X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Sanchís se spominja zmagoslavja iz leta 1998 pod vodstvom Heynckesa

Eden od slovite “La Quinta del Buitre”, Manuel Sanchís, se pred povratno tekmo polfinala med Real Madridom in Bayernom München spominja, zmagoslavja belega baleta v Ligi prvakov v letu 1998, ko je na klopi kluba iz Madrida sedel  sedanji trener Bayerna,  Jupp Heynckes. Do leta 2001, ko je Manuel Sanchís svoje nogometne čevlje obesil na klin, je nekdanji branilec Real Madrida zbral 524 nastopov v La Ligi, v tem času pa je osvojil tudi osem naslovov španskega prvaka, dva naslova Lige prvakov in še dva naslova v pokalu UEFA v sredini osemdesetih. Legenda belega baleta se ob tem spominja nekdanjega trenerja Juppa Heynckesa, ki je omogočil Real Madridu, da je dobil nazaj svoje mesto med elito v Evropi, sedaj pa se Heynckes vrača na Santiago Bernabeu, potem ko sedaj sedi na klopi Bayerna iz Münchena.

Liga prvakov v letu 1998 je bila pomemben trenutek za vse navijače Real Madrida. Kašne spomine imate na dan, ko ste postali prvaki?
Tisto finale je bilo morda najpomembnejša tekma v zgodovini Real Madrida. To ne pomeni, da prejšnjih 8 final niso bili pomembni, ampak klub je na nov naslov čakal 32 let. V vsem tem času je lakote naraščala med navijači, igralci in v klubu in zato si lahko predstavljate kakšno željo smo imeli, ko je prišel dan finala. Moji najbolj nepozabni trenutki so bili med naš zadetkom v 66. minuti in zadnjem sodniškim žvižgom. Za ljudi, ki so gledali tekmo je vse to moralo trajati kot večnost, ampak za mene se je vse končalo v enem utripu. Po zadetku je čas letel.


Torej je bil prisoten veliko pritisk na ekipo, glede na to, da se je uvrstila v finale po teh dolgih 32. letih? Ali ste čutili več upanja kot pritiska?
Ne, bil je velikanski pritisk, red ogromen. V ekipi so bili igralci, ki je bila to za njih prva sezona v Real Madridu in zato je bila to za njih popolnoma nova izkušnja. Dejstvo je, da so po tekmi mislil, kako enostavno je bilo osvojiti Ligo prvakov. Vendar pa je bilo zame povsem drugače, ker sem bil v klubu že 15 let in v tem času nismo osvojili Lige prvakov. Do takrat sem okusil igranje v polfinalu, vendar pa smo izgubili proti PSV-ju. Povrhu tega oa klub ni osvojil naslova že 32 let, zato je bilo prisotno veliko pritiska.

Trener proti kateremu sedaj igra Real Madrid je Jupp Heynckes, ki je bil v tistem času vaš trener na Santiago Bernabeu. Kako pomemben je bil takrat Jupp za to ekipo?
On je bil oseba, ki je opravil vse taktične odločitve. Prav tako je moral poskrbeti, da je bila ekipa psihično pripravljen, saj je bilo zapleteno leto. Zadnjič sem imel priložnost govoriti z njim in se je strinjal, da je bilo težko obdobje. V španskem prvenstvu smo imeli slabo sezono in ko ne zmaguješ ligaških tekem, je zelo težko najti kakršno koli konsistenco. Prav tako je težko najti ustrezno koncentracijo za igranje na visoki ravni v izločilnih bojih Lige prvakov. Ampak njemu je nas uspelo dobili v takšno duševno stanje, pri čemer smo pozabili na naše ligaške poraze in dali vse od sebe v Evropi.

Kaj mislite, katera je najbolj pomembna kakovost Heynckesa oz. njegove glavne sposobnosti kot trener?
Uspe mu sestaviti zelo uravnotežene ekipe. Obstajajo nekateri trenerji, ki se zanašajo na močno obrambno strukturo, obstajajo pa tudi drugi, ki pustijo svojim ekipam napadati, tako da uporabijo vse svoje lastnosti v napadu. Mislim, da je Jupp Heynckes nekdo, ki ustvarja ravnotežje med obrambo in napadom in kot rezultat tega so njegove ekipe vedno močne.

Ali vidite kakšno podobnost med takratno vašo ekipo in to trenutno ekipo Bayerna?
Ja, morda je Heynckes najbolj pomembna točka. Heynckes daje velik poudarek na treningih uravnoteženju obrambe in napada. On gradi trdno ekipo s sposobnostjo, da zapre igro, ali da jo odpre, ko je to potrebno. Ko ekipe niso uravnotežene nimajo te lastnosti. Prinesel je to kakovost leta 1998 v ekipo Real Madrida in opazil sem, da sedanja ekipa Bayerna deluje na zelo podoben način.