X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Kaka

Ricardo Izecson dos Santos Leite, Kaka, je trenutno na počitnicah v Braziliji, vendar je vseeno našel čas, da je opravil intervjuju za brazilski časopis “O Estado de Sao Paulo”, kjer je povedal, da je bila lanska sezona njegova najtežja v njegovi bogati karieri.

Kako bi ocenili preteklo sezono?
Na osebni ravni je bilo to najtežje leto v moji karieri. Ekipno lahko rečem, da je bilo dobro. Osvojili smo pokal Copa del Rey z zmago proti Barceloni, uvrstili smo se v polfinale Lige prvakov in končali na drugem mestu v prvenstvu. Seveda pa to ni dovolj za klub velikosti Real Madrida.

Na svetovnem prvenstvu niste bili 100% pripravljeni. Potem ste odšli na dopust in ko ste se vrnili v Real Madrid ste po dveh ali treh treningih odšli na operacijo kolena. Zakaj niste odšli na operacijo pred počitnicami?
Resnica je, da nisem želel biti znova operiran. Po svetovnem prvenstvu sem odšel v Sao Paulu na pregled in zdravniki so mi dejali, da bom moral na operacijo. Ko sem prišel v ZDA sem izvide pokazal zdravniški ekipi Real Madrida in nato odšel na posvetovanje s strokovnjakom v Los Angelesu, ki je prav tako dejal, da je potrebna operacija. Razumem, da lahko razpravljamo o tem, zakaj se nisem takoj odločil za operacijo, vendar pa se je to zgodilo zato, ker sam nisem hotel še drugič pod nož.

Odločitev je torej bila sprejeta glede na podlagi opravljenih pregledih in ne zato, ker ste čutili bolečino med treniranjem?
Bolečina je bila konstantno prisotna. Bilo so dnevi, ko je bila večja in so bili dnevi, ko je bila manjša, zaradi česar sem mislil, da se bom lahko znebil problem s počitkom in zdravljenjem. Na žalost se to ni zgodilo.

Do operacije je prišlo, ko se je sezona že začela, tako da je Mourinho že sestavljal ekipo. Ste bili v njegovih mislih mišljeni kot zamenjava?
Psihološki del je najslabši v teh primerih. Lahko rečem, da so mi Mourinho in ostali vseskozi stali ob strani. Med okrevanjem so bili prisotni dvomi, saj ne veš, kdaj se boš vrnil nazaj in če boš ponovno tisti pravi …

Ali ste sedaj povsem ozdravljeni? Imate še vedno kakšne z dimljami ali s kolenom?
V dimljah ne čutim nobene bolečine, medtem ko koleno ni 100%, saj je bilo kar dvakrat operirano. Vedno moram paziti na koleno, vedno moram zdraviti hrustanec, delati dodatne vaje za mišice …

Zico je dejal, da igralec, ki je imel težave s kolenom potrebuje kar nekaj tekem, da ugotovi, če bo lahko igral enako kot prej, ali bo potrebno spremeniti način igre. Ali sami veste, če imate sedaj kakršno koli omejitev pri igranju?
To, da nimam kontinuitete, ampak to je moj problem, ne trenerjev. Na nekaterih tekmah sem bil res dober in na drugih nekoliko manj. Včasih se zdi, da bi kar letel na igrišču, spet drugič pa se počutim utrujeno.

Torej ne čutite fizičnih ali psihičnih omejitev glede na stanje pred poškodbo?
Ne. Na nekaterih tekmah sem manj igral, vendar le zaradi tega, ker mi je manjkalo konstantne pripravljenosti.

Letos boste priprave pred sezono začeli s svojimi soigralci in brez težav s poškodbami. Ali ste na začetku poti in z možnostmi, da si zaslužite mesto v ekipi?
To je moje upanje, ki me žene naprej, saj si želim opraviti priprave s svojimi soigralci, ne da bi imel pri tem težave zaradi poškodb. To je tisto, kar rabim, da začnem priprave pred novo sezono.

Pred kratkim ste dejal, da ste še nekoliko dolžni navijačem Real Madrida. Ali mislite, da se jim lahko odkupite v naslednji sezoni?
Še vedno nisem izpolnil pričakovanj, ampak to ne samo pričakovanja medijev in navijačev, vendar tudi svojih. Upam in pričakujem, da bom dosegel že veliko stvari v Real Madridu. Vse je odvisno od zaupanja in pri tem mi je Mourinho veliko pomagal.

Govori se, da bi bili jezni na njega, če ne bi več računal na vas …
In prav tako govorijo, da me on ne želi v Real Madridu. Nič od tega ni res. Bil je zelo iskren z mano, dosleden pri svojih odločitvah, ne samo z mano, ampak s celotno ekipo. Lahko ga samo pohvalim.

Glede njegov prihodnosti obstaja veliko govoric. Ali ste prepričani, da bo nadaljeval svoje delo v Madridu?
Resnično upam da bo, ker je to moja želja.

Toda ali vam je Mourinho izkazal zaupanje?
Pred mojim prihodom sem v Brazilijo, sem govoril z Mourinhom in vodstvom kluba in so mi povedali, da sem lahko povsem miren na počitnicah, saj pričakujejo, da se bom vrnil na priprave pred sezono v Real Madrid. Vedeli smo, da se bodo pojavile špekulacije glede moje prihodnosti, saj se niso nikoli ustavile vse odkar sem prišel v Real, vendar pa si sam res želim ostati in bom tako nadaljeval v Real Madridu.

Je res, da vas je poklical Leonardo in vas vprašal o možnostih odhoda v Inter?
Z Leonardom Imam dobre odnose, to vsi vedo. Ko sem zavrnil ponudbo Manchester City (medtem ko je bil v Milanu, op.p.) je prišel v mojo hišo in mi povedal, kako je srečen glede moje odločitve. Leonardo me nikoli ni poskušal zvabiti v Inter, ker sam nisem še nikoli do sedaj odprl vrat za moj odhod iz kluba. Kadarkoli govorim z njim mu povem, da si želim uspeti v Real Madridu in on pravi, da mi bo to tudi uspelo. Leonardo ve, da ne želim oditi.

Vas motijo te govorice? Milan se boril za vas in v Madridu so dejali, da bi vas lahko prodali. Ali se zaradi tega počutite slabše?
To je drugačno, vendar pa se zato ne počutim slabo. Za menoj je že deset let kariere in vem, da je to nogomet, tako da me vse to ne moti. Dan, ko igram dobro govorijo dobro o meni in dan, ko ne igram tako dobro, govorijo slabo o meni. Vedno gledam na stvari s pozitivnega stališča. Naučil sem se pravega ravnotežje in poznam svojo vrednost.

Mnogi ljudje pravijo, da ne bomo več videli Kakaja iz Milana. Kaj pa vi mislite?
Ljudje so to vzeli kot stavo. Zame je to velik izziv, kljub temu pa mi ni potrebno nikomur ničesar dokazati. Moj izziv je dokazati, da lahko igram na isti ravni. Brez kakršne koli arogance lahko rečem, da sem že vse osvojil kar sem lahko v moji karieri, tako individualno kot kolektivno. Imam veliko motivacijo za vrnitev na najvišjo raven.

Mourinho je bil tarča kritik, glede tega kako se je lotil tekem proti Barceloni, še posebej tiste na domačem igrišču. Kaj bi vi rekli na to?
To so pretiravanja. V samo nekaj dneh smo se štirikrat soočili in od tega smo eno zmagali, eno izgubili in dvakrat remizirali. Seveda so imeli oni več posesti žoge, vendar pa na nobeni od štirih tekem niso bili tako očitno boljši od nas. Po mojem mnenju smo ekipo, ki je povzročil največ težav Barceloni v zadnjem času. Mourinho je pripravil zelo pametno taktiko glede nasprotnika. To je velika vrlina. Poleg tega pa smo imeli tudi najboljši napad v sezoni.

Toda kritika so prišle po tekmah proti Barceloni. Pepe je igral na sredini, trije napadalci pa so sedeli na klopi …
To je bil način, ki ga je našel, da premaga sredino Barcelone in mislim, da je delovalo.

Kaj pa reprezentanca? Ste imeli kaj pogovorov s selektrojem?
Imel sem dva zelo koristna pogovorov z njim. Prvi je bil v oktobru v Madridu in drugi po telefonu v maju. V slednjem sva ugotovila, da bi bilo bolje, da tokrat ne bi šel na Pokal Amerike in da si vzamem čas, da si opomorem. Želim se vrniti v reprezentanco, vendar pa moram najprej dobro igrati v Real Madridu.

Sanjate o tem, da bi vam uspelo slaviti tudi na svetovnem prvenstvu leta 2014?
Upam, da bom imel to možnost, vendar pa ne vem v kakšnem stanju bom čez tri leta.

Še vedno potrebuje postati svetovni prvak tako, da začnete v prvi postavi …
Nogomet je ekipni šport, nihče ne zmaga na svetovnem prvenstvu sam, kljub temu pa bi bilo fantastično znova zmagati, še posebej na domačih tleh.