X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Gento & Canales

imageshack.us

Paco Gento je v četrtek (21. oktobra, op.p.) praznoval že svoj 77. rojstni dan in ob tem mu je čestital tudi mladi Sergio Canales, ki je tako kot legendarni igralec prav tako v Real Madrid prišel iz Racing Santanderja, ki bo naslednji nasprotnik Real Madrid na Santiago Bernabeu.

Canales, vi ste iz Kantabrije, tako da mora biti posebna čast, da ste danes z Gentom. Kaj vam pomeni to?
Canales: Komaj sem čakal, da ga spoznam in danes sem ga končno lahko. Veliko sem že slišal o njem, tako v Santanderju, kot tudi v Madridu. Zaradi tega je privilegij biti z nekom, ki se je vpisal v zgodovino Real Madrid s šestimi osvojenimi evropskimi naslovi. Nihče drug se ne more pohvaliti s toliko naslovi.

Gento, kaj menite o Canales?
Gento: Zelo mi je bil všeč, ko je še igral v Racingu. Upam, da bo nadaljeval s takšnimi igrami tudi v Real Madrid. Vemo, da bo ekipa zagotovo osvajala naslove, ko je v ekipi igralec iz Kantabrije. Ena, dva, tri, pet … zmagali bomo toliko naslovov Lige prvakov, kot bo potrebno.

Kakšen nasvet bi dali Canalesu?
Gento: Nasveti včasih niso potrebni. On ve, da je prišel v ekipo s čudovito zgodovino in ve, da mora s to ekipo osvajati naslove. Mora biti ponižen, se truditi po svojih najboljših močeh in se dobro razumeti s svojimi soigralci. To je vse, kar mu lahko rečem, ostalo pa tako ali drugače ve, ker je odličen, spreten in inteligenten igralec. Ima vse kar potrebuje, da bo bil uspešen tukaj.

Vi ste igrali polnih 18 let v Real Madridu. Kakšna je bila vaša skrivnost?
Gento: Skrivnost je v tem, da se moraš veseliti in ob enem tudi trpeti. Prav tako sem prišel v klub, ko mi je bilo 19 let in nato trpel. Mislil sem, da me bodo poslali v Osasuno, ker mi ni šlo najboljše, vendar sem se nato ustalil v ekipi po zaslugi konstantnosti in mojih sposobnost učenja od Di Stefana in ostalih igralcev, ki so bili starejši od mene. To je prednost igranja s karizmatičnimi in modrimi igralci. Danes je takšen primer lahko Cristiano Ronaldo … Canales se je izkazala za inteligentnega igralca, ki ima še svetlo prihodnost pred sabo.

Canales, mogoče boste tudi vi tukaj toliko let, kot jih je Gento …
Canales: To bo zelo težko. Kot je dejal, moraš tudi trpeti. Sam bi svojo kariero označil za neverjetno, če bi mi uspelo vsaj polovico tega, kar je on dosegel.

Gento, vi ste osvojili 6 evropskih naslovov, 12 ligaški naslovov, 2 naslova Copa del Rey, ena medcelinski pokal … Kako, vam je uspelo vse to?
Gento: Vse je odvisno od želje, ki jo imaš in od požrtvovalnosti, da postaneš najboljši. Če je Cristiano Ronaldo trenutno najboljši, potem si moraš želeti, da bi bil še boljši od njega.

imageshack.us

Kaj vam obe pomeni, da predstavljata Kantabrijo v Real Madridu?
Gento: Pravo veselje je prihajati iz Kantabrije in biti sedaj prav tu. Oba sva prišla, ko sva bila stara 19 let in sam sem preživel pol življenja v Real Madrid. Canales: Oba sva svoji mladosti preživela v Santanderju in izkušenj iz tam so bile super. Zelo pomembno je za nas, da ljudje priznavajo Kantabrijo.

Racing je vzgojil v svoji akademiji nekaj odličnih igralcev, ki so nato končali v Real Madridu.
Gento: Mislim, da sem bil prvi, ki je prišel sem. Če se prav spomnim, je bil Marquitos naslednji in potem je prišel Miera … Potem je bil še Santillana, Aguilar, Helguera in zdaj Canales. Real Madrid mora vedno imeti nekoga iz Kantabrije, da bi osvajal naslove in da predstavlja vse nas, ki nismo vel v ekipi.

Vi ste se popolnoma integrirali v Madridu. Kaj mora storiti Canales, da se bo prilagodil na mesto v najkrajšem možnem času?
Gento: Moral biti miren. Madrid je zelo velik in on prihaja iz drugega mesta, toda nogomet zajema vse. Nogomet in Real Madrid morata biti najbolj pomembni stvari za njega.

V soboto bosta oba imela razdeljeno srce na tekmi proti Racing. Povej Sergio, kakšen je občutek, glede na to, da boste mogoče prvič igrali proti svoji nekdanji ekipi, kot igralec Real Madrida.
Gento: Morda je bolje, da sploh ne bi igral te tekme. Sam si vedno želim enako zmag obeh in se tako izognem žalosti na koncu.

Canales, kako mislite, da se boste počutili?
Canales: To bo zelo posebna tekma. Do sedaj sem najlepše čase preživel lani v Racingu in želim si igrati proti njim. Seveda si želim zmage Real Madrida, vendar podpiram Rracing na vseh drugih tekmah.

Kako ste se počutili, ko ste debitirali v dresu Real Madrida?
Canales: Bilo je zelo impresivno. Nikoli nisem pričakoval, da se bo zgodi, tako da je bilo kot bi se mi uresničile sanje.

imageshack.us

Kaj ste naredil s tistim prvim dresom?
Canales: Obdržal sem ga. Od takrat obdržim vse drese in vse imam spravljene doma.

Gento, se morda vi spomnite, kaj ste naredili s svojim prvim dresom Real Madrida?
Gento: Ne mislim, da sem ga obdržal, ker takrat nam niso kar enostavno dali dresa, tako kot danes in tako jih tudi nismo mogli dati komu drugemu. Rekli so, da smo imeli samo enajst dresov, ker ni bilo nobenih zamenjav takrat.

Kako bi opisala drug drugega?
Gento: Canales je zelo dobro tehnično podkovan igralec. Je zelo spreten in pameten, prav tako pa je tudi dober strelec. Sam nisem bil tako pameten, kot je on. Je zelo kvaliteten igralec. Canales: Gento je bil zelo hiter igralec in je bil predan ekipi. Kompromis je ena od najpomembnejših lastnosti, ki jih potrebuješ za uspešnost in za osvojitev šestih evropski naslovov. Verjamem, da je bilo njegovo najmočnejše orožje, podaje iz krila. To je tisto, kar lahko povem o njem, glede na to, kar so mi ljudje povedali in od tega, kar sem sam lahko videl.

Bo Canales uspepen v Real Madridu?
Gento: Prepričan sem, da bo, sicer sam ne bom več imel intervjujev z njim. Vsekakor bo uspešen, ker je mlad in ve kaj hoče.

Precejšen izziv …
Canales: Poskušal bom po svojih najboljših močeh in še naprej trdo delati.

Kdo je bil vaš najtežji nasprotnik, proti kateremu ste igrali?
Gento: Igralec, ki je mene pokrival najboljše, je bil Barcelonin Benitez. Bil je nekoliko starejši od mene, vendar sva bila enako hitra. Canales: Pepe. Zelo težko ga je preigrati.

Tekma proti Milanu je nakazala, da bi se v tem letu lahko Real Madrid boril za vse naslove …
Gento: Seveda se bo, saj je to njihova dolžnost. To je tisto, kar igranje za Real Madrid prinaša in zato se bo ta Real Madrid boril za vse naslove. Ne morejo končati drugi, ker bi to pomeni, da jim ni uspelo osvojiti naslova. Njihov cilj mora biti, da so prvi v vsakem tekmovanju in to so dokazali proti Milanu. Prav tako morajo igrati dobro, navduševati navijače in dosegati zadetke. Najbolj pomembna stvar je zmagati v Ligi prvakov. Ekipa dela dobro in napreduje iz dneva v dan. V tej ekipi je kakovost in vsak igralec pozna svoje mesto. Canales: Imamo novega trenerja in šest novih igralcev, vendar smo se vsi zelo hitro prilagodili. Ekipa bo še napredovala, še igrala boljše in dosegla še več azdetkov.

imageshack.us

Kaj menite o Mourinhu?
Gento: Super je. Sicer je novinec v ekipi, vendar pa ima že sedaj bogato zgodovino za seboj. Lani je osvojil Ligo prvakov in igralci so zadovoljni z njim. Zelo pomaga igralcem in zato igralci upravičeno razmišljajo o njem, kot o najboljšem trenerju kar so jih imeli in to zagotovo nekaj pomeni. Canales: Resnično je odličen trener. Prav neverjetno je, kako hitro je sestavil močno ekipo, ki jo je težko premagati. Zelo malo trenerjev lahko naredi to.

Trenutno ste vodilna ekipa tako v La Ligi, kot tudi v Ligi prvakov, še vedno ste neporaženosti in ste dosegli največ zadetkov v La Ligi …
Canales: Vse to je dosegel trener v zelo kratkem času. Smo trdna ekipa, ki jo je težko premagati. Še težje bo ekipa doseči zadetek proti nam, ko bomo imeli za seboj še več tekem in s tem bo lažje tudi nam doseči zadetek.

Real Madrid ima poseben odnos do Lige prvakov. Mislim, da je to zelo spodbujajoče …
Canales: Vzdušje proti Ajaxu in Milanu je bilo res neverjetno. Navijači so v tej sezoni zelo navdušeni nad Lige prvakov.

Gento bo tekmo proti Racingu spremljal iz predsedniškega balkona, tako da mislim, da boste namenili svoj zadetek, če ga dosežete, prav njemu …
Canales: Ne bi rad proslavljal zadetka proti Racingu, ampak bom zagotovo svoj naslednji zadetek posvetil Gentu.

imageshack.us