X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Mourinho

Leto 2012 na spletni strani Real Madrid Slovenija začenjamo z intervjujem Joseja Mourinha, ki je bil njegov zadnji intervju v letu 2011 za medije kraljevega kluba. Trener Real Madrida je pri tem razkril, da je njegova ekipa “igrala absolutno fantastičen nogomet,” s čimer je poslal močno sporočilo navijačem belega baleta. “Najboljša stvar te ekipe še prihaja in tega ne želim zamuditi. Zelo sem srečna in sem zelo ponosen, da sem trener Real Madrida in v tem trenutku si ne želim zapustiti kluba,” je dejal Portugalec.

Kako ste preživeli božične praznike?
Kot vedno, mirno. Nekaj časa sem bil na Portugalskem in nekaj časa v Parizu, vendar pa vedno z mojo družino. Sem več kot pripravljen znova začeti trdo delati.

Šest mesecev je minilo od začetka dela v tej sezone v Los Angelesu. Ekipa vodi v La Ligi po 16. odigranih krogih, v Ligi prvakov je ekipa opravila delo brez napake, potem ko je osvojila 18 točk in se s tem vpisala v zgodovino Lige prvakov, kot najuspešnejša ekipa skupinskega dela, medtem ko je ekipa v Copa del Rey dobro začela tekmovanje proti ekipi Ponferradina. Ali ste mislili, da bo ekipa na tem mestu pred koncem leta 2011?
Ekipa je do sedaj izpolnila svoje cilje v sezoni. Na tej točki se še ne osvaja naslovov, vendar pa obstajajo mesta, ki ti dajo ambicije za osvojitev katerega od naslovov. Ekipa dobro opravlja svoje delo. V ligi gre ekipo dobro in kot sem že dejal, v bilo kateri koli drugi ligi, bi bila naš razlika pred drugo uvrščeno ekipo veliko večje. Glede na kakovost našega neposrednega nasprotnika, za katerim je prav tako odlično prvenstvu, je razlika zelo mala. V Ligi prvakov je bila najbolj pomembna uvrstitev v naslednji krog tekmovanja, vendar pa je pri tem bilo prav tako pomembno, da se uvrstimo naprej kot prva ekipa skupine in to nam je uspelo na fantastičen in lep način, s katerim smo pustili svoj pečat v evropskem nogometu. V kraljevem pokalu se zdi, da se je končalo “prekletstvo” proti ekipam iz nižjih lig. Kot dokaz tega smo že lani dobro odigrali proti Murcii in v tej sezoni smo nadaljevali tako proti ekipi Ponferraduba. Resno smo vzeli in opravili svoje delo in tako se še vedno borimo za osvojitev naslovov v vseh treh tekmovanjih.

Pred nami je zimski prestopni rok, ali Mourinho potrebuje kakšno okrepitev za ta Real Madrid?
Ne. Za nas je trg zaprt. Trg se je sedaj odprt in bo odprt en mesec, tako da verjamem, da je dogajanje na njem za mnoge zelo zanimivo. Mediji morajo prodati igralce in tako ljudje živijo od tega dogajanja na trgu. Trg je tako priložnost za tiste, ki potrebujejo igralce, vendar pa jih sam na srečo ne potrebujem. Na vseh igralnih položajih imam igralce, ki so pripravljeni, da začnejo v drugi polovici sezone. Ekipa je bila zgrajena s trdim delom z namenom, da si zagotovi boj za tisto, kar se borimo. Za nas je trg zaprt. Ne želim nobenega igralca, prav tako pa tudi nisem in ne bom zahteval nobenega.

Pred nami je še pet mesec tekmovanj. Kako vi vidite, da se bo ekipa odrezala v tem preostalem času?
Kar mi je všeč po eni strani je to, da imamo priložnost v vseh tekmovanjih in imamo tako odprta vsa vrata. Po drugi strani pa mi je všeč zrelost ekipe. S čustvenega in psihološkega vidika mislim, da je to ekipa, ki je močnejša, kot je bila lani. Še naprej imamo zelo mlado ekipo, ki se mora še veliko za naučiti in ima dovolj časa, da to stori. Mislim, da je čustvena raven ekipa zelo dobra in po porazu proti Barceloni se je tudi takoj pokazala. To je za mene zelo pomemben stvar. Ekipa je dobra in zaradi nobenega poraza ne bo izgubila zaupanje v sebe in v svoje ambicije. Res mi je zelo všeč ta raven čustvene stabilnosti, ki jo kaže ekipa.

Poleg številk, ki smo jih že omenili, je potrebno omeniti še nogomet, ki ga ekipa igra. Ali Real Madrid igra tako, kot ste si začrtali do konca decembra 2011?
Real Madrid igra zelo dobro. Če nekdo pravi, da ne igra dobro, potem preprosto laže, ker rezultati kažejo na do, da smo dobro igrali, zabava ljudi in ljudje želijo, da nas ponovno vidijo. Santiago Bernabeu je vedno nabito poln, ne glede na nasprotnika, in da bi napolnili tak štadion je potrebnih kar nekaj ljudi. Tudi, ko igramo na gostovanju, pa naj bo to v španskem prvenstvu ali v evropskih tekmovanjih, se od nas ogromno pričakuje, da bomo zabavali ljudi. Ljudje želijo videti najboljše kvalitete vsakega igralca in mi smo trdna ekipa, pri čemer rezultati govorijo sami zase. Ekipa, ki v zadnjih 18. ali 19. tekmah doseže 16 ali 17 zmag, je trdna in kompaktna. Menim, da ima pri tem vsaka ekipa svojo pot in tako imamo tudi mi svojo. Lahko vam je bolj všeč en slog ali drug slog igre, vendar pa je nogomet razlika kultur in slogov igre. Real Madrid igra absolutno fantastičen nogomet, ki se kaže tudi v dobrih rezultatih in v kakovosti igre.

Kot trener, je verjetno že čas, odkar ste se pridružili Real Madridu, da izkoristite potencial v tej ekipi?
Sam sem nekoliko podoben ekipi. Imam zelo visoko stopnjo zrelosti v moji karieri, z veliko izkušnjami. Glede na malo časa, ko smo skupaj, se odlično razumemo in vemo kam in kako gremo. Tako ekipa, kot tudi sam, imam za seboj zelo dobre čase. Smo v trenutku velike samozavesti, vendar pa hkrati tudi z veliko stabilnostjo. V nogometu je težko vedeti, kdaj si na samem vrhu in prav tako je težko vedeti, kdaj se bodo stvari odločile, ali bo to sedaj, ali pa čez nekaj mesecev, ali pa celo v maju. V nogometu se vse odloča v enajstih tekmovalnih mesecih, zato je pomembno ohraniti to ravnotežje v ekipi. V času, ko smo izgubili proti Levanteju in remizirali z Racingom sem dejal, da je pomembno imeti le negativen trenutek in ne negativen niz, saj sta ti dve stvari popolnoma različni. Tej ekipi je uspelo imeti obdobja pozitivnih in negativnih trenutkov. To je tisto kar nas dela dobro v teh situaciji v vseh tekmovanjih.

V zadnjem času je bila na BBC-ju objavljena izjava, ki je bila napačno interpretirana, ker so nekateri že mislili, da že govorili o svojem odhodu iz Real Madrida.
Šlo je za pogovor v oddaji, ki govori o olimpijskih igrah, ki govori o znanosti, ki prispevajo k športu. Na eni strani sem govoril o ekipnih športih, Sebastian Coe pa je bolj govoril o drugih individualnih športih. Po mojem mnenju je bil to zelo zanimiv pogovor za ljudi, ki imajo radi ta področja. 25, 30 ali 35 minutni pogovor se je konča s trenutkom šale, v katerem me je Sebastian vprašal kdaj se bom vrnil v angleški nogomet in sam sem povedal to, kar vedno povem in to je, da sem vesel v Real Madridu, ki je najboljši klub na svetu. Vsakdo ve, da sem res užival v Angliji in vsi vedo, da se bom čez nekega let vrnil v Anglijo, ker v moji karieri, ki upam, da bo trajala 20 let ali še več let, bo prišel dan v nekaj letih, ko bom našel novo okolje za delo. Trenutno pa razmišljam le o Real Madridu. To je bil intervju v narekovajih, saj je šlo za program, ki je na voljo vsem tistim, ki ga želijo videti in poslušati na internetu in iz tega je tako prišla zgodba, ki je sam niti nisem želel začeti. Po eni strani razumem, zakaj se govori o tem, da se svet spreminja, sicer pa sem zelo žalosten, ker vse to vodi ljudi, da si mislijo in razlagajo stvari na popolnoma drugačen način.

“V nekaj ​​letih” ne pomeni dobesedno v dveh letih …
Ja, “v nekaj let” se ne prevaja dobesedno, ker se ta izraz uporablja v angleškem jeziku in opredeljuje v nekaj letih, ne ravno dveh letih. To pomeni, da sta lahko dve, tri, štiri, dvajset let in tega nikoli ne veš. Ljudje, ki me pozna, vedo, da za nič na svetu ne bi zamudil trenutka, ko bo Real Madrid stopil na vrh. Najboljša leta te generacije še prihajajo in tako bodo najboljša leta te ekipe tudi še prišla. Delo, ki je bilo opravljeno do sedaj, ni bilo opravljeno le z razmišljanjem na danes, ampak tudi za zmage jutri. Ta projekt ima pred seboj še veliko let. Najboljše šele prihaja in zato ne bi bil najbolj pameten, če bi stvari pustil nedokončane, potem ko sem se temu projektu od samega začetka posvetil s srcem. Ta zgodba še ni dokončana zato, ker sem tam kjer želim biti in s tem želim nadaljevati. Nemogoče je reči koliko let bom še ostal, toda tisto kar šteje je namen. Namen tega je, da je bil predsednik že dolgo znan, ko sem mu povedal, da lahko v miru delamo skupaj več let in da me pogodba sploh ne zanima. Pomembno je, da sem zelo zadovoljen in da sem zelo ponosen, ker sem trener Real Madrida in da si ne želim oditi.

Nekdo, ki vas pozna tako dobro, kot je recimo Iker Casillas, je dejal dobesedno, da si želite narediti nekaj velikega s to ekipo in on pričakuje, da bo z vami še dolgo časa.
Iker me pozna, pozna mojo miselnost. Bili smo v Sevilli dan pred tekmo in po večerji je Iker bil s skupino igralcev in mi dejal: “Jose tukaj govorimo in razpravljamo nekatere stvari, vsak s svojim mnenjem. Bili ste v Italiji, v Angliji in sedaj v Madridu. Kam boste šli v prihodnosti? Albiol je dejal, da boste po treniranju Real Madrida odšli na Portugalsko, Arbeloa in Alonso pravita, da ne, da vam je všeč Anglija, sam sem rekel to … da ne vem, kje se boste ustavili in da sem v dvomih glede tega.” Rekel sem, seveda, seveda, seveda, da v dveh letih me nihče ne more prevzeti, razen če me bodo odpustili zaradi slabih rezultatov, vendar pa sem stoodstotno prepričani, da bom izpolnil svojo pogodbo z Real Madridom. To je bila šala, ko pa je bilo jasno, da je moj namen ostati pri njih.

Še en igralec, ki se je prav tako zavzel za vas je Özil. On je povedal, da ste mu kot oče.
On tako govori in včasih se glede tega tudi šalimo, ko smo vsi skupaj. Ko smo skupaj večkrat govoriti “poglejte vaš oče prihaja” ali “vaš otrok je tam.” Drugi spet pravijo “gospod vaš sin je veliko bolj lep kot Ozil in nikoli ne bi imel otroka tako grdega otroka kot Mesut.” Te besede so tople in kažejo, da imamo zelo dober odnos znotraj ekipe, ki presega odnos igralec-trener. Veliko šal se vrti kot posledica teh Mesutovih izjav.

Cristiano Ronaldo je v Manchester Unitedu v angleškem nogometu dosegel 111 zadetkov na 112 tekmah. Samo v letu 2011 pa je v Real Madridu dosegel 58 zadetkov.
Ja, to so fantastične številke za igralca o katerem nimam nobenih pripomb. Je igralec, ki odlično opravlja svoje delo v Real Madridu, vendar pa tisto kar ima pri tem bistvenega pomena to, da je tvoja ekipa igra dobro, je zelo napadalno usmerjena ekipa in ekipa, kjer lahko lahko izrazi svoje najboljše lastnosti na igrišču. In tako je to simbioza med ekipo, našim načinom igre, tehničnih in psiholoških značilnosti tega fantastičnega igralca, kar nam omogoča, da ustvarimo lepo zgodbo, ki jo bomo lahko pretvorili v zgodbo z ekipnim naslovom, če bo Bog tako želel, ker je očitno, da so bolj pomembni ekipni naslovi, kot pa nagrada zlata žoga ali nagrada zlati čevelj. Vse to Cristiano ve in to je najbolj pomembno.

Za konec pa nam povejte še svoje želje za leto 2012, ki je tik pred vrati …
Poglejte, resno sem mislil glede vsega. Ne vem, če je tukaj v Španiji enako tradicijo glede dvanajstih rozin. Mi na Portugalskem jemo suho grozdje, torej rozine, in pravimo, da nobena misel od dvanajstih rozin ne gre v smeri nogometa. Očitno smo profesionalci, ambiciozni in smo ponosni, da smo kdo pač smo in kje delamo. Normalno je, da je v nas ambicija, da bi dosegli pomembne stvari, zato pustimo ljudem, da branijo Real Madrid, ki naj bo v vseh srcih navijačev z okusom zmage. In to je tisto, za kar bomo poskušali doseči, kot sem že povedal, brez nekih obljub, ker obljube so v nogometu nekoliko bolj zapletene kot sicer. V glavi bomo imeli miselnosti, da ta ekipa ima kakovost in iluzijo.