X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Karanka

imageshack.us

Aitor Karanka je v intervjuju za Realmadrid.com spregovoril o svojem prvem dnevu na novem delovnem mestu, o svojem odnosu z Mourinhom, o svojih ciljih in o novem projektu, ki se bo sedaj začel.

Kako je bilo, ko ste dobili klic iz Real Madrida?
To je bilo veliko presenečenje, ker ko sem dobil v petek klic od Fernanda Hierra, sem mislil, da je to samo šala, potem pa mi je povedal, da je to res. Govorila sva o tem in mi je povedal, da je on prej govoril z Jorge Valdanom, ki je rekel, da hoče, da bi bil Mourinhov pomočnik. Kasneje popoldan sem še sam govoril z Jorge Valdano, o vseh podrobnostih pa smo dorekli nato naslednji dan.

Kako ste reagirali?
Smešno je bilo, ker sem imel podobno izkušnjo že kot igralec. Vse je potekalo tako hitro. Vsekakor pa nimaš kaj preveč razmišljati, ko te pokliče Real Madrid. To se mi je zgodilo že, kot sem bil igralec in sedaj še ko sem trener in seveda sem moral izkoristiti to priložnost.

To je velik korak v vaši karieri in verjetno se to lahko primerja glede pritiska, le ko se kot igralec pridružiš klubu kot je Real Madrid …
Ni primerjave. To je vsekakor velik korak v moji karieri. Treniranje mladinskih selekcij španske reprezentance me je spomnilo na dni, ko sem bil še sam mlad in tako strasten in sedaj zapuščam treniranje 16 in 17-letnikov, ki so najboljši igralci na svetu. To je pomembna sprememba, vendar pa se s tem ukvarjam že pet let, kar mi bo zelo pomagalo.

Zakaj mislite, da Mourinho pomislil na vas, da se pridružite njegovemu trenerskemu štabu?
Klub da trenerju seznam nekaterih nekdanjih igralcev, za katere menijo, da predstavljajo vrednote Real Madrida. Mourinho me pozna kot igralca in govoril je z drugimi Madridistami, ki so me predlagali za to mesto. Nato mi je povedal, da me želi ob sebi.

Kakšen je bil vaš prvi vtis o njem?
Sem kar malo pretresen glede vsega, kar je že do sedaj opravil. Je precej drugačen, kot pa si ga mnogi predstavljajo. Bil je zelo miren in ljubeč, prav tako pa mi je povedal, da je navdušen, da sem sam tukaj in sam mu bom pomagal kolikor mu bom lahko. Od takrat govoriva vsak dan, kjer me on sprašuje za moje nasvete, prav tako pa mu tudi sam postavljam vprašanja. Postavlja me v središče dogajanja in zaradi tega se počutim pomembnega.

Mourinho je vedno želel imeti ob sebi nekoga, ki pozna klub iz osebnega stališča. To mora biti znak, da želi biti zelo vpleten …
Seveda. Sam poznam klub zelo dobro. Nekateri sedanji igralci so bili že moji soigralci ali pa nasprotniki. Nekaj sem jih spoznal tudi v času, ko sem bil selektor mladinske španske reprezentance. Zelo pomembno je, da ima nekoga v vodstvu, ki pozna klub in njegove igralce ter da ima ob tem tudi tesno povezavo s trenerjem.

Kaj lahko Mourinho prispeva Real Madridu?
Veliko trdega dela in osebnost. Vedno daje vtis, da ima vse pod nadzorom. Ni osvojil vseh naslovov le zato, ker je imel dobre igralce, ampak zato, ker je trdo delal, imel pod nadzorom vse in zato ker ve, kako ravnati v vsaki situaciji.

Nazaj ste se vrnili prav v času, ko Madridismo potrebuje naslove, vključno z evropskim naslovom, katerega ste sami osvojili kar trikrat v petih letih.
Osvojiti Ligo prvakov je zelo težko. V mojih petih letih tukaj smo jo osvojili kar trikrat, s čimer smo se kar navadili že na zmagovanje. Od zadnjega slavja je minilo osem let in zato je prisotno hrepenenje po ponovnem slavju. Prepričan sem, da bo Mourinho vsak delček celote postavil na pravo mesto in da bo osvojil čim več naslovov kot je mogoče.

Ko je ekipa osvojila zadnja dva evropska pokala, se nikoli ni zdelo, da je dosegla nekaj tako velikega glede spoštovanja in da bi bila cenjena, kot si je to zaslužila.
Mislim, da zato, ker je stvar postala praktično navada. Ob prvem naslovu se spomnim, da sem rekel Manolu Sanchisu med vožnjo z avtobusom, da ni videti pretežko zmagati, potem ko zmagaš že v prvi sezoni v klubu. On je odgovoril, da bo ponovna osvojitev veliko težje delo. Ljudje kot Sanchis so videli veliko igralcev, ki so prišli in odšli ter pri tem niso nikoli zmagali, medtem ko je on sam v osvojil dva naslova od treh v zadnjih letih. Seveda smo praznovali zmago, ker osvojitev Lige prvakov je tisto, kar največ šteje za klub.

Ne morete se pritoževati nad temelji Real Madrida, neodvisno od tega, ali se bo okrepilo še z več igralci.
Temelji so bili postavljeni že v preteklem letu. Cristiano, Kaka, Albiol, Arbeloa … Mislim, da bodo v drugem letu skupnega igranja z željo po zmagi in z izkušanjem trenerjem mislim, da je to zelo obetaven projekt.

Kaj menite o vadbenem mestu Real Madrida na Valdebebasu?
Delati za klub s tako ogromnimi vadbenimi objekti nas samo še bolj motivira in to je samo še en dodatna spodbudo za Mourinha, da se bolj potrudi.

Bosta Kaka in Benzema imela pomembno vlogo v novem projektu?
Morala bi. Kaka se sooča s podobnim položajem kot se je ukvarjal Zidane, ki mu je bilo težko v njegovem prvem letu tukaj, čeprav je bil najboljši igralec na svetu. Igralci potrebujejo čas, da ugotovijo, da je Real Madrid veliko več od tistega, kar so pričakovali. Prepričan sem, da bo Benzema odgovoril nazaj, še posebej potem, ko ne bo igral na svetovnem prvenstvu. Kaka pa bo prav tako želel imeti dobro leto z novim trenerjem.

Ali ste že načrtovali predsezonske priprave?
Priprave bomo začeli z igralci iz mladinske ekipe in s tistimi, ki niso odšli na svetovno prvenstvo. Potem se nam bodo pridružili še tisti, ki bodo izločeni. Zdi se, da ima Mourinho vse pod nadzorom in da ni zaskrbljen, ali bodo priprave potekale tukaj ali kje drugje. Prepričan je, da karkoli bo storil, da se bo izkazalo za dobro.

Kaj bi želeli povedati navijačem Real Madrida pred naslednjo sezono?
Lanske sezone ne smemo obravnavati kot poraz, potem ko je ekipa osvojila toliko točk. Dejstvo, da se trener, ki je pravkar osvojil Ligo prvakov, odloči za skrajšanje svojih počitnic, da bi se čim prej posvetil temu projekti, je že znak njegove strokovnosti. To je tisto, kar ljudje želijo. Želijo, da bi sodeloval od samega začetka.

Kaj lahko vi prinesete k mizi kot pomočnik trenerja?
Trdo delo, ki se samo poveča s tem trenerjem. On ima vse pod kontrolo. Ni naključje, da je osvojil toliko naslovov, kot jih je že osvojil. Vseskozi razmišlja o tem projektu in po odhodu iz Interja razmišlja samo o Real Madridu.

Ste navdušeni nad povratkom v Real Madrid, kjer ste preživeli najlepše dni vaše igralske kariere?
To je najlepši občutek. Upam, da je še vedno isti sinergija, ki je bila pred 13. leti in da bomo maja lahko šli na Cibeles. Prepričan sem, da bomo navijači zelo zadovoljili s temi metodami in delovno etiko.

imageshack.us imageshack.us imageshack.us