X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Mourinho 2. del

Mourinho je pravi trn v peti Barceloni od zadnjega polfinala Ligi prvakov in Portugalcu je všeč ta vloga. V drugem delu intervjuja za španski športni častnik AS, je spregovoril tudi o tem, kako premagati Barcelono.

Takšne naložbe pred začetkom sezone, zapravljenih skoraj 80 milijonov evrov, medtem pa je Barca zmagala s 0-3 v Santanderju.
Rekel bom, da je očitno težko za vas, da bi me vsaj enkrat razumeli. Barca je izdelan produkt nogometne šole, ki temelji na Valdésu, Puyolu, Xaviju, Iniesti in Messiju, ki so že dvajset let v klubu … od svojega rojstva! To je ekipa, ki nima nobenih nasprotij v procesu.

Ali si zaslužijo toliko pohvale?
Barca, ki jo gledamo danes, so zasluge Rijkaarda, Van Gaala ali Cruyffa in lahko vam je všeč ali ne, vendar pa njihova igra nima nasprotij. Barca je izdelan produkt, ki potrebuje samo nadgradnje. To je tako, kot če imate na svojem računalniku en program in nato kliknete posodobitev. Torej veliko pridobite in le malo zapravite. Ljudje so pripravljeni prodati idejo, da nič ne zapravljajo, da ne kupujejo igralcev, saj vsi pridejo iz akademije, vendar nekateri menijo, da to ni res. Tukaj sem, da bi tekmoval proti končnem produktu.

Ljudje gledajo na Mourinha kot na nekoga, ki ne igra privlačnega nogometa. Ste bolj obrambno naravnani?
Kdaj sem bil tako obrambno naravnan? Argumentirajte to prosim.

Obstajajo navijači, ki mislijo, da boste z Real Madridom zmagovali z rezultatom 1-0.
Naj vas spomnim, da bi bil z rezultatom 0-1 na Mallorci, sedaj veliko bolj srečen, kot sem sedaj. (smeh) Bom pojasnil. Real Madrid si vedno želi zmagati in igrati dobro, vendar vseeno lahko remiziramo 0-0 na Mallorci in si ustvarimo osem priložnosti za zadetek. Moj Real Madrid bo igral na vsaki tekmi na zmago in bo zato vedno tvegal. V to ne bi smel nihče dvomiti. Mojega Real Madrida ne bo strah izgubiti. Nikoli.

O vas govorijo tudi, da ste hladna in pragmatična oseba.
Potem preberite knjige, vendar ne samo gledati naslove, ki sem jih osvojil. Moj Chelsea je dosegel več zadetkov kot katera druga ekipa v zgodovini Premiershipa do lanskega leta, ko je Chelsea podrl ta rekord. Prav tako smo osvojili največ zaporednih zmag v Premiershipu, kot kdor koli drug. Še vedno stoji ta rekord. To je v očeh sveta bolj čustvena liga, bolj napadalna in razburljiva in prav tam sem pustil svoj pečat. To pravijo knjige in ne Mourinho.

Vendar pa se je v zadnjem letu Lige prvakov z Interjem zdelo, da igrate bolj na protinapade.
Ni res. V osmini finala smo se srečali s Chelseajem in Inter jih je premagal z 0-1 na Stamford Bridgu, kar je bilo malo, ker bi lahko dosegli vsaj štiri ali pet zadetkov. V četrtfinalu bi lahko dosegli pet zadetkov CSKA-ju Moskva v Milanu in bi tako enostavno napredovali. V polfinalu proti Barci na San Siru smo igrali odlično in dosegli tri zadetke in bi z lahkoto dosegli vsaj še dva …

In v Barceloni?
V Barceloni smo igrali samo z desetimi po izključitvi Thiaga Motte. To je bil zgodovinska tekma za Inter, saj ni osvojil Lige prvakov že skoraj pol stoletja, ki je bil sedaj oddaljen le še korak. Z desetimi igralci na igrišču in s prednostjo 3-1, kaj bi vi naredili? In tega sem se spomnil v finalu na Bernabéu in od prve minute naprej so vsi vedeli, da bo Inter zmagal proti Bayernu.

Problem je, ker je Barca zgled dobrega nogometa in napada, pri čemer je Guardiola “filozof”, medtem ko ste vi znani po težavnosti. Real Madrid verjame v vas, vidijo vas kot nadloga Barçe.
Glejte, vem kako je potrebno igrati proti Barci. Vse vem na pamet. Enajst proti enajstim. Včasih je tudi proti desetim in vem, kako preživeti to. Barca bo izgubila svoj prepoznaven stil. Če želiš igrati kot oni, potem boste izgubili, to je meni povsem jasno. Želijo, da bi si njihov tekmec prizadeval doboro igrati, saj vedo, da vas bodo na ta način porazili, ker je njihov slog boljši tako na individualni, kot tudi na kolektivni ravni. Sam sem jih enkrat premagal s Chelseajem in drugič izgubil. Tretjič, ne dolgo tega, ko smo vsi videli, kaj se je zgodilo z norveškim sodnikom. Zakaj ne bi igral finala sem se vprašal in še enkrat poskusil z Interjem, kjer sem jih premagal.

Vendar pa lansko leto ste se srečali že v skupinskem delu.
Ja, na Nou Camp so nas toplo sprejeli, bili so zelo prijateljski in so mi delovali kot dobri fantje. Vendar ko smo šli drugič tja, so oni že imeli pripravljene kovčke za finale na Bernabéu in naše gostovanje ni bilo nič kaj prijateljsko. Nasprotno, na koncu smo končali še mokri, ker so vklopili škropilnike..

28. novembra bo Real Madrid gostoval na Camp Nou-u tudi med škropilniki?
Ne vem, vendar želel sem samo povedati, da če igraš proti Barca kot oni, boš zagotovo izgubil. Če boš igral, kot si sam želiš, potem jih lahko premagaš, vendar pa pri tem ne smeš pokazati strahu.

In kakšen stil nogometa bo imela ta ekipa, da bo zmagovala?
Še iščemo pravo formulo. Ekipa Interja je bila zelo izdelana po dveh letih dela, kar mi je omogočilo, da je bil Inter fizično in psihično močan. Moj namen je bil izboljšati duševno moč ekipe, ki se meri z ekipo, ki ima 70 odstotno posest žoge. Da bi rešil to težavo, se moral taktično reorganizirati ekipo. Kljub hitremu gibanju brez žoge, niso mogli uničiti naše obrambne postavitve, kar je bil cilj, pri katerem sem ves čas vztrajal. To je taktika, fizična pripravljenost in psihična pripravljenost.

Je ta Real Madrid boljši od takratnega Interja?
Če mene vprašate, če je boljši Inter ali Real Madrid, vam bom povedal, da je Inter, vendar s to ekipo delam samo dva ali tri mesece in sedaj moram reči, da je moj Real Madrid edina moja skrb in upam si reči, da bo v štirih ali petih mesecih moj Real Madrid boljši od mojega Interja.

Spregovorimo še malo o Cristianu. Videti je bil, da igra nekoliko nestrpen, na koncu pa se je še poškodoval.
Poglejte, kultura Cristiana se je razvila že v Angliji pod Fergusonom. Spoštuje fair play. Ničesar mu ni treba meni dokazovati, ker mi pokaže česar je sposoben na vsakem treningu na Valdebebasu. Če bo dosegel več ali manj golov, sam ne bom podvomil v njegove kvalitete, ker so te nesporne. Morda je bil videti nekoliko nestrpen, vendar sam mislim, da je samo zelo motiviran med vsako tekmo.

Vas ustraši Milan z Robinhom in Ibrahimovićem?
Liga prvakov je veliko bolj zapleteno tekmovanje, ker so sedaj resni tekmeci za naslov. Napad sestavljena s Robinhom, Ibrahimovićem, Ronaldinhom in Pato je najmočnejši na svetu. Milan je v svoje vrste zvabil odlične igralce, ki so se pridružili njihovi zgodovini, kulturi in tradiciji v Ligi prvakov.

Zakaj niste prepričali Raula, da bi ostal?
Ko sem govoril z Raulom, se je že odločil, kaj bo naredil. To je bila pogumna odločitev igralca, ki je bil prepričan, da je to najboljše za njega. Raul je simbol in živa legenda Real Madrid in želim si, da se vrne, ne kot igralec, ampak Raul se mora nekega dne vrniti nazaj …