoril nase ter se tako preselil k Real Madridu.

V sedmih letih, ki jih je preigral v belem dresu (1981-1986 in 1987-1989), je Martin osvojil štiri naslove ACB lige, tri kraljeve pokale, dva pokal evropski pokalni zmagovalcev in ena pokal klubskega svetovnega pokala. Na več kot njegovih 170 odigranih tekmah kot Madridista, 42 od katerih je bilo po sezoni, je Martin in dosegel skupaj 3.302 točke, kar pomeni v povprečju 19,4 točke na tekmo. Pri tem je imel še 1279 skokov (7,5 skoka na tekmo) in 146 podaj, 289 ukradenih žog ter 207 blokad. Vsekakor izjemna statistika, ki se je ne bi branil prav noben današnji košarkar.

Leta 1981 si je Martin prislužil svoj prvi nastop za špansko reprezentanco proti Franciji v Bordeauxu. Kasneje istega leta, je vodil Španijo do četrtega mesto na evropskem prvenstvu. Dve leti kasneje, leta 1983 pa je Martin s špansko izbrano vrsto na evropskem prvenstvu osvojil srebrno medaljo. Samo leto kasneje je bil Martin prav tako član španske reprezentance, ki je v finalu olimpijskih iger v Los Angelesu stala nasproti reprezentanci Združenih držav Amerike, kjer sta igrala tudi Michael Jordan, Patrick Ewing in druščina, vendar so bile ZDA premočne in zmagale z rezultatom 96-65. Ti dve medalji sta bili sicer prvi dve, ki jih je do takrat osvojila španska reprezentanca. Martin je za Španijo odigral 72 tekem, kar 50 od tega se jih je končalo z zmago Španije. V reprezentančnem dresu je skupaj dosegel 998 točk, kar je pomeni 13,2 točke na tekmo.

Leta 1985 je Martin je izbran na “draftu” lige NBA s strani New Jersey Netsov kot 38-i igralec, vendar se je odločil, da bo odhod preko luže odloži za eno leto, da bi lahko zaigral na svetovnem prvenstvu leta 1986, ki ga je gostila Španija. Tega leta so ga Netsi “trgovali” Portland Trail Blazersom, kjer je 31. oktobra 1986 doživel prvenec v ligi NBA proti Seattle SuperSonicsom. Ker so ga pestile poškodbe, zlomljen nos in aritroskopija kolena, je Martin v NBA odigral le 24 tekem, pri tem pa je dosegel 22 točk in 28 skokov.

Legenda o Fernandu Martinu se je v vseh teh letih samo povečevala. 1. marca 2007 je tako bil sprejet v “Hall of Fame” in ostaja edini igralec Real Madrida, čigar dres s številko so v Real Madridu do sedaj upokojili. Ta dres visi v dvorani Vistalegre kot dokaz, da so moč, pogum in duh Real Madrid v eni in edini številki ’10 ‘.

Foto zgodba Fernanda Martína:
Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si

Na Fernanda Martína so se ob obletnici njegove smrti spomnili tudi navijači kraljevega kluba “Berserkers” na tekmi Evrolige, ko je Real Madrid gostil ruskega BC Khimkija. Na tribunah so razvili transparent z napisom: “Fernando Martín, 20 let kasneje je tvoj duh še vedno živ” in se na ta način poklonili igralcu, ki je najbolje predstavljal vrednote Real Madrida. Na tekmi Real Madrid – Valencia Basket, ki bo v soboto 5. decembra, pa bo v čast Fernanda Martína v deseti minuti tekme, glede na to, da je nosil številko ’10’, minuta odmora.

Vse besede so odveč:
Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si