X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

50 let od fenomenalne zmage Real Madrida v Evropskem pokalu

imageshack.us

Na današnji dan pred natanko petdesetimi leti je Real Madrid osvojil svoj peti zaporedni naslov Evropskega pokala v finalu, za katerega še danes mnogi menijo, da je bilo najboljše finale vseh časov. Beli so takrat premagali Eintracht Frankfurt z neverjetnim rezultatom 7-3 in nogometom, ki je osupnil nogometni svet.

18. maja leta 1960 je Real Madrid v Glasgowu na stadionu Hampden Park osvojil svojo peti zaporedni naslov Evropskega pokala, ki velja za predhodnico sedanje Lige prvakov, kar je bil dosežek, ki ga do danes ni nobena druga ekipa ponovila. Vse kar potrebujejo Madridiste, da dobijo nasmešek na obrazu je, da preberejo imena nogometašev, ki so takrat igrala v belem dresu. Dva izmed takratnih zvezd, se spominjata nepozabnega dne.

Jose Emilio Santamaría:
“Stadion je bil nabito poln, saj je bilo na tribunah kar 130.000 navijačev. Dolgo časa po končani tekmi so nam še vedno ploskali in nam tako pokazali, kako zelo so uživali. Bili smo odlična ekipa z več igralci, ki so bili starejši od 30 let, medtem ko je bil nasprotni igralci veliko mlajši. Mnogi so mislili, da bomo izgubili, vendar pa se nam ta misel ni nikoli porodila v glavi. Oni so prvi dosegli zadetek, vendar smo mi še vedno razmišljali le o zmagi. Vsak v ekipi je prispeval svoj delež in Di Stefano ter Puškaš sta odprla svoji vreči trikov.”

Alfredo di Stefano:
“Bili smo Real Madrid in še nikoli nismo igrali proti Eintrachtu. Niti nismo pred tem še slišali za njih, saj takrat ni bilo televizije ali videoposnetkov, da bi videli kako sploh igrajo. Torej, kaj smo storili proti njim je bilo enako kot proti vsem ostalim tekmecem, tekli in borili smo se 70 minut ter nato v zadnjih 20. minutah napraviti še šov za navijače. Potem, ko je Eintracht dosegel zadel in je nato zadel še vratnico, smo se razjezili in dosegli sedem zadetkov. V tistem času je bila vsaka ekipa prvak svojih lige, tako da nismo mogli nikogar podcenjevati. Kljub temu pa smo se počutili kot prvaki in smo vedno razmišljali le o zmagi, saj bi naj poraz poslal domov.”

“Nogomet je bil spektakel. Igralci so morali hoditi na stadion v suknjičih in kravatah, pa tudi navijači so bili oblečeni prav praznično. Vladalo je tudi drugačno vzdušje, veliko bolj resno. Po zmagi smo se vrnili v hotel, ki je bil recimo 70 kilometrov stran. V hotelu smo imeli juho, nazdravili smo s šampanjcem in odšli spat. Naslednji dan smo se vrnili v Madrid, kjer smo proslavljali z našimi navijači na Bernabéu.”

POROČILO TEKME:

7- REAL MADRID:
Dominguez; Marquitos, Pachin, Vidal, Santamaria, Zarraga, Canario, Del Sol, Di Stefano, Puskas, Gento.

3- EINTRACHT FRANKFURT: Loy; Lutz, Hofer, Weilbacher, Eigenbrodt, Stínka, Kress, Lindner, Stein, Plaff, Meier.

GOLI:
0-1
, min.10: Kress
1-1, min. 27: Di Stefano
2-1, min. 30: Di Stefano
3-1, min. 44: Puškaš
4-1, min. 56: Puškaš
5-1, min. 60: Puškaš
6-1, min. 71: Puškaš
6-2, min. 72: Stein
7-2, min. 74: Di Stefano
7-3, min. 76: Stein

imageshack.us imageshack.us

Posnetki legendarnega finala v Glasgowu: