X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Casillas

Iker Casillas je razkril svoje najbolj osebna stran v RealCasillas, v novi seriji ekskluzivnih intervjujev na RealmadridTV.

To je vaša najljubša pesem iz filma Notting Hill. Ste zelo romantičen?
Mislim, da je lep film. Prvič, ko sem gledal Notting Hill, mi je bil res zelo všeč. Mislim, da je bil Hugh Grant briljanten. Bil je zelo smešen in mislim, da je glasba iz tega film res zelo dobra.

Ali je nekdo lahko še romantičen danes in pri takšni starosti?
Mislim, da si lahko še vedno romantičen, vendar pa mora to priti iz notranjosti. Moraš samo narediti določene geste in storiti nekatere stvari.

Zadnjič sem si ogledal videospot te pesmi in sem pomislil na vas, glede na to, da se vam je zgodilo nekaj zelo podobnega, kar se je zgodilo Hughu Grantu v filmu. Nekega dne ste odprli svoja vrata in videl na stotine bliskavic in morali ste pomisliti na to, kaj se je zgodilo? Vse se je spremenilo v teku enega dne.
Sam sem začel zelo mlad, ko sem bil star 18 let. Začel sem igrati na igrišču pred sto navijači in samo štiri ali pet mesecev kasneje sem igral že pred petdeset tisoč ljudi, kar prinaša s seboj tudi dodaten pritisk. Ljudje, mediji … Ni bilo lahko.

Lahko bi rekli, da je življenje Ikerja Casillasa kot film? Bi lahko vaše življenje prenesli v film?
Da, brez dvoma. Razmišljal sem o tej možnosti, preden so se mi še zgodile velike stvari. Imam veliko anekdot in zabavnih zgodb, ne samo v profesionalnem smislu, ampak tudi izven nogometa. To je zgodba, ki je že sedaj polna pozitivnih trenutkov.

Če bi vam pred enajstimi ali dvanajstimi leti povedali, kakšna bo vaša prihodnost, bi verjeli temu?
No, glede na to, da je to odkrit in odprt intervju in da je pred menoj bil že Jose Mourinho zelo odkrit, zato bom tudi sam bil. Vedno sem vedel, da bom prišel v prvo ekipo vse odkar sem bil star dvanajst ali trinajst let. Spomnim se, da sem stal na aveniji Castellana z očetom in sem gledal Santiago Bernabeu in sem si dejal, da bom nekoč tudi jaz tam igral.

Kateri je bil najboljši nasvet, ki so vam ga dali starši? Biti nogometaš ni enostavno, moraš imeti jasne cilje in moraš biti odločen, da ti bo uspelo. Torej, kaj so vam poskušali povedati, da storite ali česar ne smete storiti?
Mojim staršem ni nikoli bilo potrebno prti do te točke. Nikoli nisem bil problematičen otrok, čeprav sem tudi sam ušpičil kakšno vragolijo. Ko sem bil star trinajst ali štirinajst let je bilo na tone zgodb o tem, kaj bi moral narediti, toda moji starši so bili vedno zelo sproščeni, ker so vedeli, da sem zelo neodvisen. Dozorel sem, ko sem prišel v prvo ekipo, kar je olajšalo stvari tudi njim.

Rekli ste, da ste že kot otrok vedeli, da boste nekega dne igrali na stadionu Santiago Bernabeu. Kdaj ste se zavedali, da se vam bodo uresničile sanje?
Moja pot do prve ekipe je bila nekoliko zapletena. Nekega dne se je moj moštveni kolega poškodoval in tako sem dobil priložnost za prvenec v dresu Real Madrida pod vodstvom Johna Benjamina Toshacka. Ko sem igral še za Real Madrid C, sem enkrat ali dvakrat na teden treniral s prvo ekipo. Spoznal sem Gusa Hiddinka in kmalu sem spoznal, da sem zelo blizu preboju v prvo ekipo in da se mi bodo uresničile sanje. Naslednje leto je ekipi Real Madrid C šlo zelo dobro in takoj zatem sem naredil korak do prve ekipi, kot tretji vratar.

Ali imajo ljudje rade Ikerja Casillasa kot vratarja, ali Ikerja Casillasa kot osebo?
Mislim, da je najbolj pomembna stvar, da si ljubljen in cenjen, glede na to kdo si. Dan, ko se bom upokoji, bodo ljudje razpravljali o tem, ali je bil Casillas dober ali slab vratar in bodo dejali, da je delal napake. Vendar pa bi sam tudi želel, da se spominjajo Casillasa kot osebo.

Kaj je vaša najboljše vrlina kot oseba?
Ne vem. Mislim, da je moja poštenost. Moja vest mi ne bi pustila, da bi zaspal, če bi storil kaj narobe čez dan. Če moja vest ni čista, potem ne morem zaspati.

Kaj si prizadevate v življenju?
Kot sem že rekel, bi rad, da ostanem v spominu kot dobra oseba in kot dober športnik. Moja želja je, da bi se me štelo kot nekoga, ki je bil pomemben v svetu športa.

Ali niste že sedaj nekdo pomemben v svetu športa?
Ko se bom upokojil, si želim biti še vedno vpleten v šport. Rad bi pomagal mlajšimi igralcem na tekmah. Ko sem bil mlajši, sem si želel, da bi lahko računal na pomoč nekoga, ki je bila uspešen v nogometu.

Kaj bi spremenili v našem življenju?
Želel bi si imeti en dan v tednu, ko bi lahko delal kar bi si želel, kot je na primer sprehod mimo Gran Via do trga España in Callao (To so ulice oz. trgi v Madridu, op.p.). Rad bi delal vse to, kar lahko počnejo ostali.

Česa vas je strah? Mourinho je rekel, da ga je Bog. Kaj pa vi?
Mislim, da bolezen in trpljenja oz. izgube nekoga, ki ga ljubim. Mislim, da sem imel do sedaj srečo, ker se ni to zgodilo še nikomur od bližnjih, toda bolj od vsega se bojim kakšne bolezni. Rak me straši, ker je zelo pogost. Reprezentančni zdravnik je umrl po tem, ko izgublja bitko z rakom. Z nami je bil dvajset let, vendar pa so mu šest mesecev pred začetkom evropskega prvenstva diagnosticirali raka in je umrl mesec dni pred začetkom prvenstva. Bil je čudovita oseba.

Katere vrednote mora imeti kapetan Real Madrida?
Moraš biti zelo odgovoren. Ne sme te biti strah, da si odgovoren za skupino igralcev. Nenehno moraš razmišljati o ekipi in jo vedno poskušati zastopa in jo tudi zagovarjati. Sam sem imel srečo, da sem imel odlične učitelje v preteklosti, ljudi, ki so mi veliko pomagali, kot so to Manolo Sanchis, Fernando Hierro in Raul Gonzalez. Prav tako sem se veliko naučil tudi od Guti, vendar pa moraš veliko stvari tudi sam izkusiti.

Zadnjič mi je Marcelo rekel, da ste njemu po tekmi proti Espanyolu naredili veliko gesto. Rekel je, da ste mu čestitali na prav poseben način, kar je mu je pomenilo zelo veliko.
Marcelo je odličen igralec, ki odlično igra. Ko je prišla sem pod vodstvom Fabia Capella, mu je bilo zelo težko, saj je malo igral. Capello je že prej določil začetno postavo in Marcelo je ponavadi tako končal kot gledalec na tribunah. V samo štirih letih je izkoristil svoje priložnosti, ki jih je dobil. Juande Ramos je vedel, kako dobiti najboljše iz njega in sedaj z Mourinhom vidimo še boljšega Marcela. Je poln samozavesti in zadovoljni smo z njegovim prispevkom. Včasih gre malo preveč naprej, vendar pa vsi poskrbimo, da najde pot nazaj!

Povejte mi kaj o Joseju Mourinhu, vendar pa ne o trenerju, ki ga vsi poznamo.
Veliko sem že povedal o njem prej.

Kaj ste si zapomnili od prvega dne, ko ste ga spoznala na Valdebebasu.
Pravzaprav sem se odpravljal na dopust isti dan, ko je on prišel. Je vesela oseba, ki se rad šali z vsakim. On je popolnoma drugačna oseba od tistega, kar vidimo na televiziji, ko spregovori na novinarski konferenci ali ko je ob igrišču. Rad ima svojo družino in je odličen z vsemi nami. Nekateri ljudje ga ne marajo, vendar pa imajo ljudje na splošno vedno kaj dobrega za povedati o njem. Super oseba je.

Pogovorimo se še o enem Portugalcu, o Cristianu Ronaldu. Zakaj so nekateri ljudje želeli, da bi med vama prišlo do vroče krvi?
Mislim, da Real Madrid prodaja veliko tračev v medijih. Cristiano je igralec, ki ustvarja veliko medijsko pozornost. Imel sem manjši spor z Marcelom na tekmi proti Mallorci, vendar pa je to sedaj že vse pozabljeno in je med nama vse v najlepšem redu. Nekaj podobnega se je zgodilo s Cristianom. Ne strinjamo se vedno vsi o vsem, vendar pa se vedno pogovorimo o tem, kaj se je zgodilo in poskušamo najti način, da to tudi popravimo. Imamo dobre odnose in nasprotno, kot pravijo nekateri časopisi, se vsi dobro razumemo med seboj. Velikokrat ljudje govorijo takšne stvari, da bi razmajali stabilnost ekipe. Vidijo, da se dobro razumemo med seboj, vendar pa mediji poskušajo prodati zgodbo, ki pa ni resnična.

Kaj vam pade na misel, ko greste mimo trga Cibeles?
No, obstaja veliko spominov in nepozabnih trenutkov. Prvič, ko sem šel tja, je bilo, ko smo osvojili Interkontinentalni pokal v letu 1998. Vsakdo, ki je spremljal in podpiral ekipa je bil tam. To je dan, ko se lahko res povsem sprostiš in se zdivjaš. Tam lahko srečaš navijače, ljudi, s katerimi si delimo dobre in slabe trenutke. Lepo je biti na Cibelesu saj to pomeni, da ima zgodba srečen konec.

Vi ste dobri v napovedovanju prihodnosti. Ko smo se nazadnje pogovarjali ste dejali, da bo Španija zmagal na svetovnem prvenstvu.
Ja, videl sem, da je prišel naš čas. Časovni razpored je bil popoln. To je bila odlična ekipa odličnih igralcev. Imeli smo veliko talenta, ki smo ga lahko pokazali in takrat je veljalo dejstvo, sedaj ali nikoli. Po evropskem prvenstvu sem vedel, je sedaj na vrsti Španija. Sedaj upam, da bomo lahko ohranili isto skupino igralcev še do leta 2012. Imamo še en pomemben izziv pred nami, ki je braniti naše evropski naslov iz leta 2008. Skupina igralcev se bo počasi zamenjala, saj bodo nekateri starejši in drugi bodo tvorili jedro ekipe za svetovno prvenstvo v Braziliji. Morda bomo videli nekaj novih obrazov, ko bomo sodelovali na pokal konfederacij.

Ali menite, da lahko kaj osvojite tudi z Real Madridom?
No, smo v finalu Copa del Rey. To je lepo tekmovanje, ki je postalo nekoliko podcenjeno, vendar pa bomo sedaj igrali proti Barceloni v finalu, s čimer bomo nekoliko dvignili ime tekmovanja. Kar pa zadeva La Lige in Lige prvakov, pa nam gre dobro. V Ligi prvakov smo igrali proti nekaterim odličnim ekipam, kot sta Ajax in AC Milan ter smo dosegli dobre rezultate. Smo mlada skupina igralcev in sedaj je pred nami resen izziv v obliki Olympique Lyona. V ligi moramo počakati, da vidim, kako se bodo stvari odvijale. Moramo počakati, da Barcelona naredil napako in poskusiti zbrati toliko točk, kolikor jih je mogoče.

Bili ste imenovan za najboljšega vratarja na svetu, prav tako pa ste prejeli nagrado Zlata rokavica. Bili ste prvi španski igralec, ki je dvignil pokal za svetovnega prva … in na vrhu vsega ste tudi čudovita oseba.
Ali ste prepričani? Hvala!