X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Mourinho

Jose Mourinho bo kmalu začel svojo drugo sezono na trenerskem stolčku Real Madrida. Portugalski trener je kmalu po prihodu ekipe v Los Angeles, kjer bodo beli začeli priprave na novo sezono, opravil ekskluzivni intervju za RealmadridTV in Realmadrid.com.

Kakšne so bile vaše počitnice?
Kratke, vendar so bile v redu. Imel sem 15 sproščujočih in srečnih dni.

Na počitnice ste odšli pozno, vendar pa ste videti zadovoljni z delom, ki ste ga opravili v Madridu.
Užival sem, ker je šlo zelo hitro mimo in nisem imel pretirane želje po tem, da bi počitnice prišle čim prej na vrsto. Bila je odlična izkušnja, da sem osebno delal s predsednikom in s Jose Angelom Sanchezom. Všeč mi je predsednikova vizija kluba in njegova prihodnost. Mislim, da na fenomenalen način razmišlja o razvoju Real Madrida. Jose Angel je nekoliko podoben meni: delamo čez cel dan in na koncu si pošiljamo kratka sporočila med seboj ali pišemo e-pošte do 10. ali 11. zvečer. Nikoli ni z mislimi pri svojem družinskem življenju, ampak vedno razmišljal o delu in to 24 ur na dan. Zelo mi je všeč.

Ta sezona je pomembna, ker se so razvile nove strukture v Real Madridu.
Vsaka sezona je pomembna na svoj način. Ta struktura je tukaj, da pomaga ekipi in ne da bi zapletala stvari. V to strukturo moramo še vnesti življenje in dinamiko. Moramo dati ljudem, ki so odgovorni za več oddelkov časa, da oblikujejo funkcionalno empatijo in da razvijejo nove delovne metode. Zelo sem vesel, da obstaja veliko sočutja med ljudmi v klubu in da si delijo skupni cilj pomagati prvi ekipi in igralcem, ki so najbolj pomembna stvar v klubu. To sodelovanje je bistvo našega dela.

Zinedine Zidane je sedaj veliko bolj pomemben v tej novi strukturi.
Všeč mi je, da on dela z nami in da se je osebno odločil, da spremeni svoje življenje in da je del tega projekta. Verjame v to in misli, da lahko pomaga. Veliko ima za ponuditi, vendar pa se ima še veliko za naučiti. Ena stvar je biti več let najboljši igralec na svetu in drugo, da si nogometni direktor kluba tako pomembnega kot je Real Madrid. Njegova inteligenca, to da je mirne narave in dejstva, da je povsem odprt za komunikacijo, je več kot dobrodošel dodatek tej skupini v kateri smo vsi navdušeni, da delamo skupaj.

Ali ste zadovoljni z letošnjimi okrepitvami?
Ni enostavno okrepiti Real Madrida, saj imamo zelo dobro ekipo in smo v lanski sezoni dosegli pomembne rezultate. Osvojili smo le en naslov in nič drugega. Odločili smo se za izboljšanje in za uravnoteženost ekipe, ki bo pripravljena na prihodnost. Coentrao je star 23 let, eno leto mlajši od Callejona. Sahin je še mlajši in Varane je le 18-letni fant. Nikoli nismo želeli odstopiti od načrta, da izgradimo ekipo za prihodnja leta, ki bo ta imela še več možnosti za izboljšave in napredek. Podpisali smo z igralci za katere smo mislili, da so pomembni za izboljšanje ekipe, ki je bil že sedaj zelo dobra.

Ali je to ekipa, ki ste jo imeli v mislih?
Sam sem zadovoljen z ekipo še posebej, če samo pomislite, da nam manjkata še Higuain in Di Maria, ki sta za nas zelo pomembna. Sam, tako kot tudi ostali, mislim, da potrebujemo še enega napadalca. Fantastično je imeti več kot 90 % ekipe, ki jo želiš do sredine julija, saj ti to omogoča, da delaš na drugačen način. Higuain in Di Maria že poznata ekipo in zato ne bosta potrebovala tri ali štiri mesece, da se prilagodita. Zadovoljni smo, saj gradimo nekaj kar bo trajala dolgo časa. To je ekipe za naslednjih deset let.

Pomembno je omeniti kako je ekipa povečala svojo vrednost od začetka zadnje sezone, zahvaljujoč predstavam igralcev kot so Ozil, Di Maria in Khedira.
Ljudje lahko govorijo o količini denarja, ki ga je Real Madrid porabil v tej novi dobi Florentina Pereza, vendar pa če bodo primerjali naložbe v primerjavi z vrednostjo ekipe na trgu, bodo spoznali, da je bilo pri tem opravljeno fantastično delo. Koliko sta Di Maria in Ozil vredna danes? Ko sta prišla v klub še sploh nista vedela kaj pomeni velik pritisk v nogometu. Pomislite tudi na Cristiana. Če bi ga Real Madrid želel prodati jutri, čeprav si ga seveda nikakor ne želi, bi imel dobiček. Ta ekipa ima fantastično globalno tržno vrednost in sam sem zelo zadovoljen z njo.

Kako bodo potekale letošnje priprave na novo sezono?
Tukaj smo, da delamo, izboljšujemo stvari in da se pri tem pomerimo še z drugimi ekipami. Ne želim zmagati pripravljalne tekme s 15-0. Želim si, da bi bile vse težke tekme. Ekipa Los Angeles Galaxya je zapleten nasprotnik, saj je v tej sezoni odigrala že 14 ali 16 ligaških tekem. Enako velja za Chivas Guadalajara in Philadelphia Union. Angleška, nemška in kitajska nogometna kultura se med seboj razlikujejo in bo zato prav tako težko, vendar pa si želimo po igrati svojih najboljših močeh proti vsem nasprotnikom. V lanski sezoni smo opravili dobro delo, tako da ne bomo začeli iz nič. Že sedaj smo nekateri vidiki naše igre popolnoma izpilili in bomo zato imeli povsem drugačen začetek kot v prejšnji sezoni. Želimo biti še močnejši do takrat, ko bomo igrali našo prvo ligaško tekmo v letošnjem letu. Moramo začeti novo sezono na način kot smo končali zadnjo, torej z igranjem privlačnega in napadalnega nogometa.

To je prvič po letu 1985, da ima ekipa tri vratarje iz svoje akademije.
Trenutno so kar štirje vratarji, kar je edinstveno v nogometu. Ne poznam nobene druge ekipe, ki bi imela tri ali štiri vratarje iz svoje akademije. Prav tako predstavljajo tri različne generacije igralcev. Eden od njih je najboljši na svetu. Drugi je napredoval z mesta tretje vratarja na mesto drugega vratarja. Naša dva najmlajša vratarja sedaj trenirata z nami, nato pa se bomo odločili kateri bo naš tretji vratar in kateri bo vsak teden igral za Castillo. Lahko igrajo za našo drugo ekipo medtem ko trenirajo s prvo ekipo. Menim, da bodo lahko gol ekipe branili vratarji akademije še veliko prihodnjih let.

To je tudi pomembna sezona za Castillo. Pokazali ste, da računate na njih v lanski sezoni in sedaj ste do še enkrat dokazali na pripravah pred sezono.
To ni enostavno, saj imamo trenutno pred seboj dva cilja. Eden je razvoj igralcev in druga je ta, da bi Castilla napredoval v drugo ligo, tako da bi lahko ekipo drugače organizirali. Zato damo še nekaterim igralcem priložnost za igranje v prvi ligi, kot so to Juan Carlos, Mateos, Juanfran, Sarabia … So dovolj dobri, da igrajo v boljši ligi in igranje v tretji ligi ni bilo dobro za njih. Ljudje so motijo, če mislijo, da smo pustili tem igralcem, da so odšli od nas. Ko Real Madrid posodi ali proda katerega od teh igralcev z možnostjo, da jih ponovno odkupi nazaj, ti ostajajo nogometaši Real Madrida. Lahko jih dobimo nazaj kadar hočemo. Želimo, da izkusijo drugačno prvenstvo. Po drugi strani pa tudi mislimo, da lahko Castilla napreduje in zato smo ohranil vrhunske igralce kot so to Casado, Joselu, Nacho, Alex, Morata in Carvajal. Ti bodo jedro ekipe v naslednjem letu in želimo, da bi še našli dva ali tri igralce, ki bodo lahko pomagali trenerju Torilu, da pripelje drugo ekipo v drugo ligo.

Ta ekipa je impresivna, saj je stara v povprečju le 24,8 let.
Zaradi njih se počutimo mlajše. Moramo se prilagoditi na njihovo raven. To je dobro za vse nas. To je pozitivno za vse. Imamo ekipo, ki mora odrasti in zato bo lahko na trenutke čutila čustveno slabosti zaradi pomanjkanja izkušenj. Imamo ekipo, ki je potencialno zelo dobra. Vesel sem, da lahko delam z njimi, saj so motivirani, si želijo učiti in hočejo zmagati. Trenerski štab je navdušen.

Zakaj tako dolgo niste dali nobenega intervjuja?Ni bilo potrebno. Toliko ljudi je govorilo o meni, proti meni na svojih prvih straneh, me obtoževalo razne stvari, … ni mi bilo potrebno govoriti. Vse to so oni naredili zame.

Ali že razmišljate o španskem super pokalu?
Ne. Priprave pred sezono niso zato, da se pripravimo na španski super pokal. V drugem tednu avgusta bomo igrali za to lovoriko in takrat bomo razmišljati o tem, kljub temu, da bomo imeli veliko igralcev, ki bodo do takrat v svojih reprezentancah. V teh prvih štiri ali pet tednih treningov ne bomo mislili o nasprotnikih ali o raznih tekmovanjih. Osredotočili se bomo samo na pripravo naših igralcev, da bi kar se da najboljše pripravili ekipo.

Ali vam ni čudno, da boste igrali tekmo ob 23:00?
To bo zame prvič, vendar pa to ne bo pomembno, dokler bo napeta tekma.

Eden izmed glavnih ciljev v tej sezoni je osvojitev Lige prvakov. Na prvih nekaj tekmah ne boste mogli sedeti na klopi. 28. boste morali v Nyon. Ste že pripravili svojo obrambo?
Ne, nisem. Ko govoriš resnico se ti ni potrebno prav nič pripravljati. To je povsem naravno. Moram imeti pravico razmišljati o tem, da bo pravosodje pravično in da bom lahko sedel na klopi. Če ne, bo moj trenerski štab zagotovo tam. Real Madrid bo pri žrebu v prvem bobnu, kar je nekaj kar ni bil v preteklih letih, za vse to pa se je potrebno zahvaliti odličnemu nizu, ki smo ga imeli v pretekli sezoni Lige prvakov. To nam je omogočilo, da smo si pridobili nazaj ta status.

Koga ste pogrešali med počitnicami?
Pogrešal sem Manolina [vodja za opremo, op.p.]. Samo pogledam ga pa mi gre že na smeh.

Morda ste pogrešali tudi kapetana, Ikerja Casillasa.
Nisem imel časa, saj sem ga videl tako pogosto potovati in uživati na svojih počitnicah. Ta zgodba o meni ali o Real Madridu, v kateri si naj bi želel, da bi bil kdo drug kapetan, je bila zelo neumna. Razumem, da se morajo časopisi prodajati in da morajo zato lagati in lagati, ko ni pravega nogometnega dogajanja, vendar pa je vsaka vrsta laži lahko zelo škodljiva. On bo vedno kapetan, ko bo začel tekmo.

Ali ste med počitnicami vsak dan govorili s kom iz kluba?
Govoril sem s Josejem Angelom Sanchezom večkrat kot enkrat na dan.

Zanimivo je videti, kako ste navdušeni z novimi dresi.
Zelo so mi všeč zlate številke in imena. Mislim, da bo naš dres za Ligo prvakov precej bolj nov, v primerjavi s tistimi iz prejšnjih let. Mislim, da bo ta dres zelo uspešno prodajan.

Smo v Beverly Hillsu kjer živijo zvezde. Katerega zvezdnika bi si želeli videti na ulici?
Želim si videti Al Pacina.

Bi zamenjali svoje življenje z življenjem filmskih zvezd?
Niti za en dan ne.

In za konec, kakšni so vaši cilji za naslednjo sezono?
Želim si, da bi bili navijači ponosni na svojo ekipo. Imam občutek, da smo to dosegli že v lanski sezoni in verjamem, da bomo lahko dosegli novo raven empatije v pozitivnem odnosu, ki obstaja med ekipo in navijači.