X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Pepe že zelo blizu popolnemu okrevanju

imageshack.us

Potem, ko je znova stopil na igrišče in treniral z žogo, se Pepe znova počasi počuti kot igralec. Portugalski reprezentant ima pred seboj samo še dva tedna okrevanja, preden bo dobili zeleno luč za ponovno igranje in tukaj je vpogled, kako je potekal dan v njegovi zadnji fazi okrevanja.

Pepe se je že pridružil Portugalski reprezentanci, kjer ga spremljata vodja zdravniške službe Real Madrida, Carlos Diez in klubski fizioterapevt, Pedro Checa. Za branilcem je pet mesecev napornega okrevanja, vendar pa je luč na koncu tunela vse bližje.

Medtem, ko je želja Pepeja po čim hitrejši vrnitvi na igrišče igrala ključno vlogo pri njegovem okrevanju, se je pri tem potrebno zahvaliti tudi ekipi zdravnikov, fizioterapevtov in kondicijskim trenerjem. Zdravniška služba RMCF, ekipa zdravnikov iz portugalske reprezentance in dr. Noronha, ki je operiral Pepejevo koleno, so izdelali podroben seznam okrevanja, ki se ga je Portugalec dosledno držal, kjer mu je zelo pomagal strokovnjak za okrevanje Carlos Lalin. Pepe je tako dnevno skozi okrevanje treniral tako motorične sposobnosti, kot tudi fizično pripravljenost, vse to pa je kombiniral še s fizioterapijami in vodnimi terapijami.

Pepe je tako vsak dan prispe ob 10:00 na Valdebebas in se napotil naravnost v garderobo, kjer je vsakič imel pregled desnega kolena, preden je svojo pot nadaljeval v Real Madrid TEC z Lalinom. Prvi od štirih delov treninga, ki ga je Pepe opravljal vsak dan, se je začel na napravi “Prokym”, ki je sestavljena iz okrogle plošče, ki povezane z računalnikom. Ta nato analizira razlike v ravnotežju in nadzoru gležnja in kolena. Najprej je to naredil z levo nogo, nato pa še z desno. “To izgleda zelo dobro,” je ob tem rekel klubski fizioterapevt.

Naslednji postaja je bil “Speed Lab” (laboratorij hitrosti), kjer so ob 20-metrski progi nameščeni različnimi senzorji in kamere, ki merijo hitrost in motoriko igralca, ob enem pa omogočajo, da vidijo kako se obnaša koleno pri gibanju. “Poglej ta gležnja, Pepe. So kot vzmeti. Super se odzivajo,” je dodal dr. Hernandez.

Tretja postaja v TEC centru pred odhodom na prosto je bil izokinetični test. Pepe se je usedel in s prekrižanimi rokami na prsih, kjer je bil tudi pripet, opravi test, kjer se je merila njegova mišična moč pri različnih hitrostih; kar je v bistvu pogled, v tisto kar se nato od njega pričakujejo na igrišču. “Pred njegovo poškodbo, so bili rezultati Pepeja pri tem testu veliko boljši od ekipnega povprečja. Čeprav ima pred seboj še dva tedna okrevanja, je že sedaj na povprečju ekipe,” razlaga dr. Hernandez, medtem ko je Pepe vztrajno opravljal test. “Njegova želja ne kaže samo, da lahko opravi test še veliko bolje, ampak kaže tudi kako zelo si prizadeva, da bi še napredoval tudi, ko bo povsem zdrav,” nadaljuje zdravnik.

Po tem delu branilec končno zapusti vse aparature za sabo, obuje svoje nogometne čevlje in se odpravi na igrišče. Po 15-minutah lahkega teka, je nadaljeval z raznimi vajami, kjer pa je bilo potrebno tudi veliko teči. “Sedaj teče že več kot 30 minut z različnimi intervali hitrosti,” komentira Carlos Lalin. Trening se nadaljuje z žogo, kjer Pepe izvaja posebne obrambne vaje, ki jih je naročil kondicijski trener. Podaje, sprejemanje podaj, spremembe položaja, vodenje žoge, … Vaje, ki kažejo, da je Pepe vidi že jasno luč na koncu tunela in da je že skoraj takšen nogometaš, kot je bil pred hudo poškodbo kolena.

imageshack.us imageshack.us imageshack.us imageshack.us imageshack.us imageshack.us imageshack.us imageshack.us