X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju za revijo DT – Sergio Ramos

Intervju s Sergiom Ramosom za revijo DT, objavljen še pred pričetkom evropskega prvenstva.

Škoda za poškodbo Puyola….

Res škoda. To je najslabša novica na naši poti do Eura, saj je Puyol pomemben igralec tako za Barcelono kot za reprezentanco in sedaj bo po vsem vloženem trudu in trdem delu, ki ga je kazal skozi vso leto, tako odličen nogometaš moral ostati doma.

Mislite, da boste igrali na njegovem mestu centralnega branilca? Za vami je dobra sezona na tem igralnem položaju.

Hombre, če sem iskren, imel sem srečo, da sem postal Svetovni in Evropski prvak na mestu desnega bočnega branilca, ampak ja, morda se je sedaj začela nova era, novo obdobje. To leto me je mister postavil na položaj osrednjega branilca, na kar sem zelo ponosen.

Z reprezentanco ste postali prvak Evrope in Sveta, zaradi česar vas veliko ljudi smatra za favorite. Katere ekipe so po vašem mnenju najmočnejše?

Normalno je, da nas po preteklih uspehih na Svetovnem in Evropskem prvenstvu, javnost in ostale ekipe postavljajo na mesto favoritov, vendar nam je uspeh prineslo predvsem trdo delo in skromnost in tako se moramo držati te poti. Nadaljevati moramo z našo filozofijo, s trdim delom in  z isto dinamiko, ki nas je vodila pretekla leta. To nas bo naredilo najmočnejše na Euru. Nikoli ne veš, katere ekipe bodo najbolj izstopale, saj je veliko odvisno od forme igralcev, vendar verjamem, da se lahko dobro odreže Portugalska, kljub izjemno težko skupini.

Da, Vaš soigralec Cristiano Ronaldo se je znašel v zelo težki skupini, skupaj z Nizozemsko in Nemčijo. Ali kdaj s španskimi soigralci razglablja kdo bo postal Evropski prvak?

Ne, zaenkrat ne. Njemu in njegovi reprezentanci želim vse najboljše, kakor tudi mojim ostalim soigralcem: Mesutu, Khediri, vsem. Ampak če se srečamo na poti do finala, bomo videli …

Cristiano je bil na naslovnici naše januarske izdaje. Takrat nam je povedal, da se nihče v garderobi Reala ne oblači tako dobro kot on in da moramo, če mu ne verjamemo, o tem povprašati druge. Lako to potrdite?

(smeh) Na tem je zrno resnice. Zelo skrbi za svoj videz in se vedno rad modno oblači. Ampak kakorkoli… Vsak ima svoj stil oblačenja in to je potrebno spoštovati. Vsak se oblači tako, da mu je v oblačilih najbolj udobno in na način, za katerega misli, da mu najbolj pristaja. Veliko ga zafrkavamo glede njegovih oblačil. (smeh)

Na koncu ste v La ligi prišli do magične številke 100 točk. To je neverjetno.

Da postavili smo visok mejnik, ki bo ga težko presečti, zavedamo se dobrega dela, ki smo ga opravili skozi sezono. V prihodnosti se bomo tega trenutka pogosto spominjali, saj to pred nami ni uspelo še nikomur.

Vsako leto se obramba pri Realu izboljša in prejme še manj zadetkov. Kaj je bilo ključno za ta napredek?

Vsa ekipa je storila korak naprej, vendar je res, da se je obramba izboljšala, predvsem to leto. To ni zasluga posameznega igralca, temveč zasluga vseh, našega združenega dela in resnosti, ki je na koncu vplivala na celotno ekipo in to je ključnega pomena, ko pride do najpomembnejših trenutkov sezone. Zelo sem vesel, da tvorim del te obrambne linije. Upamo, da bomo nadaljevali z napredkom in tako čimvečkrat preprečili, da bi nasprotniki premagali našega vratarja.

Kljub Vaši mladosti ste osvojili veliko lovorik. Če boste naslednjo leto osvojili Ligo prvakov, boste osvojili v bistvu vse, o čimer nogometaši sanjajo.

To je res, vendar sem sam ambiciozna oseba, ki rada premaguje samega sebe in dosega vedno nove cilje. Liga prvakov je tekmovanje, ki mi je zelo zanimivo, saj ga sam še nisem uspel osvojiti. V tem športu ne moreš živeti na starih uspehih, saj nogomet nima spomina, dokazovati se moraš vsak dan posebej. To je moj osebni cilj, vsako leto želim presečti samega sebe in nadaljevati z osvajanjem naslovov in osebnih ciljev.

V nogometnem smislu je krivično, da ne Real in ne Barcelona nista prišla v finale Lige prvakov.

Dobro, ni razloga da bi ekipama, ki sta bili v finalu, vzeli kakršnekoli zasluge za uvrstitev v finale: Bayern in Chelsea sta odlični ekipi, ki sta se dobro odrezali. Res je da smo žalostni, ker smo izpadli, da se nam je ta Liga prvakov izmuznila po streljanju enajstmetrovk… ampak takšne stvari se dogajajo v nogometu, tako da moramo gledati naprej. Naslednjo leto se bomo ponovno trudili.

Na “concentracionesih” reprezentance, s katerimi soigralci ste v najboljši odnosih?

Na splošno se vsi dobro razumemo med sabo, ne samo z igralci Reala, saj se tudi ostali poznamo že mnogo let. Odličen odnos imam s Xabijem, Arbelojo, prav tako pa tudi s Puyolom, Iniesto in ostalimi. Z njimi sem igral v nižjih kategorijah in sedaj smo v bistvu družina. Razumem se z vsemi, ne le z igralci Barcelone ali Reala, tudi s Jesusom Navasom, ki je kot moj posvojeni sin (smeh), Cazorlo, Silvo… Smo mladi igralci, ki so skupaj veliko igrali in tako vzdržujemo naš izjemen odnos, pri tem pa ne pozabljamo na profesionalizem.

Vemo, da imate radi tatuje in tako ste si po osvojenem Svetovnem prvenstvu leta 2010, objavili tatu Svetovnega prvenstva. Bosta v primeru, da osvojite Euro, storili enako?

No, tatu Svetovnega prvenstva sem si tetoviral ker je šlo za stavo, naslednji pa je tatu Lige prvakov. Srečen sem, ker sem že osvojil Evropsko prvenstvo, vendar nimam tatuja, ki bi me spominjal na to.

Če bi lahko izboljšali eno lastnost vaše igre, kaj bi spremenili?

Vedno se lahko izboljšaš, tako da bi izbral veliko stvari; menim da izkušnje in čas dajo nogometašu zrelost, ki jo potrebuje, da postane odličen, prav tako se izboljšaš na taktičnem nivoju, kar je zelo pomembno. Hitrost lahko imaš ali ne, ampak na tem področju se lahko izboljšaš, prav tako kot se lahko izboljšaš pri igri z žogo, tehničnem aspektu… Vsak dan se trudim izboljšati na vseh aspektih moje igre, kar me dela boljšega.

Komu bi dali letošnjo nagrado Ballon d’Or?

Če pogledamo številke je jasno, da izstopata predvsem dva igralca. Cris in Messi sta igralca, ki sta v smislu statistike nad vsemi ostalimi. Sam verjamem, da je Cris bil to leto nekoliko boljši od Messija, zato bi nagrado podelil njemu.

Kaj zmeraj vzamete s sabo na potovanja?

Moje zvočnike, ki jih nato priklopim na iPhone ali iPad, ki ju imam zmeraj s sabo – mojo toaletno torbico in računalnik. To so stvari, ki so zmeraj ob meni.

Zelo radi imate glasbo, ali ne? Pred nekaj dnevi smo videli posnetek na Twitterju, kjer ste prepevali s Canelito. In Jose Merce je dejal da ste zelo talentirani v petju in plesanju. Boste kdaj izdali svoj album.

(smeh). Ne, niti slučajno. Ne ukvarjam se s tem, s Canelito sem zapel, ker je moj zelo dober prijatelj in sem mu na ta način pomagal. Kljub temu, da je zelo talentiran, sem menil, da mu lahko malce pomagam, ne zato ker bi dobro pel, temveč zaradi mojega znanega imena.

Katero glasbo v slačilnici predvajate soigralcem?

Mešano. Vsi prihajamo iz drugih okolij, kultur…. zato imam ustvarjeno mapo z različnimi glasbenimi stili, tako da smo vsi zadovoljni.

Obstaja kateri album, ki bi nam ga priporočali za poslušanje na letalu?

Zadnji od Canelite – “Sonare” ali pa kakšnega od Nine Pastori.

Kaj bi počeli, če ne bi bili nogometaš?

Vedno sem bil povezan s svetom športa. Tako npr. obožujem tenis. Prav tako imam rad bikoborbe, vendar je bilo moje mame preveč strah, zato sem se oddaljil od tega sveta. Kot otroku mi je zmeraj govorila “pojdi se igrat z žogo, veliko lažje mi bo sprejeti to, kot pa da se postavljaš pred bika”. (smeh) In tako je moje življenje ubralo to smer.

Vaša druga strast so konji, kajneda?

Da, da to je ena izmed mojih šibkih točk in tako vzgajam nekaj konjev: enega arabskega, enega španskega … ko imam kaj prostega časa se rad odklopim od vsega in grem na ranč, kjer sem sam z mojimi konji, psi….

Se zasvojeni s socialnimi omrežji?

Na ta način osrečujem druge, se jim zahvalim za njihovo podporo in navijanje. Kljub temu, da ssm slaven, sem še vedno tisti majhen otrok z željo po početju različnih stvari, ljudje pa so ti hvaležni, ker z njimi delim delčke svojega življenja.