X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Özil

Mesut Özil bo kmalu sodeloval v svojem prvem izločilnem boju v Ligi prvakov. Nemški reprezentant je tako spregovoril o prihajajoči dvoboju z Olympique Lyonom in o svoji hitri prilagoditvi na ekipo kraljevega kluba.

V ligi prvakov se boste pomerili z Lyonom. Zagotovo morate biti navdušeni, da boste igrali to tekmo …
Vsi pričakujemo, da bo težka tekma, vendar si želimo zmagati in vemo, da lahko zmagamo. Pričakujem, da bomo uspešni.

Kateri igralec Lyona vas najbolj skrbi?
Gledal sem njihove tekme in dejansko me skrbijo kot ekipa. So zelo dobri in v zadnjem času so se vedno uvrstili v četrtfinale Lige prvakov. Jasno je, da nam bodo otežili stvari, vendar pa si jih želimo premagati.

Kako ste znotraj ekipe razpravljali o tekmi?
Ekipa razmišlja o osvojitvi naslovov, vendar pa moramo jemati stvari počasi in odigrati tekmo za tekmo. Moramo izločiti Lyon, če želimo priti do finala na Wembleyu.

Pričakuje se, da bo povratna tekma na Bernabeu-u magičen večer Lige prvakov. So vam ljudje povedali o njih?
Da. Bernabeuu je dobro znana po svojih magičnih nogometnih dogodkih. Stadion je gostil že veliko spektakularnih tekem.

Mislim, da si tudi sami želite sodelovati pri temu …
Komaj čakam, da tudi sam sodelujem.

Kaj je skrivnost pri zmagi vsake domače tekme?
Težko se je gostom soočiti z Real Madridom. Smo močna ekipa, ki lahko doseže veliko stvari. Malo točk izgubimo in smo močni doma.

Svoj prvi zadetek v Ligi prvakov ste dosegli proti Milanu na Bernabeu-u, ki ste ga praznovali na poseben način. Kaj ste ob tem čutili?
Bilo je neverjetno, ko sem dosegel svoj prvi zadetek v Ligi prvakov. Imela sem srečo, ko se je žoga odbila od branilca. Mi mi bilo mar, kako lepo je bil moj zadetek, ker je bil to moj prvi v evropskih tekmovanjih.

V pokalu proti Sevilli ste po zadetku poljubili grb …
Sem ja. Počutim se zelo povezanega s tem klubom. Sem del te ekipe in sem si želel izraziti svojo srečo za to, da sem tukaj, čeprav tega nisem prej načrtoval. Bil sem trenutna inspiracija. Vedno je neverjetno doseči zadetek, ne glede na to, kje si, ampak je še bolj posebno, če to storiš na domačem igrišču pred navijači na Santiago Bernabeuu. Na stadion se počutim neverjetno dobro.

Ali se La Liga in Bundesliga zelo razlikujeta?
Povsem sta drugačni ligi. Nemški nogomet ima veliko malih ekip, ki se morajo zelo trdo boriti. V Španiji majhne ekipe otežijo stvari večjim ekipam. Sta dve od najboljši ligi tu okoli, vendar pa sem opazil, da tukaj sploh ni pomembno proti komu igraš, saj je vsaka ekipa dobra z žogo.

Vaša prilagoditev na Španijo je bila naravnost neverjetna …
Vsak igralec v ekipi me je obravnaval neverjetno dobro. Vsi si pomagamo med seboj. Vsi smo postali dobri prijatelji in se počutimo kot velika družina. Sporazumevamo se v različnih jezikih: včasih v angleščini, drugič v španščini. Moji soigralci mi omogočajo, da je to čudovita izkušnja za mene.

Dosegli ste že več zadetkov. Že sedaj ste dosegli svoj najboljši strelski dosežek v eni karieri, kar je bilo 9 zadetkov, koliko ste jih dosegli tudi lani za Werder Bremen.
Kaj je bolj pomembno je to, da ekipa in jaz dobro igramo. V Madrid sem prišel, da še izboljšam svojo igro in da postanem še boljši nogometaš. Sem na pravi poti, vendar pa je pred menoj še veliko stvari, ki jih moram doseči. Pripravljen sem delati zelo trdo, da bi dosegel kar se da. Veliko časa sem posvetil temu in upam, da bo še naprej šlo dobro. Vedno sem si želel trenirati z ekipo, ker se medtem zelo zabavamo. Komaj čakam, da pride vsako jutro na Valdabebes. Vedno se imamo lepo, prav tako kot v družini.

Mourinho je oče te družine. Kakšen je on vsak dan?
On posveča vso svojo energijo ekipi in trdo delo na delovnem mestu. Ekipa mu pomeni vse in on naredi vse kar lahko, da pomaga vsakemu igralcu. Prav tako je zelo smešen. Zelo se osredotoča na taktiko in nam med treningi omogoča zabavo.

Kaj vam prvo pade na misel, ko slišite, da je trener, da ste osvojili srca Madridist?
Moj osebni izziv je takšen, da sem vedno v vrhunski formi za to ekipo. Rad bi še naprej napredoval kot igralec. Trener opravlja odlično delo. Pomaga nam in vedno si vzame čas za pogovor z nami.

Vi in Ronaldo se odlično razumeta na igrišču …
Ronaldo se giblje zelo hitro na igrišču in ima vedno zelo dober izhodiščni položaj za sprejem žoge. S tem mi zelo olajša stvari, medtem ko on doseže zadetke z lahkoto.

Prav tako dobro igrate tudi s Kakajem. Je to še ena od možnost za Mourinha?
Trener odloča, kdo igra in kdaj in kaj je potrebno storiti. Jasno je, da Kaka in jaz dobro igrava skupaj. Je vrhunski nogometaš in vesel sem, da igram z njim.

Kaj si želite doseči v tej sezoni?
Rad bi še naprej trdo delal in da še razvijal svoje sposobnosti. Upam, da ostanem zdrav in v vrhunski formi. Seveda pa si tudi sam želim osvajati naslove.