X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Khedira

Sami Khedira je v intervju za nemško nogometno zvezo spregovoril o svojih prvih vtisih iz Real Madrida, o samem klubu, o mestu ter še o drugih stvareh, ki so povezane s kraljevim klubom.

Po svetovnem prvenstvu se je začela vaša pustolovščina v Madridu, kakšen je bil vaš prvi dan?
Ekipa je že trenirala v Los Angelesu. Vse mi je bilo impresivno, klub, stadion, vadbeni center. Že prvi dan so mi vse pokazali in sem zato bil kar nekoliko nervozen. To je bila pot v negotovo prihodnost. Prišel sem v državo, v mesto in v klub, ki ga nisem poznal.

Potem ste leteli v Ameriko, da ste se pridružili ekipi. Kakšen je bil vaš prvi trening pod vodstvom Mourinha?
Nisem razumel nobene besede in nisem vedel, kaj so hoteli od mene. Na srečo je bil tam Rafael van der Vaart, ki mi je veliko pomagal, saj je govoril tako špansko kot nemško. Trener mi je dajal navodila v angleščini, tako da se je dobro izšlo na tak ali drugačen način. Pokazalo se je, da trener naredi vse za svoje igralce in fantje so bili prav tako res super. Klub je prava mednarodna blagovna znamka in ti pomaga z vsem, kar ti lahko pade na pamet.

Na primer?
Odpiranje bančnega računa, iskanje hiše. Dogovorili so se z nekom, da mi je pomagal s temi stvarmi. Prav tako mi je pokazal restavracije in kraje, kjer se da dobiti kavo.

Sedaj ste v Madridu že približno eno leto, kaj si mislite o njem?
Sedaj se že sam znajdem v mestu, tako da lahko najdem stvari. Nisem si ga imel še priložnost ogledati v podrobnost, vendar pa ga bom v prihodnosti. Madrid veliko ponuja, kot so naprimer zelo dobri muzeji, ki bi jih rad obiskal, čeprav sem jih nekaj že.

Ampak vi ne živite prav v Madridu?
Ne, imam hišo približno 30 km stran. Madrid je zelo lepo mesto, vendar pa je tudi zelo veliko in glasno. Z Realom veliko potujemo in zato je dobro, da sem vsaj nekaj mira doma. Okolica Madrida je zelo lepa in tam se počutim zelo dobro. Tudi če si želim iti v mesto, lahko pridem tja zelo hitro.

Ko greste ven, se lahko prosto gibati?
Na srečo nisem Cristiano Ronaldo. Seveda me ljudje prepoznavajo in me prosijo, da se slikam z njimi in da jim dam avtograme. Vendar pa me to ne moti in se lahko prosto sprehajam po mestu.

S kom iz Reala ste si najbližje?
Jasno je, da z Mesutom. Vendar pa sem tudi v stiku s Cristianom in veliko drugimi igralci, saj so vsi zelo prijazni, kot sta to Pepe in Marcelo. So zelo odprti in smešni in se združim z vsemi. Na začetku, če kaj nisem vedel sem vedel, da se lahko vedno obrnem na njih. Jerzy Dudek je bil vedno tam, da me je poslušal in vedno me je vprašal, če sem v redu, ali če kaj potrebujem. Vedno mi je bil na razpolago in nikoli mi ni dal občutka, da mu grem že na živce.

Katere vidike Španiji so vam najbolj všeč do sedaj?
Na splošno mi je všeč mentaliteta. Španci uživajo svoje življenje in življenje zelo zavestno. Življenje je bolj sproščeno kot v Nemčiji.

Življenje v Španiji pomeni, da znaš tudi španski jezik. Veliko časa ste porabili, da ste se naučili španščino tako hitro, saj ste imeli osebnega učitelja s katerim ste vadili več ur na dan. So bili vaši soigralci presenečeni nad tem kako hitro ste se naučili?
Presenečeni? To so pričakovali od mene. Na začetku so mi dejali, da sem Nemec in da smo Nemci pametni, tako da se bom hitro naučil jezika. Seveda so za primer vzeli Christopherja Metzeldera, vendar pa je bil on slab vzgled za mene, saj je govoril špansko že ob svojem prvem dnevu v Madridu.

Kako hitro je vam šlo? Kdaj ste prvič govoril špansko pred ekipo?
To sem moral storiti po vsega treh tednih, ko smo jedli kosilo s celotno ekipo, ki ga je organiziral Iker Casillas. Vsi novi igralci smo bili tam in na neki točki sem bil jaz na vrsti in sem moral nekaj povedati.

In kako vam je uspelo?
Govoril sem kar v nemškem jeziku. Lahko poveš kar veliko, tudi če ne razumeš nikogar. Kar sem povedal tam, ni bilo zelo resno. Enako je bilo pri Mesutu. Nihče ni razumel ničesar, vendar pa so vseeno navijali za nas. Bilo je zelo zabavno.

Torej je bilo vse zelo pozitivno, so bila tudi kakšna razočaranja?
Bili smo v upanju po večjem uspehu. Real Madrid je klub, ki si prizadeva za največji uspeh v La Ligi, v Copa del Rey in v Liga prvakov. Ni nam uspelo osvojiti La Lige, kakor tudi ne Lige prvakov. To so bili cilji kluba in tudi moji osebni cilji. Na podlagi tega lahko rečem, da je bil neuspeh, vendar pa moraš vedno gledati celotno sliko. Barcelona je ekipa, ki skupaj igra že šest ali sedem let. Mi imamo na drugi strani novo ekipo, novega trenerja in novo filozofijo. Nismo dosegli naših ciljev, toda glede na to, da je bilo to šele prvo leto smo igrali dobro.

Kaj vam manjka v primerjavi z Barcelono?
Seveda je Barcelona najboljša ekipa v tem trenutku, ko gledaš samo na nogomet in na igro, ki jo igrajo. Vendar pa smo pokazali, da jih lahko premagamo in zato smo se odločili, da si v naslednjem letu želimo, da bi bili vsaj na enaki ravni kot Barcelona.

Osvojili ste Copa del Rey, kako pomembna je bila ta zmaga za klub?
Real ni osvojil ničesar že tri leta, tako da je bil to zelo poseben naslov, saj vsak naslov šteje. Copa del Rey ni Liga prvakov, a za nas je zelo pomembno, da proslavimo ta naslov z navijači.

Zakaj menite, da boste boljši v naslednji sezoni?
Morate pogledati zadnjo sezono. Trdo in intenzivno smo trenirali ter tako napredovali čez sezono. To se bo nadaljevalo, saj bo ekipa ostati bolj ali manj enaka in se bo okrepila le na nekaterih položajih.

Če pogledamo zadnjo sezono, vas osebno, kaj si mislite gledano iz športnega vidika?
Zelo sem zadovoljna s svojim prvim letom. Po mojem mnenju sem igral dokaj dobro večina časa, ko sem bil 100 % pripravljen. Delam na tem, da bom še bolj nevaren pred nasprotnikovim golom. Odločil sem se, da želim biti v naslednji sezoni še močnejši in sodelovati pri več zadetkih in upajmo, da bom tudi sam dosegel kakšen zadetek.

Ena od letošnjih okrepitev je Nuri Sahin, ki lahko igra tudi na vašem položaju. Kaj menite o tem prestopu?
Povsem normalno je, da si trener želi imeti več igralcev za vsako igralno mesto, ko pa imamo 60 tekem na sezono. Ne bojim se konkurence in sem veseli prihoda Nurija. Je dober človek in super igralec. To je zelo dobro za Real Madrid, saj bo dobil še dodatno na svoji kakovosti. Želimo osvajati naslove in za to potrebujemo kakovost, ne da samo zapolnjujemo luknje. Prepričan sem, da bom eden od igralcev, ki bomo tvorili jedro ekipe za naslednjo sezono.