X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Mourinho

Jose Mourinho je v intervjuju za častnik ACB med drugim naredil konec novinarskim ugibanjem o odhodu napadalca Gonzala Higuaina in zatrdil, da Argentinec ostaja v kraljevem klubu.

Osvojili ste sedem ligaških naslovov v Španiji, Angliji, Italiji in na Portugalskem. Bili ste prvaki v treh najmočnejših evropskih ligah. Ali je to bil za vas izziv?
Da. Noben trener še ni osvojil vseh treh največjih evropskih prvenstev. To je bil moj cilj. To je bila izjemna izkušnja tako iz športnega, kot življenjskega vidika. Upam da ne bom ostal edini trener, ki mu je to uspelo. Upam, da bo v obdobju 10ih let na sceni še več trenerjev, ki jim bo uspelo osvojiti naslov prvaka v treh najmočnejših evropskih ligah. Moj trenutni cilj je osvajanje novih prvenstev v Madridu. Po koncu mojega obdobja v tem klubu, bom deloval v enem izmed prvenstev v Italiji, Angliji ali Španiji. V tem trenutku imam do izteka pogodbe z Realom še dve leti. Skupaj z mojo družino sem zadovoljen s stabilnostjo, ki jo trenutno imamo, saj sem se pred tem selil vsaki dve, oziroma tri leta. Zadovoljni smo z dejstvom, da bom še naprej deloval pri Realu iz Madrida.

Predsednik vas je najel da bi končali Barcelonin cikel. To ste storili v dveh letih.
Florentino je z mano storil nekaj zelo zahtevnega. Rad imam Inter in igralce s katerimi sem tam delal. Tudi Moratti je zame zelo poseben. Florentino pa me je z njegovo mentaliteto kljub vsemu uspel navdušiti nad tem projektom. Prepričali so me. Florentino mi je povedal, da me Madrid potrebuje. Tudi jaz sem v tistem trenutku moje kariere, po osvojitvi Lige prvakov z Interjem, potreboval Real, tako da bi lahko bila moja kariera popolna. Če se bi danes odločil, da sem utrujen in da ne želim več trenirati, bi bila moja kariera popolna. Osvojil sem vse kar sem lahko, v vseh najpomembnejših prvenstvih. Tudi v mojo državo sem prinesel trofejo Lige prvakov. Moj igralec je uspel osvojiti tudi Ballon d’Or. Če ne bi treniral Madrida, moja kariera ne bi bila popolna. Ni pomembno le, da treniraš Real, pomembno je da zmaguješ z Realom. Ob tem se bi zahvalil predsedniku, da me je uspel zvabiti v ta klub. Treniranje Madrida je in bo ostala najtežja služba v moji karieri. In da odgovoim na to vprašanje: moj cilj v življenju ni premagovanje Barcelone. Proti Barceloni sem tudi izgubil. Poraz proti Barceloni me ne boli nič bolj kot poraz proti Bayernu. In zmaga nad Barco mi ne daje nič večjega zadovoljstva kot zmaga nad Bayernom v Ligi prvakov (z Interjem). V zadnjih treh letih sem Barcelono z Interjem premagal v Ligi prvakov, z Realom sem jih premagal v Španskem pokalu, sedaj pa smo še osvojili prvenstvo. Tudi oni so nas v zadnjih dveh letih večkrat premagali. Osvojitev prvenstva je pomemben korak k temu, da prekinemo cikel Barcelone. Za Madrid, kot najpomembnejši klub v zgodovini nogometa, je bilo pomembno prekiniti cikel Barcelonine prevlade.

Se je sedaj pričel cikel vaše ekipe?
Težko je govorit o ciklih. Barcelona, ki jo večina ljudi smatra za ekipo z največ talenta v zadnjem obdobju, ni uspela dvakrat zaporedoma osvojiti Lige prvakov. Osvojili so en naslov, izgubili proti Interju, osvojili še enega, letos pa so podlegli pred Chelseajem. Tri zaporedna prvenstva so bila izjemna. Z mano je Inter dve leti dominiral v Italiji, nato pa se je njihova prevlada končala. Zame je jasno to, da je Madrid sedaj veliko boljši kot je bil pred dvema letoma. Stvari več niso iste. Trenutno sicer nismo osvojili naslova evropskih prvakov, pred nekaj leti pa se Real sploh ni uspel uvrstiti v četrtfinale Lige prvakov. Sedaj smo že dve leti zaporedoma igrali v polfinalu, ob čimer smo letos izgubili po streljanju enajstmetrovk. Tudi Madrid ne mora vedno zmagati, vendar mora biti vedno vsaj blizu zmagi.

Vaši kritiki pravijo, da ste obrambno naravnan trener, kljub temu pa je Real pod vašim vodstvom podrl vse strelske rekorde. Kaj bi jim na tem mestu želeli povedati?
Naj pogledajo moje rezultate. Naj pogledajo koliko golov je zabil Chelsea. Koliko zmag je dosegel. Bogastvo moje kariere se skriva v tem, da sem svoj delo opravljal v različnih državah. Če greš v Italijo in igraš kot si v Angliji, ne boš osvojil ničesar. Če greš v Anglijo in igraš tako kot si v Španiji, ponovno ne boš osvojil ničesar. Odideš v države, o katerih ne veš ničesar in tam poskušaš zmagati. Ob tem moraš v obzir vzeti tudi kulturo, rivalstva, značaj kluba, karakteristike igralcev… In jaz, ki upam da bom živel še mnogo let, upam da bom treniral v vseh teh različnih kulturah, državah, klubih. Menim da ekipa Saudske Arabije, ki jo je treniral Rijkaard, ni igrala kot Barcelona. Skrivnost do osvajanja lovorik v različnih državah je v tem, da sicer trener lahko ima svoj nogometni okus, vendar mora storiti vse da doseže zastavljene cilje in zmaga.

Ekipo ste taktično in fizično preobrazili. Nekateri pa še kljub temu vedno govorijo, da bi morali več igrati s talentiranimi igralci.
Težko je govoriti o teh stvareh, težko jih je ločiti. Težko je opisati igralce kot talentirane, saj če je igralec tehnično odlično podkovan, ni pa dober v drugih aspektih igre, pri meni ne bo igral. Kar sem storil je to, da sem spremenil miselnost igralcev, ki so menili, da je dovolj že to da so talentirani. Pri meni to ni dovolj. Talent je ključnega pomena, toda čustva, ambicije in srce so prav tako pomembni. Imamo odlično osebje na čelu z Ruijom Farijo, Silvinom Lourom, Moraisom in Karanko. Želimo, da so igralci v najboljši možni pripravljenosti. Tega, v nasprotju z mnenjom nekaterih kritikov, ne počnem zaradi izražanja moje moči. Nekateri so me klicali celo “Portugalski diktator”. Če si želim v predsezoni tri dni počitka med tekmami, to ne bi smelo motiti nikogar. Če danes rečem, da ne bo stikov s sponzorji in da naslednji dan treniramo za zaprtimi vrati, se to tudi zgodi. Večina mojih igralcev – sicer obstajajo tudi igralci, ki so popolno nasprotje rečenemu – je sedaj boljših kot so bili pred mojim prihodom v klub.

Kaj imate raje, lep nogomet ali učinkovitost?
Rad imam lep nogomet, ki ga igra Real Madrid. Ni mi všeč, ko te rival utrudi s posestjo žoge. Rad imam direkten, dinamičen, nogomet, s hitrimi prehodi iz ene faze igre v drugo. Rad imam nogomet s posebno tehniko, nogomet, ki je na fizičnem in psihičnem nivoju prilagojen mojemu načinu igre. Rad imam nogomet, ki ga je skozi sezono igral Real. Podoben je nogometu, ki sem ga igral s Portom, ko sem osvojil Lig prvakov in Ligo Europa.

Ščitite svoje igralce. Obstaja pa tudi Mourinho, ki daje videz “zahtevneža”. Ali “oba” Mourinha lahko naenkrat obstajata skupaj?
Da, z igralci sta v vseh časih “dva Mourinha”. Vodenje je težavno. Potrebno je vzpodbujati igralce. Imeti moraš dva obraza. Casillas mi je povedal: “Joder, skozi sezono je prišlo do trenutkov, ko si na nas vršil veliko pritiska, ko si bil do ekipe tudi malo baraba.” Smejal sem se mu, vendar vem kaj sem storil, kaj sem hotel izzvati. V določenih trenutkih sem želel povečati nivo pritiska, osredotočenosti in motivacije igralce. Temu so sledili trenutki, ko sem se trudil storiti čisto nasprotje. Po porazu proti Bayernu so imeli možnost videti bolj razumevajočega trenerja. Dejal sem jim: “Pomirite se, osvojili ste prvenstvo.” Potrebno je izvleči najboljše iz vsakega. Trener, ki tega ne počne, se ne bo dolgo obdržal kot trener.

Guardiola je dejal, da je bilo v letošnjem sojenju večkrat nekaj čudnih situacij. Smo sedaj, ko je izgubil, videli pravega Pepa?
Guardiolo poznam že od časov, ko je bil še igralec, jaz pa sem bil še pomočnik trenerja. Imam dobre spomine na njega. Po tem se je življenje spremenilo, ljudje so se spremenili. Biti trener je nekaj povsem drugega, kot biti igralec. Delamo napake, v slabih trenutkih rečemo določene stvari. Kar ni normalno je prodajanje podobe popolnosti, saj nihče ni popoln. Nikoli se nisem trudil skriti mojih napak. Na drugi strani pa obstajajo ljudje z večimi obrazi, ki jih sicer skrivajo, vendar na koncu čas pokaže vse. Nihče ni popoln, ne v nogometu in ne v življenju.

Pepu ste zaželeli srečo v njegovem novem življenju. Zaradi tega so vas kritizirali, saj vam niso verjeli. Če ne bi rekli ničesar, bi vas spet obrekovali. Ali novinarji vedno gledajo zgolj na slabo stran?
Da, vendar me osebni napadi več ne ganejo. Malce me zaboli le, ko eden izmed mojih otrokov reče :” Glej “papa” kaj so dejali o tebi.” Boli me, ker so otroki prizadeti zaradi tega, ker mislijo da me takšne stvari prizadanejo. Povem jim, da naj ne skrbijo, da se ni nič zgodilo. Morda je to moja krivda, saj imam rad nogomet, ne maram pa okolja, ki obkroža nogomet. Jem doma, ne obedujem v restavracijah, kjer lahko obnavljaš lažna prijateljstva. Vedno sem imel rad mojo neodvisnost. Nikoli se ji nisem odpovedal. Zaradi tega sem prišel do te stopnje. Star sem 49 let, ne bom se več spremenil. Nisem tip človeka, ki bi vedel gojiti še druge aspekte prikazovanja moje osebnosti v javnosti.

Kaj vas je naučil Madrid in kaj ste vi naučili njega?
Da postaneš trener ali igralec Reala moraš imeti posebno osebnost, ampak če jo imaš, ti ostali pomagajo da rasteš kot oseba. Ko je Florentino prvič govoril z mano, mi je dejal: “Če hočeš biti eden najboljših trenerjev v zgodovini, moraš trenirati tudi Real Madrid.” Strinjam se z njim. Sam imam rek: kdorkoli dela v nogometu mora imeti rad nogomet in Real Madrid ali drug klub kjer dela. Ko se ne rodiš z ljubeznijo do kluba v katerem si zaposlen, bodisi zaradi tega ker si rojen v drugi državi ali kakšnega drugega razloga, moraš ponotranjiti kulturo kluba, njegovo zgodovino, saj lahko le tako postaneš pravi navijač kluba. Od ljudi, ki skrbijo za opremo, si želim da obožujejo nogomet in Madrid, od fizioterapevtov si želim, da delajo po najboljši močeh, da so igralci ob nedeljah pripravljeni za tekme. Poglejte Oscarja Ribota, takoj za ljubeznijo do njegove družine, pride ljubezen do Reala iz Madrida. Takšni morajo biti ljudje, ki delajo z mano. Kdorkoli ni takšen, ga je potrebno naučiti, da takšen postane. Zaradi tega, ker sem čutil ambicije po zmagovanju, sem že pred meseci povedal predsedniku, da bom nadaljeval z delom v klubu in da nimam ničesar z nobenim drugim klubom, ki si me je morda zaželel za trenerja.

Ali računate na Higuaina?
Higuain bo kariero nadaljeval kot igralec Reala iz Madrida. Nadaljeval bo zato, ker nočem da odide drugam. Tudi Madrid ga noče izpustiti. Ima izjemno pogodbo, ki ga na klub veže še za mnoga leta. Ni igralec, ki bi v klub prišel zgolj za eno sezono, v želji po hitrem zaslužku. Zasluži isto kot ostali igralci. Lahko pride ponudba vredna 40, 50, 60 milijonov eurov, ampak ga Real kljub temu ne bo želel prodati. Edini problem, ki bi ga moral imeti Higuain je ta, da mora svojim snubcem povedati, da ne bo odšel. Jaz nmam nobenega problema: moja napadalca v naslednji sezoni bosta Higuain in Benzema. Govorice so neresnične. Če bi bile resnične, ne bi igral z igralcem, ki želi oditi oziroma za katerega ne verjameš da bo ostal. Takšen je primer Adana.

Tudi o tem smo vas mislili povprašati.
Če Madrid na trgu išče prostega vratarja, je to zaradi tega, ker Adan ne želi nadaljevati. Moja naloga je, da Antonia prepričam da ostane. Za pomoč sem zaprosil Ikerja, dejal sem mu:” Pomagaj mi ga prepričati, da ostane…”

Am, govorilo se je, da Mourinho išče vratarja, ki bi zamenjal Ikerja …
Da, to sem storil zato, da bi se znebil Ikerja. In zato sem za pomoč zaprosil prav Ikerja!

Torej ni problemov z Ikerjem?
Nasploh ni nobenih problemov. Ne obstaja nikakršna zgodba o sporu med mano in Ikerjem. Za Adanom sta mi na voljo še Tomas in Jesus, ki pa še ne moreta biti druga vratarja Reala. Igrata v Castilli in se dobro razvijata. V Real Madrid C ekipi imamo tudi Pacheca, ki mi je zelo všeč. Ampak naš drugi vratar je Adan in če ga ne bomo uspeli prepričati v to, da ostane v Madridu, bomo morali najti njegovo zamenjavo. Moramo mu obljubiti igranje na večih tekmah, igranje v pokalu. Všeč so mi njegove ambicije, ki jih je jasno pokazal s tem, ko mi je rekel : “Rad bi ostal v Madridu, vendar si želim braniti vsako nedeljo”. To se je nato s strani medijev spremenilo v “znebiti se želimo Casillasa.”

Pepe ima, v nogometnem smislu, za sabo izjemno sezono, vendar je stigmatiziran. Se počuti, kot da ga vsi preganjajo?
Za Pepejem je izjemna sezona. Ljudje morajo pogledati dokaze in se strinjati z mano. Ne verjamem, da so govorice o stvareh, ki jih je storil, tako krute, da ne pokažejo, da je drugačen igralec. Njegove predstave imajo dvojno vrednost. Veliko ljudi na njegovem mestu bi odšlo v Anglijo ali Italijo. Ko smo se pogovarjali o obnovitvi pogodbe, je vedno dejal, da želi ostati v Madridu. Nima najboljše možne pogodbe, saj se mu je podaljšala zgolj leto pred iztekom. Ljudje morajo priznati, da se je odlično odrezal.

Kaj ste storili, da ste spremenili mačko v psa?
Benzema je izjemen. Največji faktor v njegovi preobrazbi je bil on sam. Veliko ljudi vplivalo na to spremembo. Oscar Ribot mu je pomagal pri vključevanju v družbo. Zidane je tisti, ki ga je največkrat spremljal, ki je bil z njim. Jaz pa sem glede njegove igre z njim vedno delal s trdo roko. Dejal sem mu: “Tega ne sprejmem, to moraš doseči, moraš se spremeniti.” Uspel je premagati težave iz prvih dveh sezon in sedaj je za njim fantastična sezona.

Ali se bo Sahina posodilo, ali bo ostal?
Sahin ostaja v Madridu. Prejšnje leto ni oddelal celotne predsezone, letos pa jo bo.