X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Vsa dosedanja finala Lige prvakov na Santiago Bernabéu

Danes se bo na madridskem nogometnem templju Santiago Bernabéu igrala najpomembnejša klubska tekma v Evropi – finale Lige prvakov. To bo četrtič v zgodovini, da bo stadion Real Madrida gostil finale najkakovostnejšega tekmovanja v Evropi, po drugi strani pa bo to prvo finale, saj so preostala tri finala potekala v tekmovanju imenovanem pokal evropskih prvakov, ki velja za predhodnico današnje Lige prvakov. Prav tako pa se bo danes prvič v zgodovini igralo finale na soboto. Prvič je Santiago Bernabéu, ki zagotovo velja za pravo evropsko nogometno svetišče, gostilo finale davnega leta 1957, ko Real Madrid s Di Stefanom in Gentom na čelu osvojil svoj drugi evropski naslov proti Fiorentini. Naslednje finale Bernabéu se je igralo leta 1969, ker je bil zmagovalec Milan, tretje finale v letu 1980, pa je dobil Nottingham Forest. Vsi dosedanji finali so se zapisali v zgodovino po brezhibni organizaciji in strasti, ki se jo je čutilo na na tribunah stadiona. Vse to je dokaz, da ima klub dobro organizacijo, ki je tudi osnova za ustvarjanje takšnega vzdušja na vsaki tekmi.

V teh dneh je stadion Santiago Bernabéu središče Evrope in zato je doživel novo podobo, saj je v pričakovanju finala največjega evropskega klubskega tekmovanja, zato je že odet v barve finala Lige prvakov. Španska prestolnica bo tako danes prvič gostila finala na Santiago Bernabéu, odkar je tekmovanje spremenilo ime, a duh ostalih treh final pokala evropskih prvakov ostaja.

30. maj 1957: Real Madrid 2-0 Fiorentina
imageshack.us
Slika prvakov Evrope je bila že naslednji dan na vsaki naslovnici časopisov, medtem ko si je samo tekmo med Real Madridom in Fiorentino na tribunah Bernabéu ogledalo kar 125.000 gledalcev. Gledalci na tribunah so bili priča razburljivi tekmi, kjer je bila Fiorentina več kot dostojen nasprotnik belemu baletu, saj so imeli zelo dobro organizirano obrambo. Vendar pa je v drugi polovici drugega polčasa Real na krilih Alfreda Di Stefana in Francisca Genta le zavladal na igrišču. Di Stefano je v 70. minuti dosegel prvi zadetek na tekmi iz enajstih metrov, nato pa je še v 74. minuti Gento s svojim značilnim prodorom povišal prednost kraljevega kluba, kar je na koncu bilo dovolj za zmago z 2-0. Veselje navijačev je bilo nepopisno in niso zapustili svojih sedežev, vse dokler se niso prvaki Evrope odpravili v slačilnico.
imageshack.us imageshack.us

28. maj 1969: AC Milan 4-1 AFC Ajax
imageshack.us

Takrat je bila to prva tekma v Španiji, ki se jo je dalo ogledati na televiziji v barvah. Prav zaradi tega so stadion Santiago Bernabéu opremili z odlično razsvetljavo, ki ni ustvarjala senc. TV občinstvo je tako doživelo povsem novo izkušnjo, tekmo pa je prenašalo kar 24 televizij po vsem svetu. Na igrišču pa je blestel Milan, ki je tudi po zaslugi hat-tricka Pierina Pratija slavil s 4-1 nad Ajaxom, ki ga je kmalu po prvem žvižgu v vodstvo popeljal Cruyff.
imageshack.us imageshack.us

28. maj 1980: Nottingham Forest FC 1-0 Hamburger SV
imageshack.us
Tretje finale je gostil Santiago Bernabéu ob 25. obletnici pokala evropskih prvakov. V finalu je sta se srečala nekoliko manj “znana” kluba, vendar sta bila zato tekmeca bolj izenačena in na koncu je slavo zmagovalca najboljše ekipe na svetu prinesel en sam zadetek. Kljub temu, da je bil takrat Hamburg nesporni favorit tekme, saj sta za to nemško ekipo takrat blestela Felix Magath in tedanji najboljši nogometaš sveta Kevin Keegan, vendar je Nottingham Forest s trenerjem Brianom Cloughom na klopi spravil na kolena Nemce, ki so v polfinalu izločili prav Real Madrid.
imageshack.us imageshack.us imageshack.us

Vsa dosedanja finala so se zapisala v nogometno zgodovino z odlično organizacijo in gostoljubnost Real Madrida in tudi zaradi tega je Santiago Bernabéu dobil priložnost, da gosti novo finale Lige prvakov tudi v letu 2010, ko se bosta za ta prestižni naslov pomerila Bayern Munchen in Inter Milano.