X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Özil

Mesut Özil, ki je osredotočen na priprave z nemško reprezentanco na bližajoče evropsko prvenstvo, je v intervjuju za nemški častnik Der Tagesspiegel priznal svoje občudovanje glede Zinedina Zidana.

Naučil ste se igrati nogomet na igrišču, ki se je imenovalo opičja kletka. Kako je bilo?
Igrišče je bilo v celoti obdana z ograjami. Žoga ni nikoli zapustila igrišča, tako da se igra nikoli ni ustavila. Včasih sem bil najmanjši. Zidane je bil moj največji idol. Poskušali smo posnemati njegove trike, ki smo jih videli na televiziji. Presenetljivo je bilo to, da je bilo meni vedno vse zelo enostavno ponoviti.

Zakaj občudujete Zidana?
Bil je popoln igralec. Vsestranski, mojster tehnike, imel je dobro skok igro in odličen zaključek. Zidane je odličen igralec, ker je izvajal tudi odlične trike. Šele sedaj, ko sem tudi sam profesionalen nogometaš, sem se zavedal, da ni počel stvari le umetniško neverjetne, ampak je bil tudi zelo učinkovit za svojo ekipo, saj je vedno trdo delal.

V Španiji vas vidijo kot novega Zidana …
Nikoli nisem sebe primerjal z njim. Ponosen sem na to, da sem v velikem klubu kot je Real Madrid, vendar pa je Zidane na povsem drugem nivoju. On je bil svetovno znan igralec, medtem ko moram sam to šele postati. Še veliko moram sam dokazati.

Real Madrid je največji klub tudi z največjimi zahtevami. Kako se spopadate s tem?
Zame je tako kot pred desetimi leti v parku. Ko sem na igrišču se želim samo zabavati. Ne slišim mrmranja, ker sem samo osredotočen na igro.

Ali je težko slediti navodilom trenerja, glede na to, da s tem izgubite nekaj svobode, brez katere se ne da čarati?
Vsak igralec mora izpolniti svoje obveznosti in se držati taktike. Brez tega ne gre. Na treningih se učimo taktike kako igrati proti tekmecem. Kljub temu pa je vedno prisoten navdih, saj se ti v trenutku prikaže priložnost in takrat je potrebno podati žogo skozi to luknjo. Vse poteka tako hitro, da nimaš časa razmišljati o tem.

Vaše podaje so res veličastne.
Sam razmišljam o podaji še preden dobim žogo, za kar je pomembno to, da dobro poznam gibanje svojih soigralcev. Ko igram v Real Madridu ali v nemški reprezentanci je vse to enostavno, ker vsi moji soigralci razmišljajo med igro. Pozitivna stvar zame je tudi ta, da tako v Real Madridu in v reprezentanci igramo enak sistem igre in nenazadnje imam odlične soigralce.

Kako veste kje bodo bili vaši soigralci?
Vsak dan treniramo in bi zato razumeli drug drugega tudi z zaprtimi očmi. Da se videti, kam se bodo igralci gibali. Ko ima Cristiano prostor in če sam podam mimo obrambe, potem je to zadetek.

Ali menite, da potrebujete nekoliko počitka od nogometa?
Nikoli. Če imam tri ali štiri tedne dopusta, začnem že pogrešati nogomet. Ne gre brez žoge. Zaradi tega tudi s prijatelji igram nogomet, ker potrebujemo to.

Ali imate veliko žog doma?
Nekaj jih je na vrtu.

Kaj pa v zaprtih prostorih?
Teniške žogice. Z njimi žongliram od časa do časa. Z nogama.

Kako?
Manjše žoge je težje nadzorovati. Če z manjšo žogo žonglirate recimo deset minut in nato poizkusite še z veliko, boste videli kako dobro vam bo šlo in da boste lažje nadzorovali žogo.