X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Iker Casillas

Iker Casillas je danes zjutraj zvedel, da je bil izbran s strani IFFHS-a (Mednarodni inštitut za nogometno zgodovino in statistiko) za najboljšega vratarja v letu 2009 in po jutranjem treningu je stopil pred zbrane novinarje.

Higuain je poškodovan. Zdi se, da ekipa ne more mimo teh težav …
Zdi se že tako. Bolj kot je igralec v formi, večjo smolo ima s poškodbami … Vsi smo bili zelo presenečeni, ker nismo vedeli, da je staknil poškodbo, vendar je to to kar se dogaja v tako dolgi sezoni v kateri nogometaši igramo veliko tekem. Najprej je bil Pepe, potem Rafa, zdaj pa Higuain … Izgubili smo pomembne igralce pred ključnimi tekmami.

Kako se počutite, kot najboljši vratar na svetu?
Sem zelo vesel. Zadnja sezona ni bil tako uspešna ekipno gledano, vendar je bila pozitivna na osebni ravni. Bom še naprej delal trdo skozi vse leto 2010, da bi ostal na vrhu. Ni enostavno priti na vrh, vendar je to zagotovo lažje, kot pa se obdržati na vrhu. To je velika odgovornost in pripravljen sem jo prevzeti. Sem zelo vesel.

IFFHS je glasovala za Xavi Hernandeza, za najboljšega igralca leta 2009.
On si zasluži to. Vedno sem ga občudoval, prav tako pa je tudi moj prijatelj. Sezono, ki jo je imel lansko leto je vredna vsake pohvale. Mislim, da je bil že čas, da je dobil osebno pohvalo. Je neverjeten igralec, vendar je še večji človek. Zelo sem vesel za njega.

Obramba igra neverjetno dobro tudi brez Pepeja.
Pred nekaj meseci smo prejeli veliko kritik glede obrambe. Na začetku se nam niso stvari uskladile, ker je bilo težko uskladiti vse delčke, vendar smo se nato naučili iz napak, ko smo odigrali več tekem in tako pridobili na samozavesti. Še vedno delamo napake, ki pa jih je treba odpraviti, zato trdo delamo na tem. Imeli bomo priložnost za dosego zadetkov, če nam bo najprej uspelo ohraniti lastno mrežo nedotaknjeno, s tem pa bomo prišli do pomembnih točk.

Ali menite, da je ekipa dovolj močna, da bi se borila za oba naslova?
Postopoma napredujemo in se borimo za ligo z Barcelono, pri tem pa nikoli ne smemo pozabiti na ekipe, ki so tik za nami, vendar pa smo pripravljeni. Barcelona je zmagala lani in menijo, da lahko to ponovijo tudi v tej sezoni. Mogoče nam manjka še nekaj dodatnega zaupanja.

Iniesta je dejal, da se mu zdi včasih, da ljudje želijo da izgubijo.
Tega nisem slišal. Mislim, da je Barcelona tudi že naveličana vedno poslušati iste stvari. Ljudje veliko zahtevajo od njih, saj so bili lani najboljša ekipa na svetu.

Ali pričakujete, da bodo navijači na San Mamesu sovražni?
Vedno je težko tam igrati, vendar ne zaradi sovražnega ozračja, kajti navijači preprosto podpirajo svojo ekipo. To je normalno, še posebej proti pomembnim ekipam. Smo že navajeni na to na stadionih. Publika je vedno divja, toda na koncu odloča le 22 igralcev na igrišču in to je to.

Ali upate na to, da boste vodilna ekipa ob koncu vikenda?
Oboji imamo težko tekmo, tako da se lahko karkoli zgodi. Mislim, da smo nekoliko v slabšem položaju, ker bomo igrali v gosteh. Sevilla lahko preseneti vsakogar, tako kot so to storili v kraljevem pokalu. Moramo se osredotočiti na našo tekmo in zmago ter nato počakati, da vidimo kaj bo storila vodilna ekipa.

Kaj si mislite o tem, kar je Benzema povedal o svojem statusu v ekipi?
Karim je 22-let star fant, zato je to normalno. Vidi, da ne igra veliko in želi samo pomagati ekipi. To se dogaja v nogometu. Imamo veliko in raznoliko ekipo.

Ekipe je boljša kot v prejšnjih letih.
Izgubili smo Higuain za nekaj tednov, vendar imamo še Karima, Raula … Imamo veliko ekipo, ki nam lahko pomaga nadomestiti odsotne igralce.

Kaj je lažje zmagati, La Ligo ali Ligo prvakov?
La Liga zahteva od ekipa konstantnost, vendar ker se igra več tekem je prostor za manjše napake. Za te napake pa ni prostora v Ligi prvakov. Mislim, da je osvojitev La Lige bolj izvedljiva, vendar pa lahko dosežeš tudi finale Lige prvakov s šestimi dobrimi tekmami. Trenutno ne prejemamo zadetkov, kar je tudi velika prednost v Ligi prvakov.