X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Xabi Alonso

Xabi Alonso je osvojil srca navijačev po celem svetu s spoštovanjem in odgovornostjo, z dvema vrednotama, ki ga spremljata čez celotno kariero. Eleganca, ki jo prinaša ekipi je prav tako opazna iz dneva v dan, tako na kot tudi izven igrišča. Vezist Real Madrida je v intervjuju za Realmadrid TV razpravljal o svoji bolj osebni strani življenja.

Pomagali ste Španiji do naslova svetovnega prvaka, osvojili ste Ligo prvakov in sedaj tukaj igrate za Real Madrid. Do sedaj ste imeli kar dobro kariero …
Ja, lahko rečem, da jo imam. Trenutno sem srečen, vendar še vedno … ne vem, če sem na sredini, vendar pa se še vedno borim za osvojitev velikih stvari v Madridu. Moj trenutni cilj je osvajanje in dvigovanje trofej z Real Madridom.

V Madrid ste se preselili pred 18. meseci. Kakšen je bil za vas ta prehod ponovnega življenje v Španiji?
Do sedaj je bilo dobro. Takrat sem čutil, da potrebujem izziv in seveda prihod v Madrid je eden izmed največjih izzivov, ki jih lahko imaš v nogometu. Nisem povsem zadovoljen, ker nismo v lanski sezoni osvojili nobenega naslova, vendar pa smo upajmo na poti do osvojitve vsaj enega naslova v tem letu. To bi mi naredilo veliko srečnejšega, kot sem v tem trenutku glede na čas, ki sem ga preživel v Madridu.

Osebno, je živeti spet blizu vaše družine dobro? Kadar hočete se lahko samo peljete do San Sebastiana …
To je dobro, vendar sem preživel pet let v Liverpoolu in sem res užival, saj mi je to dalo priložnost, da izkusim drugo kulturo, da sem bil v zelo strastnem nogometnem mestu kot je Liverpool in igrati na Anfieldu je bilo res nekaj posebnega. Madrid je res lepo mesto. Sedaj sem blizu prijateljev in družine, kar je zelo pomembno, ko moj otrok odrašča. Do sedaj je bilo res dobro tukaj.

V Liverpoolu ste se naučili druge kulture, vendar mislim, da ste se naučili angleščine na Irskem. Kot Irec me zelo zanima, kakšne so vaše izkušnje, ki ste jih dobili v moji domovini …
Da! Ko sem študiral v San Sebastianu sem znal le osnove angleščine in en mesec v poletju, ko sem bil star 15 ali 16, sem preživel na Irskem. Stanoval sem blizu Dublina in sem res uživala tisti en mesec, ko sem ostal tam, saj sem spoznaval irsko tradicijo in irski nogomet. Res sem užival.

V Liverpoolu obstaja zelo velika povezava z Irsko …
Da, saj je veliko irskih Liverpoolovih navijačev. Na vsaki domači tekmi lahko vidite veliko irskih zastav. Irska povezanost je zelo močna in leti med Liverpoolom in Dublinom so prav tako pogosti, vsako dnevni …

Kaj pomeni igranje na “La Concha” pomeni za vas?
Veliko mi pomeni, ker sem tam sam začel igrati svoje prve tekme v šoli. Zelo zgodaj zjutraj smo se morali vstati, ker smo igrali na plaži. Dejansko smo si morali kar sami narediti gol takrat na samem mestu. Tam sem začel igrati s svojimi sošolci in imam veliko lepih spominov iz tistih časov.

Vi prihajate iz družine nogometašev in prav tako imate tudi sami majhnega otroka. Kaj to pomeni za vas, da prihajate iz takšne družine?
To je pomembno zato, ker sem bil vedno povezan z nogometom. Moj oče je bil nogometaš in je kasneje postal direktor. Naša vez s športom je bila res močna. Sam igram nogomet odkar sem bil otrok, ko sem igral z mojim bratom in prijatelji. Vedno sem gledal nogomet. Nikoli me niso silili, da bi postal nogometašev, vendar smo bili vedno pod vplivom tega športa.

Ali so že kakšni znaki, da bo tudi vaš sin nadaljeval to tradicijo?
No, zaenkrat lahko rečem le, da ima rad žogo. Ne vem, če bo na koncu to tudi počel. Karkoli bo končal, mu želim le, da bo dober otrok, dober fant in če se bo odločil, da bo postal nogometaš, bom ga seveda pri tem tudi podpiral.

Vi ste svojo pot navzgor začeli v San Sebastianu in ste igrali za več ekip. John Toshack je prišel v vaše življenje in vam dal več priložnosti. Kaj vam on pomeni?
On mi pomeni veliko v moji nogometni karieri in je ena od ključnih osebnosti v njem. Dal mi je priložnost, da odigram tistih nekaj prvih minutah kot profesionalec, v katerih si moraš zgraditi svojo samozavest, da ugotoviš kako stvari potekajo, da se privadiš na tempo prve ekipe in prve lige v La Ligi … On mi je dal veliko zaupanja in tudi veliko odgovornost. Dal mi je priložnost, ki je bila zelo pomembna zame.

Vsi vemo, da ste zelo dobri pri podajanju. Vam je on pomagal pri razvoju te spretnosti?
Da, vendar pa ne samo pri tej spretnosti. Prav tako me je naučil kako razumeti igro, me je vzpodbujal, da se naučim kako dati ekipi tisto kar potrebuje v danem trenutku … Menim, da je ta ena od velikih lastnosti vezista, torej učenje in branje igre, da ve kaj ekipa potrebuje.

To vam je očitno pomagalo tudi narediti naslednji korak, ki je bil prestop na Anfield, kjer ste imeli nekaj velikih uspehov, med drugim ste z Liverpoolom osvojili Ligo prvakov. Kako pomemben je bil za vas finale v Carigradu?
Mislim, da je bila to nepozabna noč, tako v mojo kariero, kot tudi za Liverpool. V Liverpoolu se temu večeru reče “čudež v Carigradu”, “največji preobrat v zgodovini nogometa” in še mnogo drugih stvari. Občutki, ki smo jih doživeli med tekmo so bili neverjetni in praznovanje v Liverpoolu, ki je temu sledilo, je bilo fantastično.

Kako je bilo igrati v Angliji? Ali vidite razliko igranja tam?
Bilo je res … No, ne težko, ampak res drugačno, saj je igra bolj fizična in ima več hitrosti, vzdušje na tribunah je fantastično … Res sem užival v vsaki od mojih pet let v Liverpoolu. To je bila čudovita izkušnja in zato bom večno bil oboževalec Liverpoola.

Prepričan sem, da so ljudje v Liverpool veseli, da slišijo to. Igrali ste na velikih stadionih, kot je to Anfield. Kako je bilo, ko ste prišli sem in ko ste zaigrali kot igralec Real Madrida na stadionu Santiago Bernabéu?
Bernabeu je eden izmed najbolj impresivnih nogomet stadionov na svetu. Veš, da si v središču nogometne katedrale, ko igraš na njem. Ko igraš je vzdušje super, saj navijači cenijo dober nogomet. To je tisto, kar jim je zelo všeč. Ko igramo so zelo strastni.

Govori se, da ekipa ni ista, ko vi ne igrate. Ali čutite določeno stopnjo odgovornosti?
No, veliko stvari je bilo že izrečenih vsakič, ko nekdo ne igra … tako, da sam tega ne jemljem resno. Ekipa se mora znati soočati tako s poškodbami, kot tudi s tem, da manjka kdaj kateri od igralcev. Sam ne bi jemal resno vse kar je povedano.

Real Madrid je očitno zelo mlada ekipa in vi imate veliko izkušenj v primerjavi z nekaterimi od vaših soigralcev. Kaj vas je pravzaprav najbolj navdušilo pri njih?
Kot ste že rekli, smo zelo mlada ekipa. Sam sem star 29 let in sem eden od najstarejših v slačilnici, vendar pa je to dobro, saj to pomeni, da gradimo zelo močno bazo. To bo pomembno za prihodnost. Imamo veliko mladih igralcev, ki na svojih ramenih nosijo več izkušenj, kar pomeni, da bodo upajmo, postali tudi še boljši igralci. To je super novica za Real Madrid kot klub, da ima vse te možnosti za prihodnost.

Do sedaj ste delali že z nekaterimi odličnimi trenerji in Jose Mourinho je očitno nekaj zelo posebnega. Kaj ga naredi drugačnega od ostalih?
On je zelo popoln. Kot trener je odličen, ko gre govor o pripravi na tekme, prav tako pa dela odlične odločitve med tekmo, kar je zame zelo pomembno in tudi treningi so tudi zelo dobri. Vendar pa je tisto, kar dela razliko med njim in ostalimi predvsem to, da gledano s čustvenega vidika, kjer je res zelo močan. Res se zelo poveže z igralci. Zna motivirati ekipo. Vse te navedene lastnosti so res nekaj posebnega in zelo pomembne na ključnih tekmah.

Že sedaj ste veliko dosegli v vaši karieri. Kaj hočeš še vedno doseči?
Sedaj želijo zmagovati z Real Madridom. Sam sem zelo angažiran in usmerjen v tej sezoni in želim biti uspešna tu v Madridu. Rad bi šel na Cibeles, da osvojimo prvenstva, da dvignemo lovorike … To me bo naredilo še veliko srečnejšega kot sem že sedaj v tem trenutku.