X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Mourinho

Med pogovorom z GOL T, je Jose Mourinho razpravljal o svojo trenerski karieri in o trenutnem stanju v Real Madridu.

Kaj je bolj pomembno, odlična taktika ali vodstvo ekipe in miselnost igralcev?
Raje bi rekel, da sam raje kot z igralci raje delam z ljudmi, zato so človekovi vidiki temeljni pri tem.

Ali ste prišli v klub, ker ste zmagovalec?
Tistim, ki nimajo rezultatov, je zelo enostavno reči, da rezultati niso pomembni. Mislim, da na takšen način razmišljajo zgube.

Kaj je v angleškem nogometu, kar vas tako privlači?
Rad imam Anglijo. Mislim, da na Portugalskem, v Italiji in v Španiji obstaja kar nekaj navijačev, ki imajo raje dan pred in dan po tekmi, kot pa samo tekmo.

Vedno ste imeli edinstvene nogometaše v vaših ekipah. Deco v Porto, Lampard v Chelsea, Sneijder v Interju … Kdo ima to vlogo v Real Madridu?
Xabi Alonso je naš motor ekipe. On je naš drugi človek v fazi, ki gradi situacije, ki upamo, da bomo prinesle zadetke. Igralno mesto, ki ga zaenkrat zaseda Özil in ki bo kasneje mogoče pripadalo Kakaju, ko se vrne, je igrano mesto, katerega vi izpostavljate. V napadu imamo igralce, ki niso samo tipični igralci zaključka. Igralci, kot sta Cristiano in Di Maria lahko iz ravnotežja vržeta marsikatero obrambo, prav zaradi njunih individualnih sposobnosti.

Pred štirimi leti ste v Londonu rekli, da vaša ekipa ni igral tako, kot bi sami želeli, vendar pa ste na tak način dobili najboljšo priložnost za zmago v angleškem nogometu. Ali se to sedaj ponavlja v Španiji?
Veselje mojega dela in moje kariere je ta, da sem lahko treniral na Portugalskem, nato v Angliji, nato Italijo in sedaj še v Španiji. Zaradi tega sem veliko bogatejši kot trener od tisti, ki so vedno uspevali v istem mestu in v isti kulturi.

Še vedno mislite, da je glavna naloga obrambe, da se brani?
Marcelo je trenutno odličen primer. Bil je igralec, ki mi ni všeč, ker je bil vse druga, samo branilec ne. Sedaj sem naravnost zaljubljen v njega. Ima veliko napadalnega talenta, ampak pa veliko napreduje tudi v obrambi, zaradi česar me je prepričal, da ne potrebujemo drugega levega bočnega branilca.

Ali okolica ekipe prav tako igra svojo vlogo?
Bolj kot okolica, je pomembna ekipna sposobnost, da se zapre in da postane nepremostljiva.

Ali vam ni mar, kaj si ljudje mislijo o vas?
Kako naj bi me skrbelo, ko pa je toliko ljudi, ki imajo kaj za povedati o meni? V španskih medijih ni niti enega intervjuja, ki me ne omenja. Predstavljajte si, kako bi bilo, če bi se sekiral glede vsega tega.

Kakšen je vaš odnos s Fergusonom?
Lahko rečem, da je danes med vsemi trenerji v nogometu, moj najboljši prijatelj.

Bi bil Guardiola odličen trener za Anglijo? Mu lahko uspe to, kar je vam uspelo?
Pep poznam Barcelono še iz časov, ko je igral tam in Pep pozna Barcelono kot trener. Sem sem že rekel in bom še enkrat ponovil, da je on zame popoln trener za Barcelono. Njegovo razumevanje kulture Barcelone, razumevanje njihove filozofije, ljubezen do kluba še iz časov, ko je bil igralec, njegova inteligenca v vlogi trenerja. Zaradi vsega tega je zame on popoln trener Barcelone.

Ali ste popolno trener za Real Madrid?
Ne verjamem, da ima lahko Real Madrid trenerja brez preteklosti. Sam sem osvojila dva naslova Lige prvakov in šest ligaških naslovov v različnih državah. Skupaj sem osvojil že 17 naslovov, pa je bilo kljub temu veliko dvomljivcev, ko sem prišel sem. Real Madrid ne morejo imeti trenerja brez statusa ali prestiža in treba mu je dati prostor za delo.

Ali so igralci na splošno gledano sebični?
Vedno pravim, da je nogometaš poseben človek. Odlična ekipa ne more imeti enajst odličnih igralcev. Ne moreš zmagati ničesar z enajstimi odličnimi igralci.

Ali obstajajo v ekipi igralci, ki so nedotakljivi?
Igralci sami sebe naredijo nedotakljive. Casillas je primer tega, vendar ne zato, ker je kapetan Real Madrid in je svetoven prvak. On dela trdo, vedno želi napredovati, poskrbeti zase in ima popolno družbeno življenje za nogometaša. Je vodja, ampak miren vodja, vendar pa ga nisem jaz naredil nedotakljivega, ker je za to on sam poskrbel. Zaradi tega lahko rečem, da so nekaterih igralci nedotakljivi.