X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Mourinho

Jose Mourinho je v intervjuju za portugalski Record razpravljal o Cristanu Ronaldu, o okrepitvah, naslovih in še o čem.

Sedaj ste že do dobra spoznali Cristiana Ronalda, vas je presenetil na kakršen koli način?
Jorge Mendes (športni agent, op.p.) dela z mano in z njim, in je vedno veliko govoril o Ronaldu. Poleg tega sem govoril s Fergusonom, ki mi je povedal, da ima Ronaldo neverjetno voljo do treniranja. Potem kar sem sam videl, se mi zdi impresivno za igralca s statusom kot ga ima on, lahko rečem, da nihče drug ne trenira bolj trdo kot on sam. V Interju sem imel nekaj izkušenih in starejših igralcev, ki so bili res vzor ostalim. Zanetti, Cordoba, Materazzi so vsem pokazala, kako je treba trenirati. Tukaj imam Cristiana Ronalda in mimogrede je zelo enostavno zahtevati od drugih, glede tega kar si želim v zvezi s trdim delom.

Ali je eden od ciljev Real Madrid tudi ta, da bi bila ekipa manj odvisna od njega?
Sem prevzemam celoten pritisk, vendar objektivno gledano je to le fikcija. On lahko napreduje le, če bo napredovala tudi ekipa. V zadnji sezoni je velikokrat prevzel breme ekipe na svoja ramena. Če v določeni tekmi nasprotnik postavi dobro strategijo, ali tebi na tekmi ne gre zaradi tega ali drugega razloga, bo ekipa trpela zaradi tega, kar pa je zelo slabo za vsakega igralca, pa tudi če je še tako dober. Ronaldo se mora zavedati, da je del trdne ekipe. Ekipa ga potrebuje, vendar ne more biti vse odvisno od njega, saj on igra za ekipo, ne igra sam.

V čem se razlikuje od ostalih?
Fizično je Cristiano res neverjeten. Pri 25-ih letih ima še vedno dovolj let za napredovanje. Njegova tehnika je čudo nogometa. Taktično sem prepričan, da se bo hitro prilagodil igri. Probleme rešuje z neverjetno lahkoto, vendar pa včasih zapletene taktične stvari predstavljajo problemov tudi dobrim igralcem. Na koncu lahko rečem le, da je Cristiano Ronaldo neverjeten igralec.

Vam bo on pomagal osvojiti naslove?
Real Madrid ima svojo zgodbo. Gre za najboljši klub na svetu v preteklem stoletju. Ta klub je najboljši na svetu, razen tega, da že dve leti ni osvojil ničesar, da 17 ali 18 let ni osvojil Copa del Rey, da ni osvojil Lige prvakov skoraj že 10 let in da se sedem ali osem let zaporedoma ni uvrstil v Ligi prvakov dlje od osmine finala. Za normalen klub, bi to bilo nekaj normalnega. Toda ko je govora o gigantu med klubi je to težka situacija, skoraj dramatična.

Boste vodili ekipo, da bo osvajala naslove šele v drugem letu, ali že v prvem?
Pogosto pravim, da je drugo leto, leto ko se pokažejo pravi rezultati dela. Tako je bilo, ko sem vodil Porto in sem osvojil Ligo prvakov, z Interjem sem bil v drugem letu prav tako prvak, s Chelseajem sem v drugem letu lažje osvojil prvenstvo, prav tako sem dvakrat igral v polfinalu Lige prvakov. Drugo leto je leto, ko ekipa dokončno pokaže prave igre. Zdaj sam sem tudi popolnoma zavedam, da v Real Madridu se že v naravi zahteva osvojiti vse, že v prvi sezoni. Všeč mi je, da je ta pritisk. Nisem eden tistih, ki se opravičuje za tisto kar ne dosežem, vem pa da ne bo enostavno.

Lahko preživite leto brez osvojitve vsaj enega naslova? Ali je lestvica postavljena malo višje …
Glede naslov ne. V sedmih letih, razen v letu ko sem zapustil Chelsea že septembra ali oktobra, sem vedno osvojil več kot po en naslov na sezono. Tri s Portom v prvem letu, naslednje tri v drugem letu, v Chelseaju sem jih v treh sezon osvojil pet in v Interju v prvem letu dva in lani tri naslove. Glede na to, da sem še mlad trener, ob vseh teh 17-ih naslovih v treh različnih ligah, zgledam že kot veteran.

Ali je potrebno v ekipi postoriti enako delo, kot v prejšnjih letih? Ali je tukaj potrebno narediti nekaj drugega?
V ozadju je vedno enak cilj: ustvariti svoj slog igre glede na karakteristike igralcev. Vsak ima svojo filozofijo, vendar pa je najboljši trener tisti, ki se prilagaja igralcem, ki so mu na voljo. Glede na igralce, ki jih imamo, mora biti Real ekipa, ki igra dober napadalen nogomet. Da pa bodo stvari delovale tako kot si želimo, moramo delati vsi skupaj. To je bila vedno dobra značilnost mojih ekip.

Zakaj odhaja Rodrigo v Benfico?
Rodrigo je eden največjih talentov v Madridu. Je igralec z velikim potencialom in da je klub pristal na njegovo prodajo v Benfico, sta tu dva razloga: prvi, da se pospeši njihov razvoja in drugi, Madrid ga je prodal z možnostjo odkupa nazaj, kar je jasen dokaz, da klub temelji na kakovostnih igralcih.

Koliko okrepitev si še želite?
Pričakujem, da mi bo klub dal na voljo še enega branilca. Imamo težave, da bi pripeljali igralce, tako tiste ki so že kvalitetni, kot tiste ki so še talenti. Včasih je tako, da so tisti s talentom celo dražji in jih klubi niso pripravljeni prodati za nobeno ceno. Vsak ima svoje interese, zato ni enostavno.

Si morda želite tudi napadalca?
Všeč bi mi bilo, če bi imeli še enega napadalca. Če bo prišel, bo dobrodošel. Rajši jih imam preveč, kot premalo. V napadu imam Benzemaja in Higuaina, tu pa lahko igra še Ronaldo. Toda za slednjega vidim rajše, da igra bolj v vezi, kjer ima več svobode. Ima prevelik talenta, da bi ga ta dušil v napadu. Zato bi rad imel še enega napadalca. Bomo videli, če je mogoče.

Kako bi ocenili dosedanje nakupe. Začnimo s Pedrom Leonom in Di Mario?
Oba sta tip igralca, ki je Real ni imel v ekipi. Ne vem zakaj, a v moštvu ni bilo pravih krilnih igralcev v zvezni vrsti. Madrid je imel sistem igre, ki je bil zelo koncentriran na sredini. Pedro Leon in Di Maria sta krilna igralca, ki se dobro počutita, ko prideta v situacijo ena na ena. Imata tudi veliko prostora še za napredek. Moštvu bosta prinesla dodatno dimenzijo.

In Khedira?
Sami je tipični nemški vezist in s tem sem povedal vse. Imamo veliko ofenzivnih vezistov in neprecenljiv je igralec, ki ti lahko ponudi bolj kompaktno igro. Je fizično močan, discipliniran in še zelo mlad. Zelo bo uporaben tudi zato, ker zna preiti v napadalno cono in zabijati gole. Ne smemo pozabiti še na Canalesa, ki je igral na EP do 19 let, saj je fant z ogromno talenta.

Vsi nakupi so zelo mladi igralci.
Zelo sem radoveden glede mladosti igralcev. Higuain in Benzema imata 22 let, Ronaldo je v napadu najstarejši in jih ima 25. V sredini imamo Lassa in Gaga, ki sta zelo mlada, Xabi pa je najstarejši. V obrambi sta mlada Marcelo in Ramos, veteran pa je Pepe, ki jih ima 27. Gre za zelo mlado ekipo, z veliko prostora za napredek. Trenirajo tako kot si želim, agresivno, z veliko intenzivnostjo, s pritiskom in z dobrim ritmom pri kroženju žoge.