X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Ronaldo

Ta intervju je potekal v nedeljo, dan potem ko je Portugalska reprezentanca izgubila doma proti Turkom, kar naredi sliko slabo. Da bi bile stvari še slabše, je Cristiano zgrešil na tej tekmi enajstmetrovko. »To se dogaja« razmišlja. Najbolj odločilen igralec v španski ligi deluje sproščeno, vedro. Kot po navadi ni za njega nobeno vprašanje preobčutljivo. Njegov obraz zažari, ko se spomni slavja na Cibelesu. In ko govorimo o prihodnosti: 100% odstotkov bela. In sijoča.

Kot veste, vsako poletje zastavim isto vprašanje in se zdi, da prinese srečo. Torej znova, vaša sezona je lahko opisana le z besedo brutalna: S 60. zadetkov na 55. tekmah ste presegli rekord iz lanskega leta, čeprav se je zdelo neverjetno, in ti zadetki so bili ključni pri osvojitvi naslova. Torej za naslednjo sezono … je lahko še bolje?
(Smeh) Bom poskusil, to vam lahko zagotovim. Prizadeval si bom, da bom igral enako ali še bolje. Če ne morem zadeti več golov, pa lahko podelim več asistenc na primer. Sicer je zelo težko, ampak vedno se trudim napredovati. Bom podal primer: Usain Bolt je tekel 9.58 sekunde na 100 metrov. To je skoraj nemogoče preseči, ampak sem prepričan da bo poskušal. Vem da je zelo težko, vendar vse je mogoče.

To sezono ste igrali 4900 minut na 55. tekmah. Samo sedemdeset minut niste igrali v La Ligi. Sezono ste verjetno končali zelo izmučeni kot bi lahko sklepali?
Ne. Sezona je bila sicer dolga z veliko tekmami v nogah in posebno veliko stvarmi v glavi, to je res. Bilo je zelo intenzivno, zelo zahtevna in zelo tekmovalna, vendar imam sam veliko motivacijo na tem evropskem prvenstvu in zagotovo bom dobro fizično dobro pripravljen. Veselim se tekem.

Podirali ste rekorde z Real Madridom, osvojili ste najpomembnejšo ligo v Evropi, bili najboljši igralec v prvenstvu in tako naprej. Na račun tega kar se bo še dogajalo na evropskem prvenstvu, se zdi da je kandidatura za Zlato Žogo dobro snovana, se ne zdi?
Iskreno, nisem obremenjen s tem, zato ker je bilo zame najpomembneje to, da smo osvojili špansko ligo, ki je zelo zahtevna, če ne celo najtežja v Evropi. Tekmovati z Barcelono je zelo zahtevno in mi smo si priigrali na koncu devet točk prednosti in zmagali na Nou Campu. Bila je nepozabna sezona, tako kolektivno kot individualno.

In Zlata Žoga je zelo relativna. Ne glasujem samo jaz in vsak ima drugačno mnenje, ampak bom iskren: mislim, da sem resen kandidat, da osvojim nagrado ali da sem vsaj med kandidati. Imel sem fenomenalno sezono. Zame je jasno, da sem jaz in drugi igralci Reala naredili dovolj, da bomo nominirani.

Kar nekaj časa je bil edini igralec na vaši ravni Messi, vendar pa je on osvojil le kraljevi pokal, superpokal in pa svetovno klubsko prvenstvo, ki so nižje rangirana tekmovanja. In Drogba, velik zmagovalec Lige prvakov, enako kot Messi, ne bo igral na prihajajočem evropskem prvenstvu. Za zdaj se ne zdi, da bi bilo več bolj očitnih kandidatov za Zlato žogo.
Zato mi to daje upanja in sem v navdušenem pričakovanju. Ne razmišljam sicer veliko o tem, ampak ne morem zanikati, da je v meni ogromno entuziazma, da bi osvojil to nagrado, saj so to sanje vsakega igralca na individualnem področju. Ampak ne glasujem jaz, zato bo potrebno počakati.

Ali so merila, da osvoji igralec to nagrado zgolj nogometno-športna ali so tu tudi kakšni drugačni aspekti, ki lahko vplivajo na izbiro? Govorim o lobijih, pritiskov iz različnih strani …
Raje si ne bi želel spuščati na to področje, saj je to tema s katero ste v bolj domači. Zagotovo veste o tem več kot jaz. Vse kar lahko rečem je to, da želim pravico za vsakogar, ne le zame.

Kako komentirate podaljšanje pogodbe Mourinha z Realom do leta 2016?
Perfektno. Zadovoljen sem. Klub kot je Real Madrid mora imeti vrhunskega trenerja kot je Mourinho. Očitno je, da Real Madrid brez Mourinha ne bi osvojil vseh teh naslovov kot jih je z njim na klopi.

Mimogrede, kako poteka s podaljšanjem pogodbe? Mesece nazaj sem prebral izjavo, v kateri ste dejali, da bi radi podaljšali pogodbo, čeprav vam poteče šele čez tri sezone.
Z mojim podaljšanjem? Glejte, jaz bi ostal do konca kariere v Realu, ampak ni vse odvisno od mene.

Dobro, ne da ne verjamem, ampak to je tipična fraza, ki jo uporabljajo nogometaši, da podaljšajo pogodbe s klubom. Samo omenjam.
Ne, ne. Vem da to resno mislim, verjemite mi. Sem iskren in to bom dejal, ko vas gledam v oči: želim zaključiti kariero v Realu iz Madrida. Želim ostati tu, danes bi podpisal pogodbo za 10 let in zaključil kariero tu, ampak to je nekaj kar je odvisno tudi od drugih ljudi.

Če pogledamo vaše številke, se zdi logično, da ne boste imeli težav nositi beli dres še veliko let, če bo to vaša želja. Vaše neverjetno povprečje zadetkov na tekmo v teh letih (1.02 zadetka na tekmo; 147 zadetkov na 144. tekmah) vas je uvrstilo pred vse velike legende kluba kot so Puskas, Di Stefano, Santillana, Hugo Sanchez, Raul, …
To je velika čast. Kar sem dosegel, sem dosegel zaradi mojega znoja in talenta, ampak večinoma zaradi trdega dela. Nič ne pade iz neba. Včasih pomislim na to, da sem še vedno najdražji prestop v zgodovini nogometa in vedno skušam to upravičiti tako močno kot je to storil z menoj klub.

Po treh sezonah, ali razume Cristiano bolje Real Madrid ali Real Madrid Cristiana?
Sem v najboljšem trenutku mojega življenja, sem zelo stabilen tako fizično kot psihično. Želim iti naprej in še bolj uživati z Realom, zato ker je resnica, da sem v zadnjih mesecih videl napredek v tej smeri, zelo močno povezavo z navijači. Počutim se zelo povezan z njimi in to je eden od razlogov, da hočem ostati tu še dolgo.

Pogovoriva se malo o navijačih Real Madrida. Povejte mi kaj ste čutili na Cibelesu na dan slavja, ko vas je Casillas pustil samega pred vsemi temi ljudmi, ki so začeli vzklikati vaše ime. Ni bilo dolgo, da ste osvojili to priznanje?
Prej kot slej se resnica vedno pokaže. Kaj je zdaj? Nič se ni spremenilo. Prej niti ni bilo priložnosti za to. Zato sem tako srečen z navijači, hočem jih še naprej osrečevati z dobrimi predstavami, zadetki in asistencami. Želim pokazati ljubezen do tega dresa in zato sem moram potruditi po najboljših močeh, dati vse od sebe.

Ampak vedno ni bila vse pravljica. Za to harmonijo z navijači je bila točka preobrata ta sezona. Bil je 7. januar na tekmi proti Granadi, ko vam je del navijačev žvižgal, del pa je bil tiho. To so bili težki trenutki. Kaj ste razmišljali tedaj in kako ste to premagali?
Zgodijo se takšne stvari, vendar to spoštujem. Ne morem se strinjati s tem, ampak spoštujem. Vsak se izraža kot hoče in se odzvati na najboljši možni način. Vedno lahko napreduješ … Kar vem iz zgodovine Real Madrida, se je to zgodilo tudi Zidanu, Ronaldu, … In ti so vsi zapisani v zgodovino Reala. Zato sem ostal miren. Zdaj so vsi z mano, zahvaljujem se Bogu da so prepoznali mojo vrednost in zato sem tako srečen.

Zakaj vas kritizirajo, če proslavljate zadetek tako, da se objemate eden z drugim ali če jih ne objamete, ali celo če kažete na svojo nogo? Za vas gotovo ni lahko, če vsako vašo reč gledajo skozi povečevalno lečo in vam sodijo o vsem …
To je zato, ker je Real največji klub na svetu. Tu je prisotnega veliko pritiska, več oči spremlja tekmo, več kamer … V najboljših igralcih vedno iščejo napake. Živeti moramo s tem. Sem navajen, ni pa lahko, vendar to je treba vzeti v zakup.

Izgledate, da ste zelo blizu s Fabiom Coentraom. So bili navijači pošteni z njim?
Ne, bili so nekoliko krivični. Ampak takšni pač so navijači. Zdaj je na Fabiu, da s kvalitetam, ki jih ima in oseba kakršna je, pokaže da je vrhunski igralec. Prvo leto je vedno najtežje, vendar je eden izmed najboljših branilcev na svetu. Dobri igralci vedno končajo zmagoslavno.

Še eden prijatelj, Kaka, je tudi že šel skozi boljše trenutke v karieri. Bi mu pomagalo, da zapusti Real Madrid, da bi postal spet tako dober igralec kot je bil?
Odločiti se more kaj je najbolje za njegovo prihodnost in družino. Jaz ne morem podati mnenja okrog svojega soigralca, ki je tudi moj prijatelj. Mislim pa, da lahko še veliko ponudi Realu in sem prepričan, da bo še dolgo ostal tu.

Sezona se bo zopet začela s tekmo Real Madrid-Barcelona v superpokalu. Ste končno bolj superiorni kot Barca?
Resnica je, da smo spremenili slabo serijo z Barco. Prepričan sem, da bomo od zdaj naprej mnogo boljši. Igralci imamo več samozavesti in bolj verjamemo v ekipo. Pričakujem lepo finale.

Kako gledate na to, da niste osvojili nagrade za najboljšega strelca lige, potem ko ste zadeli 46 zadetkov na 37. tekmah. Vi in Messi sta dvignila letvico svetovnega nogometa s svojim duelom.
Da. Rekord je izjemno visok, skoraj nemogoč za preseči. Poleg tega mislim, da sem bil jaz celo edini igralec, ki je zadel proti vsem nasprotnikom v ligi. Tega najprej nisem vedel in sem bil zato zelo pozitivno presenečen. Jaz ne morem biti najboljši strelec, ker je to Messi, ampak sem uspel premagati vse ekipe v Španiji. Zelo vesel sem, da mi je uspelo spisati delček zgodovine v španskem nogometu.

Si lahko predstavljate kako bi igrala skupaj v isti ekipi?
Ne.

Bi morali imeti dve žogi?
Ne, midva bi igrala z eno čisto v redu.

Je nadaljevanje Higuaina v Realu najboljša novica poletja za klub?
Navijači ga obožujejo in on je za nas zelo pomemben igralec. Upam, da bo nadaljeval z nami. Vsi ga imamo radi.

Prevedel: Villalonga