X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

REAL MADRID OSVOJIL ŠPANSKI KRALJEVI POKAL

imageshack.us

Real Madrid se je okrepil s Josejem Mourinhem na klopi, da bi znova osvajal naslove in le devet mesecev pozneje je portugalski trener Realu prinesel že prvo lovoriko, potem ko so beli v finalu Kraljevega pokala na Mestali z 0-1 premagali Barcelono in tako znova osvojili pokalni naslov po dolgih 18-ih letih. Mož odločitve je bil Cristiano Ronaldo, ki je v prvem podaljšku dosegel edini zadetek na tekmi. Ekipa se je ob koncu zahvalila tudi Mourinhu, ki je dokazal, da njegov slog igre in taktike prinaša rezultate tudi proti ekipi Barcelone.

Finalna tekma španskega Kraljevega pokala ni imela nič skupnega s sobotnim El Clásicom, razen tega, da sta se tudi tokrat pomerili isti ekipi, kot v soboto v La Ligi. Real je začel tekmo še bolj odločno in agresivno kot pred dnevi na stadionu Santiago Bernabeu, potem ko je na sredini igrišča znova v prvi postavi zaigral Pepe, Özil pa je začel na krilu. Varovanci Joseja Mourinha so takoj prevzeli pobudo, zaradi česar so bili igralci Barcelona kar malo presenečeni nad igro Real Madrida. Barça je za razliko od ostalih tekem težko zadrževala posest žoge, medtem ko so se beli kot vedno osredotočali na to, da kar se da hitro pridejo do vrat Pinta. Real je tako nenehno kradel žoge Barceloni na sredini igrišča, kar je pripeljalo bele tudi do prve priložnosti, potem ko je v 21. minuti streljal Özil, njegov strel pa je le za malo zletel mimo nasprotnikovih vrat. Oba ekipi sta igrali na svojih mejah, zaradi česar je moral nekajkrat med igralci posredovati tudi sodnik, Undiano Mallenco. Cristiano Ronaldo je bil kot vedno zelo motiviran in je imel v prvem polčasu tri nevarne strele, kjer mu je Pinto dva obranil in sicer prvega v 30. minuti ter nato še drugega v 36. minuti, v 17 minuti pa so mu branilci Barcelone blokirali strel. Varovanci Guardiole so poskušal vrniti udarec, vendar pa se nikakor niso znašli v prvem polčasu in niso vedeli, kako bi ustavili divji ritem Real Madrida. Tik pred koncem prvega polčasa so varovanci Joseja Mourinha prišli do še zadnje izjemne priložnosti v prvem delu. Özil je z desne strani poslal natančen predložek v kazenski prostor, kjer je bil najvišji Pepe, vendar pa je njegov poskus zaustavila vratnica, tako da je bil po polčasu rezultat še vedno 0-0.

V drugem polčasu se je Barcelona bolje postavila na igrišču in je lahko dlje časa ohranila posest žoge v svojih nogah, toda Real Madrid je še naprej izkoriščal prazen prostor, dobro pokrival prostor pred svojim golom, kradel žoge ter kril vsakega igralca Barcelone posebej. Barça je prišla do svoje prve priložnosti v 51. minuti, ko je Pedro močno sprožil z roba kazenskega prostora, a je žoga pri tem oplazila le zunanji del mreže. Varovanci Mourinha so se nekoliko potegnili nazaj, s čimer so Barceloni dali nekaj več prostora, medtem so ga pa tudi sami dobili, potem ko so si Ronaldo, Özil in Di Maria s svojo hitrostjo prizadevali presenetiti Piquea in Mascherana ter doseči vodilni zadetek na tekmi. Barcelona je začela vse bolj pritiskati in Real Madrid je bil na pogled videti vse bolj izčrpan, po izrednem naporu, ki ga je pokazal v prvem polčasu. V 69. minuti se je zatresla mreža Casillasa, vendar pa je Mallenco zaradi prepovedanega položaja povsem upravičeno razveljavil zadetek. Mourinho se je odločil, da iz igre potegne izčrpanega Özila, v igro pa pošlje Adebayorja. Barcelona je še bolj pritiskala, potem ko je Messi najprej poskusil s strelom z roba kazenskega prostora, nato pa je z desne strani na prefinjen način poskušal Casillasa premagati Pedro, vendar pa se je v obeh primerih izvrstno izkazal kapetan Madridist. V zadnjih minutah tekme je bilo vse na kocki za obe ekipi. Devet minut pred koncem je Iniesta streljal z leve strani, a je Casillas mojstrsko odbil žogo s konicami prstov. Tri minute pred koncem rednega dela je imel lepo priložnost tudi Ronaldo, vendar pa mu je v zadnjem trenutku strel blokiral Alves. Ko je že vse kazalo na podaljške, je z roba kazenskega prostora poskušal Angel di Maria, vendar se je pri tem izkazal Pinto, ki je žogo izbil v kot in tako so bili na vrsti podaljški, saj je bil rezultat po 90. minutah še vedno neodločen 0-0.

Barcelona je tudi v prvih minutah prvega podaljška imela nekoliko večjo posest žoge, medtem ko je Real Madrid igral zelo strnjeno in je iskal svojo priložnost preko hitrih protinapadov. V 98. minuti je Xabi Alonso z izjemno podajo zaposlil Cristiana Ronalda, ki je pobegnil obrambi Barcelone po desnem boku in ob zaključku akcije poskusil z diagonalnim strelom, a je če za las meril mimo vrat Pinata. Pet minut kasneje je bil Portugalec v dresu Reala bolj natančen. Lepo dvojno podajo sta na levi strani izpeljala Marcelo in Di Maria, ki je poslal natančen predložek v kazenski prostor, kjer je Cristiano Ronaldo mojstrsko z glavo pod prečko matiral nemočnega Pinta.

V drugem polčasu podaljška je Guardiola namesto Ville v igro poslal Affelaya. Pred Real Madridom je bilo le še 15 minut do osvojitve naslova, kar mu je tudi  z organizirano obrambo odlično uspevalo. Ekipa Guardiole je imela v drugem polčasu podaljška še naprej večjo posest žoge, vendar pa je bila ta posest jalova, saj si niso ustvarili nobene priložnosti za zadetek. V 119. minuti je imel Emmanuel Adebayor lepo priložnost za potrditev zmage Reala, potem ko je sam stekel proti Pintu, a mu ga ni uspelo matirati, odbito žogo pa je prišla do Ronalda, ki je še sam poskušal, a je žoga zadela Alvesa in končala v kotu. V 121. minuti je izmučeni Di Maria podrl Messija in si tako prislužil še drugi rumeni karton, vendar pa ta ni bil več pomemben. Undiano Mallenco je še zadnjič zažvižgal in veselje Real Marida na stadionu Mestalla se je lahko pričelo. Real Madrid je tako po dolgih 18. letih znova osvojil španski pokal, ob enem pa je to tudi po treh lahko rečemo sušnih letih, prva lovorika v vitrinah kraljevega kluba.

Stadion: Mestalla (Valencia)
Sodnik: Undiano Mallenco
Barcelona 0-1* Real Madrid
Ronaldo 103.
RK: Di Maria 121.
* – po podaljšku

imageshack.us imageshack.us imageshack.us

imageshack.us imageshack.us imageshack.us

imageshack.us imageshack.us imageshack.us

Real Madrid je prvak Kraljevega pokala 2011