X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Košarka – intervju: Laso

Pablo Laso je pred kratkim postal novi trener košarkarske ekipe Real Madrida in tako je sedaj opravil intervju za Realmadrid TV in Realmadrid.com, v katerem je spregovoril o svojih prizadevanjih na čelu novega projekta.

Kakšni so bili vaši prvi občutki po vrnitvi v Real Madrid?
Bili so podobni tistim kot sem jih čutil, ko sem se prvič pridružil klubu kot igralec. Čutil sem, da je to velik izziv in da je velika odgovornost. Poleg tega pa sem bil zelo navdušeni nad svojim delom v Real Madridu. Počutil sem se kot, da prihajam domov, kar gre zahvala toplini vseh ljudi tukaj. Zelo sem navdušen nad tem.

Sanje, izzivi, vznemirljivost, odgovornost … Te stvari gredo z roko v roki v Real Madridu.
Seveda. To je zelo pomemben korak v moji karieri in ljudem želim pokazati kaj imam v sebi: vznemirljivost, zaupanje v delo, ki ga lahko opravimo v ekipi in željo, da bi klub napredoval. Mislim, da je vse to pomembno pri tem, da bi opravili dobro delo. Upam, da bodo zmage izhajale iz tega.

Kako ste končali kot trener Real Madrida?
Imel sem dolge pogovore s klubom, ki je želel videti kako jih sam vidim. Nikoli nisem čutil, da sem zares zapustil klub. Težko je pozabiti ta klub, ko si enkrat del njega. Juan Carlos Sanchez in Alberto Herreros in jaz smo se pogovorili iz srca. Sam sem govoril o tem, kaj lahko ponudim ekipi, da bo ta napredovala. Klub mi je zaupal to veliko delo in mi vsi si delimo enako navdušenje, da napredujemo kot ekipa. Beseda “ekipa” je zame zelo pomembna.

Nekatera poročila pravijo, da bo proračun za ekipo manjši kot v prejšnjih letih. Ali ste govorili o tem?
Sploh ne. Ravno nasprotno, še naprej bomo imeli enega od največjih proračunov v Evropi. Ljudje ne bi smeli dvoma o povezanosti Real Madrida s košarko. Imamo veliko odličnih igralcev v našem kadru. Trenutno smo v času svetovne finančne krize, kar bo verjetno prisililo druge ekipe, da zmanjšajo svoje proračune. Prizadevamo si, da bi imeli kar se da najboljši mogoč projekt. Imamo veliko mladih igralcev z veliko prostora za napredovanje in klub si želi pripeljati odlične igralce, da bi ustvarili odlično ekipo. To je tisto, kar naredi zmagovalni klub.

Akademija dela dobro pod vodstvom Alberta Angula. Ali računate na njo?
Pomembna je identifikacija s klubom. Delo naših mlajših igralcev je nagrajeno z mestom v prvi ekipi. To krepi tako ekipo kot tudi klub. Trenutno imamo štirje igralci v španski reprezentanci U-20, še štiri v reprezentanci U-18 ter tri v španski reprezentanci U-16. To pomeni, da se dela dobro. Več od njih jih je blizu prve ekipe, vendar pa bodo morali vsi postopno še napredovati. Naredili bi napako, če bi že sedaj v prvi ekipi igrali s katerim od teh otrok, saj jim s tem ne bi naredili prav nobene usluge pri njihovem razvoju. Prizadevamo si, da bi postali igralci prve ekipe, vendar pa že imamo v kadru nekaj mladih igralcev, kot so to Sergio Rodriguez, Llull, Mirotić, Carlos Suarez, Veličković … Imamo več igralcev, ki napredujejo in vse to bo pozitivno za ekipo in klubsko prihodnost.

Kader Real Madrida je mlad in nadarjen, v lanski sezoni pa si je pridobil pomembne izkušnje. Kaj zahtevate od igralcev?
Imamo veliko individualne kvalitete. To so najboljši evropski igralci. Vsaka ekipa bi bila vesela, da bi jih imela. Prosim jih, da naj igrajo kot ekipa, kar je težko. Vsi moramo veslati v isto smer. Ne bodo postali odlični igralci, če jim ne bo uspelo postati odlična ekipa.

Kader še ni bil okrepljen z nobeno okrepitvijo, vendar pa so se druge ekipe že okrepile z nekaterimi igralci …
To je normalno. Vsaka ekipa želi izpolniti svoje zahteve v najkrajšem možnem času. Moramo razmisliti nekatere stvari najprej. Upamo, da bomo napredovali tako, da se bomo okrepili z nekaterimi novimi igralci, vendar pa moramo biti potrpežljivi, delati stvari dobro in pripeljati ljudi, ki bodo lahko resnično pomagali ekipi. Imamo trdno jedro in bomo verjetno morali pripeljati nekaj okrepitev, vendar pa ne bomo noreli. Tekmovanja so še vedno tri mesece stran.

Kaj lahko prinesete ekipi?
Ciljam na to, da klub postane stabilen in da napreduje, vendar pa se to ne zgodi čez noč. Real Madrid je očitno drugačen. Ta klub ima odlične igralce in veliko izzivov. Ima veliko odgovornost. Upam, da bom svoje izkušnje kot igralec in trener prenesel v ekipo in da bo zaradi tega uspešna.

Imeti izkušnje tako kot igralec in kot trener je pozitivno …
Odrasel sem kot igralec z gledanjem Corbalana in drugih odličnih igralcev. Včasih mi je bilo rečeno, da naj počnem stvari kot Corbalan in časih sem ga posnemal, no vsaj želel sem si ga. Učiš se od ljudi, ki so okoli tebe. Imel sem srečo, da sem delal s trenerji, kot so to Obradović, Lolo Sainz in Manel Comas. Vse to se ne naučiš skozi samo eno lekcijo. Izkušnje si pridobiš skozi več let in želim to osebnost prenesti v mojo ekipo, tako da bodo lahko navijači ponosni.

Kako bi sami sebe opredelili kot trenerja?
Trenerji se morajo zavedati vrlin in ovir svojih ekip. Ne obstajajo popolne ekipe, kot tudi ne slabe ekipe. Iz vsakega igralca moraš izvleči le najboljše v dobro ekipe. Zahtevam trdo delo, ker ne moreš doseči svojih ciljev rez trdega dela. Sam si ne predstavljam nobenega ekipnega športa v katerem igralci ne dajejo od sebe vseh 100 %. Velike zmage dosežeš, ko igraš trdo v obrambi in izkoristiš svoje vrline v napadu.

Kaj sanjate, da boste dosegli v Real Madridu?
Že biti tukaj so uresničitev sanj. Živim iz dneva v dan in želim si, da se moje ideje nikoli ne bi spremenile, ne glede na zmage in poraze. Želim, da moja ekipa govori za navijači na tribunah in za navijače, ki podpirajo ekipo. Moramo poskrbeti, da bo obstajala neke vrste komuna med navijači, ekipo in klubom.