X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Granero

Esteban Granero je v včerajšnjem intervjuju za španski športni dnevnik Marca spregovoril o ciljih Real Madrida za naslednjo sezono in o tem, kako ceni delo, ki ga opravlja Jose Mourinho.

Vaše misli glede zadnje sezone? Kako bi ocenili delo ekipe?
Sam nisem takšen, ki rad ocenjuje stvari, vendar pa je bilo pozitivno leto, saj smo storili pomemben korak naprej. Ekipa je zelo napredovala, je bila bolj konkurenčna in ima zelo jasne ideje za prihodnost. Poleg tega smo osvojili naslov proti Barceloni in tako smo pokazali, da je razdalja o kateri ljudje veliko govorijo le ni tako velika. Smo zraven in naslednje leto se bomo borili za vse naslove.

Kaj vam je pomenila osvojitev naslova Copa del Rey? Ali menite, da ste s to zmago utišali veliko ljudi?
Ne mislim, da bi morali na to gledati s tega stališča. Osvojitev naslova je vedno pomembno, tako za ekipo, za klub in za navijače. Bilo je nekaj kar nam je dalo veliko samozavesti, toda naš cilj ni bil, da bi koga utišali, ker imamo dovolj dela znotraj ekipe, da opravimo svoje delo na najboljši možen način.

Klub je v tesnem v dvoboju z Barço že zadnji dve leti. Ali menite, da je Mourinho bližje kot kdajkoli prej, da konča prevlado Barçe?
Menim, da je lahko Mourinho pravi projekt za Real Madrid. Ideje so zelo jasne, ekipa se identificira s svojo filozofijo in verjamem, da bo vse to obrodilo sadove.

Mnogi od vaših soigralcev verjamejo, da bo naslednje leto spektakularno in da bo ekipa dosegla neverjeten nivo igre. Ali tudi vi menite, da bo tako?
Prepričani smo, da bomo najboljša ekipa. Že v tem zadnjem letu ste lahko opazili razliko med začetkom in koncem sezone in verjamem, da se bo ta napredek ekipe samo nadaljeval. Samozavest igralcev in kluba v trenerja je popolno in to je ključnega pomena. Imamo najboljšega trenerja na svetu in rezultati bodo prišli.

Kako se je Real Madrid spremenil v enem letu pod vodstvom Mourinha?
Kot ekipa smo bolj konkurenčni in imamo jasno predstavo o tem, kako želimo igrati nogomet. Je trener, ki zahteva največ od svojih nogometašev in tudi trener, ki jih naredi še boljše. Poleg tega ti da vedeti, da je vse mogoče in tako razmišljaš le o zmagi.

Obstajajo tisti, ki ga vidijo bolj kot preroka in ne kot trener. Že dlje časa je minilo, odkar je imel Real Madrid tako vplivnega trenerja. Kaj je na njem, da spremeni pri ljudeh?
Poleg njegove kariere in njegovih naslovov je tudi človek, ki ve kako izraziti svoje ideje. Je pošten in igralci smo mu hvaležni za to. Pripravi te tako, da mu želiš vrniti vse kar je storil za tebe, kar je veliko, s trdim delom in požrtvovalnostjo.

Kakšno je vaše stališče o razpravi glede tega, ali on dobro predstavlja vrednote madridisma?
Poznam vrednote Real Madrid precej dobro, ker sem začela v tem klubu, ko sem bil star osem let in vse od trenutka, ko sem bil majhen sem se učil, da sem konkurenčen, zmagovalec. In to so ravno vrednote Mourinha, zato ne verjamem, da je ta razprava smiselna.

Je kateri igralec iz Barcelone na vaši “črni” listi?
Ne, ne delam tega. Vsaka oseba lahko naredi kar hoče in sam ne mislim nikomur soditi.

Nekateri še naprej to počnejo, na primer Piqué je govoril o vas tudi med praznovanjem naslova Lige prvakov.
Ponavljam, da je vsak odgovoren za svoja dejanja. Nogometaši Real Madrida smo so zelo ponosni na naše obnašanje tako na, kot tudi izven igrišča med El Clásici. In to je tisto, kar me zanima.

Ali vam je bilo všeč, ko Mourinho javno izjavil vse svoje pomisleke glede pravičnosti sodnikov na tekmah proti Barceloni?
No, to ni tako, da bi mi moralo biti všeč ali ne. Odgovornost trener je, da brani svojo ekipo in to je tisto, kar je tudi naredil. Rekel je kar smo vse mislili. Bolelo nas, da smo bili izločeni na ta način. Vsi smo bili enakih misli.

Ali vas moti, da Barcelona sama sebe smatra kot prvake dobrega nogometa?
Mislim, da je super, da sami sebe smatrajo na ta način. To ni moj način razmišljanja, ampak je to moje mnenje. Imeli bojo še veliko možnosti, da to dokažejo tudi na igrišču.

Obstaja občutek, kot da so oni “dobri policaji” in da ste vi vsi “slabi policaji”.
Mi ne poskušajo prodati nobene filozofije, ampak samo treniramo, napredujemo, tekmujemo in zmagujemo. To je naša ideja.

Govorimo še malo o vas. Boste nadaljevali v Real Madridu ali razmišljate o odhodu?
Še naprej bom v Real Madridu. Imam še dve leti pogodbo, zaupanje kluba in trenerja, tako da se sanje še naprej nadaljujejo.

Obstajajo tudi drugi veliki klubi, ki si vas želijo …
Vem, toda nihče, ki igra v Real Madridu si ne želi igrati v kateri koli drugi ekipi.

Vi si eden od igralcev, ki je najbližje Mourinhu. Zakaj?
To nisem samo jaz, ampak smo vsi. Odnos med ekipo in Mourinhom je zelo dobro in to je bistveno za uspeh.

Ampak vi si eden izmed igralcev, ki ga je Mourinho najbolj hvalil v javnosti.
Prejemanje pohval s strani Mourinha je pomembno zame in mi daje dodatno željo, da nadaljujem z bojem. Zaradi njega sem veliko napredoval. Na enak način sem napredoval kot igralec in tudi sam želim opraviti svoj del ter pomagati ekipi napredovati.

Bili ste prisotni v začetni postavi na najboljših tekmah Real Madrida. Ali potrebujete konstantno igranje ali več zaupanja Mourinha?
No, sam ne mislim, da sem bil sam tako odločilen dejavnik, ker če bi bil, potem bi igral na vseh tekmah (smeh). Vsakič ko sem igral sem se potrudil po svojih najboljših močeh in sem dal vedno vse od sebe in sem naredil to, kar je trener zahteval od mene. Sam sem prispeval tisto kar znam in to sem tudi storil, to pa je tudi to. Moja naloga je, da ga poizkusim prepričati, da me izbere v začetno postavo na vsaki tekmi.

Kateri od vaših soigralcev je vas najbolj presenetil?
Benzema je naredil velik korak naprej in še naprej napreduje. Je spektakularen nogometaš.

In kaj mi lahko poveste o Cristianu Ronaldu?
On je spektakularen. Njegove ambicije so brezmejne in če temu dodamo še njegove fizične in tehnične zmožnosti, potem dobimo “pošast”, kar tudi je. Hvala Bogu, da igra v moji ekipi.