X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Butragueño

Že 16 let je minilo odkar je legenda Real Madrida, Emillio Butragueño, zaključil svojo nogometno kariero in sedaj, ko se spominja za nazaj, se med drugim spominja tudi svoje zadnje tekme proti Romi na Santiago Bernabeu. V intervjuju za spletno stran goal.com je nekdanji Realov napadalec in sedanji direktor za institucionalne odnose kluba spregovoril o času, ko je bil še sam igralec kraljevega kluba in kaj vse se je od takrat spremenilo v Real Madridu.

15. junija 1995 je bil dan, ko je Emilio Butragueño še zadnjič na uradni tekmi oblekel dres Real Madrida. “Na jutro moje zadnje tekme sem odšel na stadion, da bi preveril, če je vse v redu. Kot ponavadi smo nato imeli kosilo, siesto, nato pa smo se pripravljali na tekmo. Vse se je izšlo odlično, saj smo premagali Romo s 4-0 in sam sem sodeloval pri prav vseh zadetkih, tako da lahko rečem, da smo imeli odlično ekipo na dan, ko sem sam končal svojo nogometno kariero.”

Butragueño je poudaril pomen, ki ga je imelo njegovo igranje v kraljevem klubu: “Nogomet in še natančneje Real Madrida sta mi dala vse kar sem sedaj in vse kar imam. Tukaj sem preživel svojo celotno kariero. Tukaj sem preživel celoten čas med 18. in 32. letom. Ljudje me poznajo in vejo kaj sem naredil prav zaradi Real Madrida in zato vse dolgujem klubu. Že pred svojo nogometno upokojitvijo sem vedel, da si želim vrniti nazaj v nogomet oz. če sem bolj natančen, v Real Madrid. Posebej sem si želel vrniti v vodstvo, saj si nisem želel biti blizu igrišča, ampak sem želel delati v pisarni.”

Priznava, da je vesel, da je na čelu oddelka za institucionalne odnose Real Madrida in da se na tem položaju počuti kot doma: “Kot nogometaš sem mislil, da ni boljšega mesta za igranje nogometa kot je to v Real Madridu. Prav zaradi tega bi bilo zame zelo težko delati v drugem klubu kot pa v Real Madridu. Vsakič, ko pridem sem nimam občutka, da sem prišel v klub ali v pisarno, ampak, da sem prišel domov. To je moj dom. Real Madrid je del mojega življenja. Če bi me vprašali kje je moj dom, bi vam odgovoril, da je pri moji družini, vendar pa bi vam tudi povedal, da je tudi v klubu. Sam ne delam v podjetju, ampak pridem delat na dom.”

Poleg tega tudi ocenjuje, kako se je spremenil Real Madrid, odkar je bil on v njem še kot nogometaš: “Klub je postal bolj profesionalen, ko se je nogomet začel bolj razvijati. Ko sem sam prišel v klub ni bilo marketinškega oddelek, danes pa ta zaposluje 40 ljudi in ustvari kar tretjino klubskega proračuna. Ko sem prišel v klub prav tako ni bilo oddelka za komunikacije in vse to vam pokaže, kako se je vse spremenilo. Real Madrid se je moral prilagoditi okoliščinam, da je dobil čim več iz svojih virov in da je ohranil konkurenčnost.” Vendar pa je jasno, da je zmagovalni duh Santiaga Bernabeu in Alfreda Di Stefana še vedno prisoten: “To je naša dolžnost. Moraš se prilagoditi času in ostati še vedno konkurenčen ter pri tem strmeti k temu, da ostaneš najboljši na svetu. Prav zaradi tega moraš pridobiti vire za okrepitev ekipe, moraš se okrepiti z dobrimi igralci in zmagovati.”

Nazadnje je Butragueño izkazal svoje zaupanje v sedanjo strukturo Real Madrida: “Kar zadeva strukture kluba in finančne stanja moram reči, da je Florentino Perez zelo uspešen poslovnež. Naši člani so lahko sproščeni. V nogometu lahko zmaguješ ali izgubljaš, vendar pa imamo v tem trenutku izjemno ekipo in z malo sreče, bil lahko naslednja sezona bila odlična za nas.”

Butragueño je spregovoril tudi o nedavnem odhodu generalni direktor Jorgega Valdana in zato je dejal, da je ključnega pomena za klub, da ostane enoten. “Nekega dne bomo vsi tukaj morali zapustiti svoje mesto. To so življenjske okoliščine. Menim, da je najpomembnejša pri tem oseba in njegovi odnosi in Jorge je bil pri tem pokazal veliko ljubezni in vem, da kljub temu ali je v Real Madridu ali ne, še vedno klub zelo rad. Kljub temu pa moramo sedaj biti vsi združili, da bomo lahko osvajali naslove.”