X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Panucci

Christian Panucci je bil prvi Italijan, ki je zaigral v dresu Real Madrida. Njegovi neverjetni uspehi so postali cenjeni v Španiji, potem ko je z Realom osvojil La Lige, še bolj pa potem, ko je s kraljevim klubom osvojil Ligi prvakov, ki je bil sedmi naslov Reala v najelitnejšem tekmovanju. Nekdanji igralec Real Madrida je sedaj komentator pri italijanski televiziji Sky.

Kaj delate sedaj?
Delam za Sky Italija in se počutim odlično tam. Zbere se nas osem ali deset nekdanjih igralcev, ki nato komentiramo o tekmah. Prav tako se odpravljamo na stadione, kjer analiziramo tekme. Zelo sem hvaležen nogometu, da sem dobil priložnost, da lahko živim sedaj to drugo življenje v svojem svetu.

Kaj vam je prinesel nogomet?
Veliko. Nekega dne sem se zbudil in si nisem več želel trenirati. To je bil dan, ko sem si rekel, da je “dovolj.” Na srečo sem našel to delo na Skyu, ki mi omogoča, da ostanejo v stiku z nogometom in da še naprej govorim o njem. Zelo sem zadovoljen s kariero, ki sem jo imel in sedaj sem tudi zelo zadovoljen s svojim novim življenjem.

Kateri je vaš najlepši spomin iz časov, ko ste bili igralec?
Bil sem zelo v privilegiranem položaju. Z Milanom sem vse osvojil in se naučil o življenju v tej ekipi. Vse to mi je dalo zelo veliko na osebni ravni … osvojil sem ligaški naslov, evropski pokal in sem bil zelo uspešen. Moj prvi postaja izven Italije je bil Real Madrid, kjer sem ostal tri fantastična leta in ponovno vse osvojil. Razumel sem, kaj to pomeni igrati za Real Madrid in pritisk, ki prihaja s tem. Moraš biti zelo profesionalen in imeti lepo življenje, da vse to preneseš. Bil sem prvi Italijan, ki je zaigral za ekipo in imam zelo lepe spomine na moje izkušnje tukaj.

Kaj ne boste nikoli pozabili na leta, ki ste jih preživeli v Real Madridu?
Brez dvoma ne bom nikoli pozabil osvojenega sedmega naslov Lige prvakov. Celoten Madridismo bil obseden s tem in to je bila tudi edina stvar, o kateri smo razmišljali, potem ko smo lepo poprej osvojili ligaško prvenstvo. Tako smo bili v La Ligi šele četrti, vendar pa smo na srečo osvojili prvi evropski naslov kluba po 32. letih. To je bil eden najpomembnejših trenutkov v moji karieri, če ne celo kar najpomembnejši, zaradi pomembnosti naslov za ekipo in ker sem postal uspešen v enem od najpomembnejših klubov na svetu. Vse to te napolni s ponosom in ti daje veliko zadovoljstvo.

Kaj je ključ do zmage v Ligi prvakov?
Moraš biti močan klub in Real Madrid je eden izmed najboljših, če ne najboljši. Potrebujete tudi odličnega trenerja in Mourinho to tudi je. Moraš imeti odlično ekipo, kar trenutna ekipa tudi je. Projekt Mourinha se je pričela v letošnjem letu in upam, da bo osvojil naslov že v tej sezoni. Menim, da so pred Real Maridom štiri ali pet zelo uspešnih let, ker Mourinho ve, kako biti uspešen. Mislim, da ima ekipa odlično priložnost za zmago v Ligi prvakov.

Imeli ste intervju z Mourinhom. Kakšen je od blizu?
Vsekakor ni takšen kot se zdi da je na televiziji. Ima veliko srce in je skromna oseba. V tem svetu moraš biti močan in moraš hoditi po ravni poti v svoji karieri. Mourinho ve, kako se ravnati v tem svetu. Njegova žena in družina ga najbolje poznajo, vendar pa lahko razumeš njegovo občutljivost, ko je nazadnje potočil solze, ko je prejel nagrado FIFA za najboljšega trenerja leta.

Mogoče ga imajo prav zaradi tega njegovi igralci tako radi.
Nihče od njegovih igralcev, kjerkoli so igrali pod njegovim vodstvom, ne bo nikoli rekel slabe besede proti njemu. Igralci, ki več časa preživijo na klopi, lahko z lahkoto spregovorijo proti svojemu trenerju, vendar pa se to še ni nikoli zgodilo pri njemu. On ve, kako ravnati s svojim moštvom in z vsakim igralcem posebej.

Vi ste igrali proti ekipi, ki jo je on vodil, prav tako pa ste se pomerili proti Kakaju, ki je bil sedaj dolgo časa poškodovan, vendar bi lahko sedaj postal najboljša zimska okrepitev kluba.
Kaka je neverjeten igralec, eden najboljših. Sinoči sem si ogledal tekmo in sem videl, da še vedno potrebuje nekaj časa, da doseže svojo vrhunsko formo. Dobro je za Mourinha, da se je Kaka vrnil, ker bo igral pomembno vlogo v tem projektu.

Kaj vas je najbolj skrbelo, ko ste igrali proti njemu?
Bil je zelo hiter in močan. Bil je izjemno pripravljen in je vedno naredil razliko na igrišču.

Ali ste že kdaj videli koga, ki bi dosegel toliko golov v eni sezoni, kot jih je Cristiano Ronaldo dosegel do sedaj? Že je dosegel 31 golov in če bo nadaljeval tako, potem bi do konca sezone z lahkoto presegel mejo 50. golov.
Tudi on je neverjeten igralec. Hvala bogu, da sem se upokojil (smeh). Ne moreš spati preveč dobro, ko veš, da se moraš soočiti s temi igralci. Ronaldo ima močno postavo in njegova tehnika je neverjetna. Vse to mu omogoča, da dela razliko. Res je neverjeten.

Bili ste priča prvemu vpoklicu Casillasa v prvo ekipo na tekmi proti Rosenborgu. Ali ste si kdaj zamislili, da bo prišel tako daleč?
Spomnim se, da je bil takrat še zelo mlad in zelo sramežljiv. Gledal sem ga, ko je odraščal in sedaj je kapetan ekipe. To pove vse. Menim, da sta on in Buffon najboljša vratarja na svetu. Casillas si zaradi tega zasluži, da bi bil v ožjem izboru za nagrado Ballon d’Or, ker je imel neverjetno sezono. Zasluži si nagrade tako na osebni, kot tudi na profesionalni ravni.

Mislim, da se lahko Ramos in Arbeloa smatrata kot vaša naslednika na igrišču. Kaj menite o njiju?
Oba sta svetovna prvaka in zelo dobra igralca. Več storita v obrambi, kot pa v napadu. Ramos je bil včeraj zelo močan in Arbeloa ima veliko kakovosti, kot celotna ekipa.

Kaj si mislite o zmagi nad Atleticom?
Real Madrid je močan v Copa del Rey in včeraj so bili zelo hitri. Prebili se bodo v polfinale. Želijo zmagati v vseh tekmovanjih, kar prikazuje miselnost njihovega trenerja, vse to pa lahko tudi dosežejo. Seveda bo težko, vendar ekipa deluje zelo dobro.

Vi ste v dresu Real Madrida debitirali prav proti Atleticu. Kako se spomnite tega?
Z glavo sem zadel po 20. minutah igre, potem ko mi je iz kota podal Roberto Carlos. Na žalost je bilo gol nato razveljavljen, saj je žoga za trenutek bila že zunaj, preden je prišla do mene. Spomnim se, da smo nato zmagali s 4-1. Bilo je nekaj posebnega.

Kaj želite Real Madridu v tej sezoni?
Želim si, da bi osvojili čim več naslovov in da bi še naprej puščali tako dober vtis v Evropi in v Španiji, saj igrajo odličen nogomet.