X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Özil

Čeprav smo na naši spletni strani že pred dnevi pisali o intervjuju Mesuta Özila za nemško revijo Kicker, pa je tokrat pred vami popoln intervju vezista Real Madrida za to nemško revijo.

Gospod Özil. Vaša forma pri Realu iz Madrida je v januarju pokazala znake napredka. Kateri uspeh je za vas to leto najpomembnejši? Evropsko prvenstvo, Liga prvakov oziroma španski naslov?
Kot profesionalec si seveda želim zmagati prav vse. Na žalost nas je v kraljevem pokalu izločila Barcelona. Špansko prvenstvo in Liga prvakov sta pomembna naslova, ki si ju želimo osvojiti z Realom. Trenutno smo vsi osredotočeni na drugi del sezone. Kasneje pa se bomo osredotočili na evropsko prvenstvo, ki je seveda nov velik izziv.

Real ima pred Barcelono sedem točk prednosti. Še sploh lahko gre kaj narobe?
Če bomo še naprej igrali tako kot to počnemo zadnje čase, nas Barcelona ne bo ujela. Seveda pa moramo biti previdni: 7 točk prednosti se sliši kot veliko, vendar nas v primeru dveh porazov, Barcelona že lahko dohiti. Verjamemo vase, zato ne bi smelo biti problemov.

Zakaj ima Real takšno prednost pred Barcelono, kljub temu, da jih v zadnjem obdobju ne morete premagati?
Veliko tekem proti Barceloni se je za nas končalo nesrečno in bi prav lahko imele drugačen izid. Ampak, če smo čisto iskreni: Barcelonina ekipa igra in se razvija skupaj že mnogo let. Mi trenutno še nismo dosegli te stopnje. Za nas je najpomembneje da smo zdravi in da ostanemo v formi. Potem lahko dominiramo, točno tako kot smo to storili pred dnevi, tudi v Barceloni (Özil se tukaj nanaša na povratno tekmo španskega pokala, op.p.).

Kdo je številka ena v Španiji? Real Madrid, ki je na vrhu lestvice? Ali je to Barcelona, ki je po splošnem mnenju najboljša ekipa na svetu?
Mi (Real Madrid) vodimo v španskem prvenstvu in smo zaradi tega tudi številka ena v španskem prvenstvu. Real je bil v preteklih 100 letih najuspešnejši klub na svetu. In največji. To pove vse.

Za vami je nekaj turbulentnih mesecev. Po slabem prvem delu sezone ste v mesecu decembru začasno izgubili mesto v prvi enajsterici. Kako ste sami doživljali vašo krizo pri Realu?
Veliko sem se naučil. Vse skupaj me je naredilo močnejšega. Dogajanje, ki spremlja Real Madrid je ogromno, zaradi tega se je potrebno soočiti tudi s težkimi obdobji, če želiš igrati tukaj. Po mojem prvem zelo dobrem letu v Španiji sem povedal: “Sem samo človek in ne morem vedno ponuditi najboljših predstav”. To je pač sestavni del nogomet. Poglejte našo ekipo in konkurenco v igralcih svetovnega kova, kot sta Ronaldo in Kaka. Če popustiš v formi in pripravljenosti, bodo pač igrali drugi.

Ali to pomeni, da vaš padec forme ni bil naključje?
Vsakega razjezi, ko mu nekaj ne gre po načrtih. Danes lahko rečem, da me je prejšnje obdobje naredilo močnejšega in inteligentnejšega na igrišču. Ogromna podpora, ki sem jo dobil od družine in prijateljev je bila zelo pomembna – tudi soigralci in trener so mi neprestano stali ob strani.

Jose Mourinho je na koncu meseca decembra dejal, da je njegov odnos z vami veliko nad odnosom trener – igralec. Kaj je s tem želel povedati?
Veliko govori z mano in me izjemno podpira. Daje mi vedeti, da sem pomemben igralec te ekipe. Za vse to sem mu zelo hvaležen, obenem pa to zaupanje potrebujem, da lahko pokažem najboljše predstave.

Zadetek in pet podaj (v španskem prvenstvu) v januarju. To so zelo vzpodbudne številke. Zakaj vam gre v drugem delu sezone vse boljše od nog?
Preprosto se počutim bolje. Zimski premor mi je zelo koristil. Počitnikoval sem v Turčiji pri moji družini, kjer sem se preprosto sprostil, brez nepotrebnih sestankov. V pripravah sem trdo garal in to se je definitivno obrestovalo. Ampak sem lahko in si želim biti še boljši ter igrati z večjo konsistenco.

Kritike vam očitajo, da izginete med “velikimi” tekmami. Na tekmi proti Barceloni (2:2) ste na igrišču bili skupaj s Kakajem, Ronaldom, Messijem in Xavijem ter ste si ob tem zaslužili najboljše kritike. Je bila to vaša najboljša tekma?
Mislim, da to ni bila najboljša tekma, ki sem jo igral za Real Madrid. Je pa bil to moj najboljši El Clasico. Res smo se odločili v to tekmo vložiti ves naš trud in pokazati Barceloni, da jih lahko premagamo. To nam je tudi uspelo. Ta tekma je bila pomembna zame tudi na osebnem nivoju. Trener mi je zaupal, sam pa sem mu zaupanje hotel povrniti predvsem na omenjeni tekmi, saj sem hotel pokazati na kakšnem nivoju sem želel igrati že prejšnje El Clasice.

Vaše kritike v Španiji so ekstremne. Včasih ste od “boga poslani”, včasih pa vas obravnavajo kot popolnoma nepotrebni profesionalec. Zdaj vas kličejo genialni Čarovnik iz Öza. Kako se mlad igralec spopada s tem?
Dejstvo je, če igraš za Real Madrid zgolj na povprečnem nivoju, se boš hitro znašel pod plazom kritik. Če igraš dobro, pa si hitro prislužiš ekstremne pohvale. Kdorkoli hoče v Realu vztrajati daljše obdobje, si ne sme privoščiti, da nanj vplivajo mediji. Sam ob prostih dnevih več ne spremljam nogometa. Uživam v miru in tišini ter se poizkušam čimprej regenerirati.

Te ekstremne ocene so ponatisnjene v Nemčiji, kjer le peščica ljudi lahko spremlja špansko prvenstvo. Vas moti, da so vaši dosežki vedno predstavljeni zgolj kot črni ali beli?
Včasih me, predvsem takrat ko nemški mediji zgolj kopirajo tisto, kar je bilo napisano v španskih, brez da bi sami sploh videli tekmo. Po drugi strani pa sem zadovoljen s pohvalo, vendar me pohvale ne spreminjajo. Moj cilj niso dobre pohvale, moj cilj je dobro igranje.

Pred kratkim je športni dnevnik Marca napisal:” Özil je pokazal, da hoče v Realu blesteti še dolgo časa.” Ali imajo prav?
Da. Kariero si želim zaključiti pri Realu. To mislim čisto iskreno. Vem, da je pred mano še veliko let nogometa in da bo to zelo težko. Klub bo s časom pripeljal nove “velike igralce”, kot tudi zelo dobre mlajše igralce. Ampak želim si biti del te prihodnosti. Imam zaupanje v svoje sposobnosti in sem prepričan, da mi bo to uspelo, kljub temu, da vem da bo zelo težko. To je največji klub na svetu. Kako bi lahko imel večje ambicije?

Velika konkurenca je že tu. Ob povratku Kakaja na igrišča se je porajalo vprašanje: Özil ali Kaka? Je danes odgovor: oba?
Oba sva že pokazala, da lahko zelo dobro igrava skupaj. Razumeva se tako na igrišču, kot izven njega. Je dober fant in nogometaš izjemne kakovosti. Mislim, da Real še ni izgubil tekme, ki sva jo oba začela v prvi postavi.

V Cristianu Ronaldu imate še enega igralca svetovnega formata, s katerim dopolnjujete zvezno vrsto, za vami pa stoji tudi svetovni prvak Xabi Alonso. Kdo posluša koga?
Ti igralci, kljub njihovim velikim imenom, vedno poslušajo tudi mlajše od sebe. Uživam, ker lahko igram s takimi zvezdami svetovnega nogometa. Probleme na igrišču rešujemo skupaj. Tako kot to mora biti v modernem nogometu. Vsak je na igrišču na voljo za vse ostale. Tudi v napadu smo pripravili lepo število zadetkov – tu moram posebej izpostaviti Karima Benzemaja, ki je zame napadalec svetovnega formata.

V skupinskem delu evropskega prvenstva boste vi z Nemčijo igrali proti Portugalski, za katero igrajo Ronaldo, Fabio Coentrao in Pepe.
Ob žrebu smo bili z Realom na poti. Videl sem kako so se Portugalcem razširile oči, ko so videli da je Nemčija v isti skupini. Vedo kako močna je naša reprezentanca. Fantje so sicer rekli, da bodo zmagali, jaz pa sem jim takoj povedal, da bomo osvojili prvo mesto v skupini, prvo mesto na evropskem prvenstvu- ob vsem tem pa ne bomo doživeli nobenega poraza.