X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Mourinho – 1. del

José Mourinho je včeraj za španski športni častnik AS opravil intervju v kavarni v centru Milana. To je bil njegov zadnji dan v mestu, kjer je deloval zadnji dve leti, potem ko je včeraj zvečer bilo že vse jasno, da bo Portugalec od sedaj naprej sedel na klopi kraljevega kluba.

Kakšen slog igre želite igrati v Real Madridu?
To bo uravnotežena ekipa. Za ekipo, ki se bori za osvojitev naslovov se moraš zavedati svojih prednosti in pomanjkljivosti in delovati kot celota. Ekipa, ki želi osvojiti naslove mora zmagovati tekme in ekipe, ki želi zmagati tekme mora igrati dobro. Ustvari bomo svojo lastno identiteto in ne bomo nikogar posnemali. Identiteto bomo skupaj ustvarili igralci in jaz, vendar pa bomo morali za to trdo delati. Predsezona bo čudna, saj bo prišla po svetovnem prvenstvu, ki bo v bistvu sredi predsezone, vendar se moramo dobro pripraviti do prve uradne tekme.

Katero taktiko boste igrali v Madridu: 4-3-3, 4-4-2, 4-5-1 …? Ali ste se že odločili ali jo bomo kmalu videli?
Rad igram s štirimi branilci, toda moje ekipe so pripravljene igrati tudi s samo tremi. Veliko tekem sem že zmagal s samo tremi branilci. S Chelseajem sem zmagal pet tekem s tremi branilci, v Interju sem v prejšnji sezoni zmagal trikrat in v tej sezoni enkrat. Običajno sem igral s štirimi branilci, vendar z dvema napadalnima bokoma, kot sta to Ashley Cole ali Maicon … V sredino lahko igramo diamant ali trikotnik. Če bomo igrali s trikotnikom, potem bomo imeli tudi tri napadalce …

Torej menite, da je vaše delo združljiva s tistim, ki ga opravlja Jorge Valdano?
Povsem je združljivo. Ne dvomim, da ne bova morala delovati, ker je bil Jorge Valdano igralec in trener in zato razume dani položaj. Vendar vem, da je potrebno spoštovati avtonomnosti vsakogar. Ne verjamem, da bi si želel vstopiti v slačilnico, da bi se pogovoril z igralci, lahko pa se pogovorimo o okrepitvah in teh stvareh, ker je njegovo delo jasno določeno. V Interju sem želel kupiti Carvalha, vendar je Branca rekel, da je Lucio boljša varianta in če lahko njega pripelje. Pri tem sem se strinjal z njim. Trener deluje boljše, če ekipa deluje na vseh ravneh kot celota.

Kakšni so načrti za Raula in Gutija, za dva igralca, ki sta sinonim Madridist?
Veterani si zaslužijo, da so srečni. In srečni so lahko tako, da igrajo za drugo ekipo ali pa sprejmejo drugačno vlogo v ekipi, ki je bila njehov dom dolgo časa.

Ali ste že videli, da bi kateri od igralcev sprejel takšno odločitve v katerem od vaših dosedanjih klubov?
Materazzi je bil vesel, da je igral nekaj minut v finalu Lige prvakov in Cordoba je bil popolnoma enako vesel. Nikoli nisem imel težav z igralci v takšnih razmerah, saj morajo sprejeti takšne stvari. Nekega dne sem se sestal s Fernandom Hierrom v Boltonu in je bil povsem srečen. Če igralec s 36-imi leti želi še vedno igrati vse tekme … poglejte Zanettija in Maldinija, vendar jih je zelo malo. Igralec mora biti pošten do ekipe in ekipa do njega. Guti je za mene osebno že zunaj kluba. Prebral sem njihovo izjavo in to je tisto, kar šteje pri meni. Poslovil se je od navijačev, naredil krog po igrišču …

Torej ne bo nadaljeval v Real Madridu?
Če si bo premislil, potem to ni več važno. Všeč so mi ljudi, ki stojijo za svojimi besedami. Raul, na drugi strani je bil vseskozi tiho in nisem o njem še ničesar slišal. Vedno je bil zelo tiho glede tega in zato bi rad, ko bom v Madridu, govoril z njim po telefonu ali se bova dobila nekje, če hoče govoriti z mano.

Boste lahko obnovili najboljšega Kakaja? Je vam bil všeč kot igralec, ko je bil v Italiji?
Bil je nekaj poškodovan in zato se zdi, da je izgubili nekaj samozavesti v zadnjih mesecih prvenstva, vendar ne vidim nobenega problema, da se spet ne vrne v svojo najboljšo formo. Igralec potrebuje visoko mero zaupanja, da lahko ustvarja in dobro igra.

Kako boste naučili Higuaina, Kakaja in Cristiana, da storijo več tudi v obrambi?
Enostavno. Ekipa mora delovati kot ekipa. Tako kot si napadalci želijo, da vsi ostali na igrišču delajo za njih, bodo med tekmami ali med sezono trenutki, ko se bo morala celotna ekipa žrtvovati, za dobro ekipe. Spomnim se tekme pri Chelseaju, ko smo igrali samo z desetimi igralci. Takrat je moral še Terry v gol in Drogba je dvignil roke in dejal: “Sedaj sem jaz centralni branilec.” Tudi letos smo dobro igrali proti Barceloni … In to je ekipa. Težko je celotnih devetdeset minut prevladovati. Vedno pride do časa, ko se mora nekdo žrtvovati za ekipo.

Vedno izstopate s svojo osebnostjo, da zaščitite svoje igralce. In iz tega razloga niste najbolj priljubljeni pri nasprotnikih. Je v Španiji vaš sovražnik Barcelona?
To ni nekaj, kar bi mi bilo všeč. Nisem nikomur sovražnik in zato nisem proti nikomur ali da bi bil antibarcelonista, ali bi bil proti Atleticu ali proti Milanu. Nisem proti nikomur. Sedaj sem bil navijač Interja in sedaj bom bil navijač Madrida. Sprejel bom nekatera dejstva, vendar pa so tudi nekatere stvari, ki si jih bom želel spremeniti. Na primer, ljudje bodo želeli imeti odprte treninge cel dan. Treningi bodo odprti en dan za medije in za navijače, vendar bodo tudi zaprti za javnost, ker je potrebno resno trenirati. Vendar pa ne želim postati sovražniki nikogar, to nikoli ni bil moj namen.

Laporta je dejal, da boste svojega sina dal v Barcelono …
Moj sin ni za Barcelono in ker ve, kdo je njegov oče in spoštuje svojega očeta, saj si zasluži vso njegovo podporo in strast. Ne more biti navijač kluba, ki žali njegovega očeta celih 90 minut. Všeč mi je Porto, Chelsea in Inter. Zdaj je to Real Madrid, ki je moja sedanjost.

Navijači si želijo, da Madrid zmaguje, osvaja naslove, vendar da tudi igra dober nogomet …
O tem sploh nimam dvomov. Madrid je vedno igral dobro v napadu in zmagoval. Vendar pa bodo prišli časi, ko bo treba vse drugače obravnavati. Vendar ja, moja ekipa bo vedno prišla na igrišče z jasno idejo: zmagati. In če bomo vodili s 3-1 in bomo imeli samo deset igralcev na igrišču, potem bodo moji igralci moral igrati več v obrambi. Tako je to.

Guardiola je dejal, da bo naslednja sezona zabavna zaradi prihodom Mourinha v Madrid. Kaj si vi mislite o tem?
Španska La Liga je bila že letos zelo zabavna in mene še ni bilo tukaj. Upajmo, da Valencia, Mallorca in Atletico, torej nekaj ekip, ki si zaslužijo več, naredilo korak naprej in da bo prvenstvo še bolj izenačeno. Odlično prvenstvo bo, ker se je Barcelona dobro okrepila in tudi mi bomo še močnejši kot letos. Sam nimam težav z Guardiolo. Poznam ga že več let in imam dober odnos z njim, poleg tega pa imam veliko spoštovanje do njega.

Imate že kakšno sporočilo za ob predstavitvi?
Ne še, bom moram razmisliti na letalu. V moji karieri bo ta prihod v klub s velikim ponosom, vendar tudi z veliko ponižnostjo, ker je Real Madrid veliko večji od vseh nas.

Čeprav je pred nami svetovno prvenstvo in je še veliko časa do začetka nove sezone, toda kdo mislite, da bo zmagal ligo?
Ne vem. Hočem zmagati ligo, saj nima vsak igralec ali trener priložnost osvojil angleško prvenstvo, italijansko in špansko. In če mi bo to uspelo doseči, bom prvi trener, ki mu bo to uspelo, prav tako pa si želim osvojiti Ligo prvakov s tremi različnimi ekipami. Želim si tudi odkriti novo zvezdo in vpeljati mlade igralce. To me motivira, da lahko izboljšam igralca, ki ni bil dober v tej sezoni, v naslednji pa bo igral na spektakularni ravni … Imam veliko motivacije. Ne želim izgubiti ponižnosti, tako da ne morem priti sem in reči, da bom zmagal ligo, kjer igra tudi tako super ekipa, kot je to Barca.

Iskreno, lahko Madrid osvoji trojno krono?
Samo ena ekipa lahko osvoji trojno krono, najboljša. Če bo Madrid postal najboljša ekipa, potem je moj odgovor, da lahko osvoji trojno krono.

Ali obstaja kakšna možnost, da Maicon in Diego Milito prideta z vami in nadaljujeta svoji karieri v Madridu?
Diego Milito je igralec, ki bi si ga želel vsak klub: Madrid, Barcelona, Chelsea, Inter … Vsakdo. Vendar pa nihče ni verjel v igralca, da je odličen nogometaš. Kot napadalec ima Milito vse kar potrebuje odličen napadalca. Vendar tudi sam mislim, da igralec, ki se je vpisal v zgodovino Interja, da ga klub ne sme izpustiti. Milito je Inter. Seveda bi si želel, da bi šel z mano, vendar Milito je Inter in mora ostati in obnoviti pogodbo. Maicon je “crack”, fizično odličen igralec z odličnimi kvalitetami, je bočni igralec, ki lahko doseže šest ali sedem golov na sezono. Je na točki, ko ima že veliko izkušen. Ne rečem, da si ga ne bi želel v Madridu, toda mislim, da lahko Ramos postane eden izmed najboljših branilcev na svetu.

Mislite, da so potrebne okrepitve v Madridu?
Hočem tri ali štiri defenzivne igralce, ki nas bodo izboljšali v napadu.

Bo di Di Maria podpisal?
Gre za fantastičnega igralca, vendar imam pomisleke o tem, kako se bo znašel v prvenstvu, kot je špansko ali italijansko. Če lahko podpišemo z Di Mario po dostopni ceni, potem bi tvegal z njim, vendar pa če je njegova cena pretirana, potem bom rekel ne, ker ne želim, da moj klub plačuje nore cene za igralce.

Bi stavil na Gerrard in Lampard za okrepitev sredine?
Všeč so mi igralci na koncu svoje kariere. Želel bi si imeli igralce z 33-imi ali 34-imi leti … To so igralci, ki se jih kupuje in se od njih ne more več iztržiti denar, vendar če tako dobiš dobre rezultate z njegove strani za dve ali tri leta, potem imaš več kot pokrit tisti denar. Obe sta odlična igralca in dasta vedno vse od sebe.

Kaj lahko poveste o Fabio Coentrao?
Gre za igralca pred katerim je še lepa prihodnost, vendar pa je Fabio Coentrao podoben profil igralca, kot je Marcelo. Rajši bi imel igralca drugačnega profila, vendar pa priznavam, da je odličen igralec z odlično prihodnostjo.

In De Rossi?
Mislim, da je nemogoče, da se z njim okrepili, ker Roma je Totti in De Rossi. Tottijeva kariera se počasi zaključuje, medtem ko se bo kariera De Rossija še nadaljevala.

Po treniranju na Portugalskem, v Angliji in v Italiji, potrebujete nov izziv?
Štiri ali pet mesecev nazaj sem se odločil, da zapusti italijanski nogomet in okolje, ki ni pretirano prijazno. Rezultati so olajšali moj odhodu, ampak dejansko pa raje ne razmišljam več o tem. V zadnjih tednih, ko je Madrid postal bolj realnost, sem želel samo, da odigramo vse do konca tako kot moramo. Vztrajal sem pri delu, čeprav sem se zavedal, da si me Real Madrid želi in tudi sam sem si želel njega.

Je res, da ste že prej sprejeli odločitev, kako naprej?
Že pred finalom sem sprejel dokončno odločitev. In potem je Inter vedel, da je tukaj ne gre za novo pogodbo ali denar, ki bi spremenil mojo odločitev. Nazadnje je v zadnjih nekaj urah šlo vse gladko: pogajanja med kluboma so potekala tekoče in tako bom zagotovo odslej bil trener Real Madrida.

Kako je z vašo pogodbo? Ali mora Madrid plačati 16.000.000 €?
Seveda lahko plačata klavzulo, vendar sam želim sporazum med kluboma, ker oba kluba vesta, kaj si želim in kaj je najboljše za mene, zagotovo pa grem v Madrid.

Kaj mu lahko daste?
Lahko mu dam, kar sem dal vsakemu dosedanjemu klubu, kar pomeni, da bom dal vse od sebe. Moje življenje je moja družina in moj klub. Nimam časa za sprehode skozi Madrid, ali igrati tenis ali golf, vendar pa lahko obljubim svojo celotno predanost.