X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Umrl Juan Antonio Samaranch

Shrani.si

Svet športa žaluje za smrtjo Juana Antonia Samarancha, ki je danes umrl v bolnišnici Quiron v Barceloni v 90. letu starosti. Samaranch je bil v bolnišnici na opazovanju zaradi akutnega srčnega popuščanja. Španec je bil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja med letoma 1980 in 2001. Po sestopu s položaja pa je postal častni predsednik te organizacije, poleg tega pa je bil povezan tudi z Real Madridom, saj je veljal za velikega navijača Real Madrida. Real Madridu se je pridružil 1. januarja 1940 in je bil tudi “socio” kluba s številko 93, od 1985 naprej pa je bil tudi častni član kluba.

Juan Antonio Samaranch Torello se je rodil v Barceloni 17. julija 1920 in je bil športni zanesenjak od svojih najstniških let naprej. Kot študent je treniral boks in nogomet, vendar je nato postal najbolj uspešen kot hokejist na kotalkah, kasneje pa je bil tudi španski reprezentančni trener v tem športu.

Samaranch se je pridružil španskemu olimpijskemu komiteju leta 1954, leta 1966 pa se je pridružil tudi MOK-u, predsednik katerega je postal leta 1980 in v vlogi katerega ga tudi poznalo največ ljudi. Samaranch je MOK prevzel v občutljivem obdobju razdeljenosti sveta in iger, katerim je tako kot svetu zaradi bojkotov grozila delitev na dva pola, ki bi pomenila tudi konec olimpijske ideje, olimpijsko gibanje pa je rešil tudi iz finančne zagate, v kateri se je znašlo v 70. letih. Prodaja televizijskih pravic in bogate pogodbe s pokrovitelji so pomenile novo poglavje v olimpijskem športu. Želel je, da se na vsakih igrah merijo najboljši, kar je vodilo k dovoljenju za udeležbo poklicnih športnikov. Samaranch je bil predsednik MOK-a do leta 2001, ko ga je nasledil Jacques Rogge in bil takoj imenovan za častnega predsednika MOK-a.

Njegova smrt predstavlja veliko izgubo v svetu športa, saj je Samaranch zagotovo spadal med vodilne olimpijske osebnosti 20. stoletja. Real Madrid CF izraža iskreno sožalje njegovi družini in prijateljem.

Shrani.si Shrani.si Shrani.si