X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Adebayor

Emmanuel Adebayor je po uradni predstavitvi kot zadnja okrepitev Real Madrida na Santiago Bernebeu, spregovoril za Realmadrid TV in Realmadrid.com.

Koliko vam pomeni, da ste se pridružili Real Madridu?
Če sem iskren, je to, kot da bi se mi uresničile sanje. Rodil sem se v Afriki in tam tudi začel igrati nogometa, pri tem pa nikoli nisem sanjal o tem, da bi lahko igral za Real Madrid. Sanjal sem, da bi lahko končal z igranjem v Evropi in to mi je uspelo, ko sem igral za Metz, Monaco, Manchester City … In sedaj sem v največjem klubu na svetu, zato so se mi uresničile sanje. Zelo sem vesel in tudi zelo hvaležen, da sem prišel v največji klub na svetu.

Zakaj ste zamenjali Manchester City za Real Madrid?
Po napadu na avtobus moje reprezentance sem imel težko sezono. Zaradi tega sem imel travme, ker to vsekakor ni bila prijetna izkušnja. Za nekaj minut sem že bil med življenjem in smrtjo. Težko mi je bilo končati sezono v dobri formi. Trener je imel za to sezono nogometno vizijo, v kateri pa ni več našel prostora zame in tako je Real Madrid prišel pome. Ne morem prositi za več kot to. V zadnjem času nisem igral za Manchester City in tako sem si rekel, da moram priti sem. Bilo je težko obdobje za mene, vendar sem se počutil bolj sproščenega, ko sem podpisal pogodbo. Zelo sem vesel in se veselim igranja za Real Madrid.

Morate biti veseli, da je pred vami resnično nov začetek v letu 2011, potem kar se je zgodilo leta 2010.
Seveda. Leto 2010 se zaradi škandala na afriškem pokalu narodov zame začelo grozljivo, leto 2011 pa naravnost sanjsko s pogodbo z Real Madridom in tako sedaj sedim na Santiago Bernabeu, tako da samo lahko rečem, da sem zelo vesel in zelo hvaležen. To leto se je zame odlično začelo in upam, da se bo končalo tudi tako dobro. Želim si osvojiti veliko naslovov in da bi dosegel veliko zadetkov ter bil pri tem dosegel veliko uspešnih stvari. To je tisto, zaradi česar sem prišel sem. Ne razumite me narobe, vem da ne bo enostavno, vendar bom trdo delati in narediti vse kar je potrebno, da bi bil del zgodovine Real Madrida.

Koliko je pri tem prestopu vplival dejavnik v obliki Joseja Mourinha? Ali se veselite treniranja z njim?
Imel sem priložnost igrati proti njemu, ko je vodil Chelsea, sam pa sem takrat igral za Arsenal. Sem zelo dober prijatelj s številnimi afriškimi igralci, kot so to Eto’o, Drogba in Essien in ko se z njimi pogovarjam o Mourinhu pravijo, da je velik trener in da bom užival pri delu z njim. Rekli so mi, da moram vsekakor reči dan, če bom kdaj koli dobil priložnost in da ne smem ničesar dvomiti. Zelo sem vesel, ker si je zelo prizadeval, da sem prišel v ta klub in sedaj je moja najbolj pomembna stvar ta, da ne razočaram njega ali kluba. Vem, da ni bil samo on za tem, da sem prišel sem in da je pri tem bilo še veliko drugih ljudi. Vse želim osrečiti in pri tem doseči veliko zadetkov ter pri tem uživati na igrišču.

Ste že imeli priložnost govoriti z Benzemajem ali Lassom?
Sinoči sem poklical Benzemaja, vendar pa je bil njegov telefon izklopljen, tako da je bil verjetno ravno na letalu po tekmi. Imel sem priložnost govoriti z Lassom pred tekmo in mi je zaželel dobrodošlico, prav tako pa je izrazil veselje, da sem sedaj tukaj. Je moj zelo dober prijatelj, čeprav sva igrala skupaj v Arsenal le nekaj mesecev, vendar sva ostala v stiku vse do sedaj. Mislim, da že imam nekaj “družine” tukaj. Igral sem proti Ronaldu, ko je bil v Manchestrju. Sem v velikem klubu, kjer poznam veliko igralcev in vem, da bodo storili vse, da bi mi pomagali in da bi se počutil čim bolj udobno in varno.

Ste si že velikokrat gledali španski nogomet na TV?
Seveda. Večina tekem v Angliji poteka med poldnevom in 15:00, tako da sem imel priložnost, da sem si lahko ogledal tekme Real Madrida in Barcelone v večernih urah. Španska liga in Premiership sta med seboj zelo različni. Slednja je brez dvoma bolj fizična, medtem ko je La Liga bolj tehnična in … “inteligentna”, ki pa ni prava beseda, vendar pa ima več igralcev, ki vedo, kako ravnati z žogo. Sam sem igral z Davidom Silvo, ki je odličen španski igralec. Razlika je velika, vendar sem nogometaš in se moram prilagoditi španski ligi in upajmo, da mi bo to uspelo čim prej.

Kaj lahko storite vi in Real Madrid, da bi zaustavili Barcelono in osvojili naslov?
Mislim, da je vse kar lahko naredimo trenutno to, da zmagujemo naše tekme. Proti njim bomo igrali šele 17. aprila. Boj za naslov bi izgubil smisel, če bomo do takrat že zaostajali za šest ali sedem točk. Trenutno smo le štiri točke za njimi, kar nam daje veliko možnosti v boju za naslov, vendar moramo zmagovati naše tekme in upajmo, da bo oni v tem času izgubili kakšno točko. Super bi bilo, če bi jih lahko prehiteli z zmago na Bernabeu, vendar pa ne bo enostavno. Zmagati moramo vse naše tekme in pokazati pravi ekipni duh. Mislim, da ima ta ekipa in klub kot celota igralce in argumente, da zmaga na prav vsaki tekmi.

Kako se počutite v tem trenutku? Ali ste pripravljeni zaigrati, če vas bo Mourinho potreboval?
Ja, sem pripravljena, vendar pa potrebujem nekaj tekem, da bi bil popolnoma pripravljen, saj sedaj nisem igral že nekaj mesecev. Ne morem se spomniti, kdaj sem imel zadnjič priložnost igrati celih 90 minut. Naredil bom vse, kar je potrebno: trdo treniral, jedel dobro, … Vse kar je potrebno, da se hitro vrnem v vrhunsko formo in da bom lahko prenesel 90-95 minut igralnega časa. Če se bo trener odločil, da bom igral, potem bom igral, ker to tisto, zaradi česar sem se pridružil klubu. Pustil bom srce na igrišču. Igranje za Real Madrid ne dopušča nobenega dvoma, ampak mu moraš dati vse kar imaš.

Kaj vam pomeni, ko dosežete zadetek?
To je najboljša stvar, ki obstaja. Takoj, ko brcneš žogo in ko vidiš, da bo prečkala golovo črto, čutiš štiri ali pet sekund nekaj zelo posebnega. Počutiš se kot junak, nedotakljiv. Zelo rad dosegam zadetke. Za nekaj sekund se počutiš kot v raju in vedno je lepo doseči zadetek. Kot napadalec je to tudi moje delo in sam vedno uživam v tem.