X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Mourinho

Jose Mourinho v ponedeljek opravil svoj prvi uradni intervju za RealmadridTV in Realmadrid.com, v katerem je priznal, da je treniranje Real Madrida velik motivacijski dejavnik, ki temelji na zgodovini in tradiciji kluba ter na trenutnem projektu.

Kakšne so vaše prve misli, kot novi trener Real Madrida?
Sem čisto sproščen in motiviran, ker drugače niti ne more biti, saj sem zelo ponosen, da sem se pridružil Real Madridu. To je najboljše, kar lahko dobiš v poklicnem nogometu. Potrebujem nekaj počitka, vendar pa bi z veseljem začel trenirati svoje nove igralce že jutri, če bi lahko.

Enkrat ste dejali, da trener vedno čuti praznino, če nikoli ne trenira Real Madrida. Je to tisto, kar vas je pripeljalo do te točke?
Vedel sem, da bom slej ali prej bil trener Real Madrida. V preteklih ekipah sem uspešno opravil svoje trenersko delo. Zgodovina Real Madrida, tradicija in sam ta projekt, so ogromni motivacijskih dejavniki po zmagi v Ligi prvakov z Interjem. Ko se zaključi en cikel, se začne drug in Real Madrida je izziv, ki ga ne more izpustiti iz rok noben trener.

Uspešni ste bili na Portugalskem, v Angliji in v Italiji. Praktično ste osvojili že vse kar je možno. Je treniranje v La Ligi dodatna motivacija?
Seznanjen sem s Španijo, ker sem tukaj delal štiri leta, vendar v drugačnih okoliščinah. Možnosti osvojitve La Lige so za mene izjemna spodbuda, ker še noben trener ni osvojil Lige prvakov in še treh lig v različnih državah. Sam sem del kluba in ekipni človek. Imam sočutje do zaposlenih, igralcev in navijačev. Hočem biti enak Mourinho, kot sem bil v drugih ekipah. Velikost tega kluba me ne prestraši. To ne bo enostaven izziv, ampak sem nestrpen, da ga prevzame. Zelo sem navdušen nad tem, da bom začel delati tukaj.

Povratek Pepeja bo prav tako pomemben.
Če zdravniki Real Madrida in portugalske reprezentance pravijo, da je zdrav, potem že mora biti. Super je, da bo lahko igral za Portugalsko, ker se bo vrnil z izkušnjami, ki jih dobiš na pomembnih tekmah svetovnega prvenstva. Pomembno je, da naši poškodovani igralci začnejo priprave pred sezono z željo po trdem delu. Je pa zato res neverjetno, da bodo nekateri naši igralci v avgustu sredi priprav na novo sezono manjkali, ker bodo morali igrati za reprezentance. To se mi je zgodilo že velikokrat pri Chelseaju in Interju.

Katera od Casillasovih sposobnosti najbolj izstopa pri vas?
Enostavno je dobro braniti, če imaš veliko obrambnih igralcev, medtem ko je to veliko težje, ko imaš veliko napadalcev. Z veliko branilci si zavezan k dobri obrambi, vendar pa zato sam ne napadaš. Če igraš z veliko napadalci in si dobro organiziran kot ekipa, potem lahko vratar napravi razliko. V mojih ekipah so vsi igralci ekipni igralci, ki igrajo dobro v obrambi, vendar pa lahko tudi napadajo, dosegajo zadetke in zmagujejo tekme ter naslove. So uravnotežene in ambiciozne ekipe. Casillas je fantastičen vratar. Tudi moj trener vratarjev je odličen, saj je prav on “naredil” Victor Bahiajo v najboljšega vratarja v Evropi. Enako je naredil tudi iz Čecha. Enako je letos storil tudi iz Julia Césarja in upam, da to naredi tudi Casillasa naslednje leto. Ne poznam Casillasa osebno, vendar mi je zelo všeč.

Kaj je za vas bolj pomembno, da se prvo trenira, telesna pripravljenost ali psihološka?
Gre za globalna procesa, kjer je psihološki vidik treniranja zelo pomemben. Ni enostavno za trenerja, da trenira, ko mu igralci eden po eden prihajajo na priprave pred sezono. Moj cilj je doseči prvo tekmo prvenstva v dostojni formi.

Kaj Mourinho potrebuje od kluba?
Rabim zaupanje, čeprav je največje zaupanje, ki ga lahko dobim že štiriletna pogodba. Dandanes je težko, da trener dobi takšno pogodbo. Nimam tradicionalnih pomočnikov, ki so sestavljeni iz kondicijskega trenerja, trenerja vratarjev, pomočnikov in drugih. Moje osebje sestavljajo ljudje, ki delajo z nami na vseh ravneh: opremljevalci, hišniki … Vsi so pomembni. Sam delam dobro, če moje osebje dela dobro in obratno. Vse potrebujem, da dosežemo kompromis s tem projektom in da si lahko vsi delimo iste želje, kot jih imam sam. Želimo zgraditi močno družino. Verjamem, da je klub družina, s katero je potrebno delati vsak dan.

Da zaključite to družino potrebujete še nekaj okrepitev …
Z vsem spoštovanjem do sedanje ekipe, bi rad pripeljal tri ali štiri igralce, ki se lahko prilagodijo na moje delovno filozofijo. Ne želim, da bi bili ljudje pod pritiskom, želim da so mirni. Ne želim, da ljudje ponorijo in porabijo preveč denarja.

Ste ambiciozni in zmagovalec. Ali včasih mislite, da vas narobe razumejo?
Mogoče, vendar takšen sem in ne želim se spremeniti. Za mene bi bilo enostavno sedaj, da bi se poslovil in odšel uživati s svojo družino, potem ko sem osvojil vse te naslove, vendar sem ambiciozen in zmagovanje mi je zelo pomembno. Biti zmagovalen trener je najboljši poklic na svetu. Moj cilj ni, da bi bil trener Real Madrida, ampak da bi bil trener, ki zmaguje v Real Madridu. To je moj poklicna motivacija.

Kaj vam je ljubše, da ste uspešni kratkoročno gledano ali dolgoročno?
V Portu in Interju sem osvojil Ligo prvakov v svoji drugi sezoni. Dvakrat sem dosegel polfinale s Chelseajem. Menim, da je to najboljše tekmovanje, najboljše od vseh. Vemo, da je naš izziv tukaj težak, vendar moramo ostati mirni medtem ko delamo. Ne maram se izpostavljati z idejo, da potrebujemo veliko časa, da bi naredili dobro delo. Všeč mi je, da prevzamem izziv brez strahu in agresivno. To je razlog, zakaj je moj glavni cilj zmagovati.