X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Mourinho – 2. del

V drugem delu intervjuja, ki je bil opravljen v Milanu, je Mourinho dejal, da so v Madridu pripravljeni najprej prisluhniti in nato odločati. Dejal pa je tudi, da ima veliko idej za beli klub.

Nadaljujemo s tem, da niste prej vedeli filozofije Real Madrid. Ste poskusil s tem preusmeriti pozornost ali ste s tem želeli izvedeti določene stvari?
Vse kar si želim sedaj, je da postavljam vprašanja. Na dan predstavitve bo na novinarski konferenci zagotovo veliko vprašanj, zato bi bil rad pripravljen. Imam veliko vprašanj, ki potrebujejo odgovore! Kot vodja skupine, kot trener, sem pri odločanju zelo avtokratski. Vendar sem tudi zelo demokratičen z vsem, kar mi pomaga pri odločitvah.

Vam je všeč, da ima poklicni klub več oddelkov?
Imam svoje ideje, na primer, kako voditi zdravstveno službo in je zame zelo težko, da se spremenim. Vendar pa bi rad najprej videl, kako to delajo v Madridu, želim se pogovoriti, da odkrijem kakšna je filozofija kluba. To je prva stvar, ki jo bom opravil, govoril z ljudmi, se pogovoril z Valdanom, s Pardezo in s Chendom. Vendar bodimo jasni, nekdo mora voditi ta klub in ugoditi zamislim trenerja. Organizacija je podvržena zamislim trenerja. Vendar pa preden bo prišlo do tega, bom poslušal, spraševal.

Bo prišlo do velikih sprememb v organizaciji?
Nekateri ljudje mislijo, da sem jaz diktator, ki ne mara delati z menedžerji, vendar pa je ravno nasprotno. Všeč mi je delo v skupinah, da imajo ljudje moč, zelo sem zvesti tistim, ki delajo z mano in če hočejo tudi napredovati, potem razumemo drug drugega zelo dobro.

Zdi se, da tudi igralci ljubijo metode Mourinha.
Obljubim, da bom od prvega dne naprej dobil iz njih najboljše, kar imajo v sebi in da bo za njih poskrbljeno, kajti oni so glavni kapital vsega. Poglejte, bil sem na Valdebebasu, kjer smo imeli organiziran voden ogled. In VIP območja za goste so res odlična, lesene stene, sedežne … No, od zdaj naprej bodo ta območja za igralce, ne za VIP goste. Pomembno je, da imajo igralci enako udobje. VIP gostje so igralci, ki se morajo počutili kot doma. Če morajo ostati tukaj za kosilo ali prigrizek, se morajo počutiti kot doma.

Ali bo kateri del kluba, ki si ga ne boste ogledali …
Rad bi prišel mirno v klubu, bil pozoren na vse, postavljal vprašanja in počasi ponuditi rešitve. Po predstavitvi mojih idej bo potrebno začeti delati v Madridu, da se stvari postavijo na svoje mesto, vendar bom nato z družino odšel tudi na počitnice, ker sem utrujen, vendar z željo, da začnem delati v Madridu.

Pri tem ne govorite samo kot trener trener, ampak tudi kot menedžer kluba, torej kot figura, ki je pogostejša v angleškem nogometu.
Da, vendar je tudi tukaj športni direktor. V Interju je to na primer bil Marco Branca. Bistveno je, da imaš dobrega menedžerja, dobrega direktorja in dober tehnični del ekipe. Ne želim biti menedžer, da bom vse storil. Prva ekipa je območje, ki je odgovornost trenerja. Pri tem mi ne bo nobeden nalagal kolikokrat moramo trenirati ali kdaj in kako. Nihče mi ne bo govoril, da moram igrati 4-4-2 ali 4-3-3. Nihče ne sme vstopiti v slačilnico med polčasom, da bi povedal kaj igralcem. Te stvari so moja odgovornost. Vendar pa ne morem verjeti, da bi imel tako velik klub dvome o delu teh in drugih stvareh. Sam ne morem kupiti igralca, ampak moram vprašati menedžerja, ki ima svoje mnenje. Želim delati v skupinah. Če mi bo kateri igralec všeč, ne bo pa všeč tehničnemu delu kluba, hočem, da mi to povejo.

Torej gre najprej za ideje kluba, nato za trenerja, za razliko od na primer Barcelone, ki naj bi vse izhajalo iz njegove filozofije in sloga.
Tako je. Jaz postavim koncept igre prve ekipe. Pri tem je zelo enostavno, klub se lahko odloči, kaj bo storil v teh naslednjih štirih letih, v katero smer bo šel projekt, kaj so prioritete. Imate možnost, da me prosite, da takoj osvojimo La Ligo, pokal in Ligo prvakov. Torej lahko zahteva kratkoročne cilje, ali pa dolgoročne, če želite, da se pripravi strukture, ki bo služila tudi po mojem odhodu, ker lahko storim tudi to.

V Chelsea in Interju ste osvojil naslove že v svojem prvem letu. Ali mislite, da je bilo ključnega pomena za vaš prihod v Madrid?
Mogoče sem prišel, ker vedo, kakšni so tudi moji kratkoročni cilji, vendar sem tukaj tudi zato, da postavim temelje za prihodnost. Jasno je, da delam zase in tudi za klube. Trener Chelsea še naprej išče igralce in trenira, čeprav mene ni več tam. Enako bo z Interjem. V tem klubu želim pustiti pečat in to ne samo z naslovi, ampak tudi na drugačni ravni.

Ko govorimo o vašem stil igre, ne moremo mimo vaših dveh tekem z Interjem v Ligi prvakov: vrnitev na Camp Nou in finale Lige prvakov. Je to stil Mourinha? Ste pripravljeni na to razpravo?
Razprava je pomemben del nogometa. V Italiji se uporabljajo močne besede, ki pojasnjujejo, kaj me najbolj moti pri razpravah: intelektualna prostitucija. Pri tem mislim na tiste, ki pišejo s predsodki, s prikritim namenom, z drugimi cilji, da razložijo kar vidijo. Oddaljujem se od takih, ki se zavzemajo za tako prostitucijo. V Barceloni nismo igrali z avtobusom pred kazenskim prostorom, ampak z Airbusom! Vendar pa če pri tem ne razložiš, zakaj smo tako igrali (poškodbe Pandeva, izključitev Motte in da smo prvo tekmo dobili s 3-1) je to čiste intelektualna prostitucija.

In kako razložite svoj pristop na koncu tekme na Bernabéu?
Na koncu je potrebno, tako kot vsa finala, zmagati in ne igrati. Moja ekipa je našla slabosti nasprotnika in to poskušal čim bolj izkoristiti v svojo korist. Bayern je bil hitrejši od Interja. Moj interes je, da bi imeli žogo, vendar bi jo izgubili. Če sem počasen in če pri tem še izgubim žogo, potem sem izgubil tekmo. Odločil sem se, da prepustim žogo njim, mi pa postavimo kompaktno obrambno in tako je bil Bayern tisti, ki je izgubil žogo. Preštudirali smo pet trenutkov, ko smo dobili posest žoge in tako je na primer padel drugi zadetek. Sam sem opravil svoje delo.

Van Gaal in Guardiola nista mogla prebiti te obrambne postavitve. Ali bi lahko Jose Mourinho premagal Jose Mourinha v Interju v teh dveh tekmah?
Lahko bi premagal ta Inter, čeprav so igrali odlično v obrambi, ker poznam njihove omejitve. Največja prednost v ekipi je poznavanje lastnih omejitve in prednosti. Inter ima več pomanjkljivosti, tako na individualni kot kolektivni ravni. Trik vsega je skrivanje težav in mislim, da nam je to sezono uspelo zelo dobro. Inter je utrpela duševno blokado, ko se je prebil v drugi krog, vendar pa smo po zmagi nad Chelseajem bili prepričani, da lahko premagamo vsakogar. Da se pride daleč je potrebna tudi duševna moč.

Izkušenj in zaupanja Bayerna niso pomagale Van Gaalu, da bi zmagal v finalu.
O tem sem govorili z njim. Van Gaal je mislil, da me pozna, vendar me je dejansko poznal le kod pomočnika, ki sem dolga leta, ni pa poznal trenerja Mourinha. Vendar sem sam vedel, kako on misli. Naj vam dam primer: na koncu sem vedel, bodo pustili prostor za Lucio, da gre v napad, kar je bilo tehnično dobro, toda ko bi prešel sredino, bi ga tam napadli trije njihovi igralci. Pred tekmo sem tako govoril z Luciom in mu dejal: “Ne smeš iti v napad.” Samo enkrat je tako odšel v napad, ko smo vodili z 2-0, vendar sem se spomnil našega dogovora.

V Chelseaju ste igrali en način. Nato ste odšli za trenerja Interja in igrali povsem drugačen slog nogometa. Kaj lahko pričakujemo od vašega novega Madrida?
Morate vedeti, kaj imate v ekipi in kako to uporabiti po najboljših močeh. Če imam Čecha, ki lahko pošlje dolgo žogo v napad in če Drogba zna obdržati žogo v svoji posesti v napadu, zakaj potem ne bi uporabljal tega preskoka igre? Zakaj bi gradil igro od zadaj? Vendar če nimaš igralcev, ki bi izkoristili takšno igro, potem je potrebna drugačna igra. Real ima Cristiana Ronalda, Kakaja, ki sta ena na ena odlična, zato je potrebno najti slog igre, ki jim bo dovoljeval, da bosta igrala eden na enega. Slog igre je odvisen od igralcev, ki jih imaš.

Kako potekajo trenutna pogajanja glede prekinitve vaše pogodbo z Interjem?
V zadnjih nekaj urah se je stanje normaliziralo, tako da bomo na koncu dosegli dogovor. Želim, da ljudje razumejo, da sem zaključil cikel in želim da razumejo, da si želim v Real Madrid in mislim, da razumejo to.

Ali vas Inter želi obdržati, ali so se že vdali?
Sam sem že del zgodovine Interja in Inter je del moje zgodbe. Vedo, kaj si sam želim in vedo, da pri tem da ostanem ne pomaga ne nova pogodba, ne več denarja, ker si ne bom premislil. Vedo, da se ni vredno boriti za mene.

Torej, kot je Florentino Perez dejal v sredo na Bernabéu, je že popolnoma jasno, da boste naslednji trener Real Madrida?
Ne želim slabo zapustiti Interja, ker mi je šlo tukaj dobro, vendar vam lahko absolutno zagotovim, da bom trener Real Madrida.

Ali je res, da bi radi imeli nekdanjega igralca Real Madrida v ekipi svojih pomočnikov?
Tako je. Vedno sem si želel imeti takšno osebo ob sebi tudi v drugih ekipah, kar je vsekakor potrebno. Sam sem z mojimi tremi pomočniki že veliko prepotoval, vendar seveda rabim več ljudi. Želel bi se nekoga, kot je bil to Steve Clarke pri Chelseaju, ki pozna klub, domače prvenstvo, igralce proti katerimi bomo igrali.