X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Španija ali Nizozemska?

Svetovno prvenstvo 2010 se počasi zaključuje in tako že lahko vemo, da bomo 11. julija v Johannesburgu dobili novega svetovnega prvaka, saj se bosta za ta prestižni naziv potegovali reprezentanci Nizozemske in Španije, ki nista še nikoli bili na svetovnem prestolu.

Španija, ki je do sedaj igrala na 13. svetovnih prvenstvih, je do sedaj bila najvišje na četrtem mestu daljnega leta 1950. V sedanji španski izbrani vrsti je tudi šest Madridist in sicer Iker Casillas, Xabi Alonso, Sergio Ramos, Alvaro Arbeloa in Raul Albiol, ki tako ali drugače sestavljajo celotno špansko ekipo, ki se je prebila do finala svetovnega prvenstva. Potem, ko je furija izgubila prvo tekmo proti Švici (1-0), so nato na poti do finala premagali Honduras (2-0), Čile (2-1), Portugalsko (1-0), Paragvaj (1-0) in Nemčijo (1 -0).

Nizozemska je medtem sodelovala na devetih svetovnih prvenstvih, kjer pa je dvakrat prišla tudi do finale (leta 1974 in 1978), vendar pa so obakrat izgubili. Leta 1998 so prav tako osvojili tudi četrto mesto. Rafael Van der Vaart in njegovi soigralci iz reprezentance so se uvrstili v finale z zmagami proti Danski (2-0), Japonski (1-0), Kamerunu (2-1), Slovaški (2-1), Braziliji (2-1) in Urugvaju (3-2).

Po podatkih mednarodne nogometne zveze (FIFA), sta se Španija in Nizozemska do sedaj med seboj pomerili osemkrat, kjer je Španija slavila trikrat, Nizozemska je slavila štirikrat, enkrat pa sta se reprezentanci razšli brez zmagovalca. Tulipani so na letošnjem svetovnem prvenstvu dosegli 12 zadetkov in jih prejeli pet, medtem ko je Španija dosegla sedem zadetkov in prejela le dva.

Letošnji prvak bo šele osma država za zmago na svetovnem prvenstvu, potem ko so pred tem slavile reprezentance Urugvaja, Brazilije, Argentine, Italije, Nemčije, Anglije in Francije. Ne glede na končni rezultat finala, je že sedaj znano, da se bo vsaj eno novo ime dodalo na seznam 14. Madridist, ki so do sedaj osvojile svetovni naslov prvaka.

Naj zmaga boljši!