X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Benzema

Karim Benzema, ki se s francosko reprezentanco pripravlja na bližajoče evropsko prvenstvo, so je v intervjuju za francoski športni častnik L’Equipe vzel čas in spregovoril svoji karieri v Real Madridu.

Tri leta je minilo od vašega odhoda iz Lyona, kakšen igralec ste sedaj postali?
Sedaj nisem več isti igralec, kot sem bil pred tremi leti. Ob prihodu v Madrid sem bil sramežljiv in raztresen, saj sem se moral navaditi na novo okolje in novo ekipo. Sedaj sem bolj zrel igralec, miren in telesno močnejši. Napredoval sem kot igralec in kot oseba. Naučil sem se bolje kontrolirati pritisk na velikih tekmah, kot je El Clasico in velike tekme Lige prvakov.

Kaj pomeni biti igralec Real Madrida?
Če želiš biti v ekipi Real Madrida moraš biti prvak. Pritisk je vedno prisoten, igraš proti najboljšim ekipam in ne sme ti spodrsniti. V Madridu treniram dvakrat toliko, kot je to počel v Lyonu.

In navijači?
Real Madrid je povsem druga dimenzija tudi kar zadeva navijačev, saj so ljudje zelo navdušeni nad nogometom. Stadion je krasen in vsi navijači gredo na tekmi s svojimi belimi dresi. Ko si na igrišču in vidiš 90.000 ljudi kričati in navijali za ta dres, je res neverjetno kar moraš na lastni koži doživeti, da bi lahko razumel.

Kako ste se odzvali na kritike v svojem prvem letu?
Španija se pretirava o vsem. Če ti iz dveh poskusov ne uspe doseči zadetka takoj nisi nič vreden, če pa dosežeš dva zadetka pa si že glavna zvezda. Je bilo veliko kritik, ki so me motile, še posebej ko so zalili mojega očeta, mojo mamo, moje prijatelje … Kritika moraš znati sprejeti, če želiš biti nad njimi.

Vse se je spremenilo s prihodom Mourinha …
Mourinho govori z menoj tako, kot oče govori s svojim sinom. Na enem od prvih treningov je prišel do mene in mi rekel v francoščini: “Kako si”. Nato pa je še dodal: “Upam, da boš pustiti zadaj lanskega Benzemaja”. Takoj sem opazil njegovo naklonjenost do mene. Ko je prišel v Madrid sem imel probleme s hrbtom, pridobil sem nekaj na teži in bil sem razočaran, ker nisem bil na svetovnem prvenstvu. Rekel mi je, da se moram še bolj potruditi. Zaradi tega sem nato še bolj trdo treniral, da bi napredoval in da bi pridobil na svoji samozavesti. In vso to delo se je na koncu izplačalo.

Ali je bil jezik ključ do tega?
Znanje jezika je vse spremenilo. Sedaj govorim špansko že eno leto in pol ali mogoče dve. Prej smo se v slačilnici pogovarjali, se smejali, kjer pa včasih nisem niti vedel, ali se mogoče smejimo meni. Sprva sem bil v svojem kotu in sedaj pa govorim in se smejim z vsemi.

Je vaš glavni cilj nagrada zlata žoga?
Jasno. Vsak igralec mora imeti cilje v svoji glavi. Toda pred osvojitvijo takšne nagrade kot posameznik, moram najprej osvojiti nekaj z ekipo, kot sta na primer to La Liga in Liga prvakov.

Kaj vam manjka še, da bi bili na ravni Messija?
Za začetek, igranje prav vsake minute. Sam ne igram vedno vseh devetdeset minut. Prav tako ima tudi on celotno ekipo okoli sebe … Vendar pa mi je všeč Messi in je odličen igralec in zato mi je tudi všeč njegova igra. In za nagrado Ballon d’Or je potrebno blesteti tudi na evropskem ali svetovnem prvenstvu.