X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Xabi Alonso ob jubileju dosegel 2 zadetka

Xabi Alonso je odigral svojo jubilejno 100. tekmo za špansko izbrano vrsto v četrtfinalu evropskega prvenstva 2012 proti Franciji, ki jo je kronal tudi z dvema zadetkoma za špansko napredovanje v polfinale. Nezamenljiv v postavi Vicente del Bosqueja je igralec Real Madrida v svojih devetih letih v španski reprezentanci osvojil tako evropski naslov leta 2008, kot tudi svetovni naslov leta 2010. V teh 100. tekmah je Xabi zabeležil 79 zmag, 11 remijev in samo 10 porazov, medtem ko je dosegel 15 zadetkov. Alonso je tako peti igralec v zgodovini Španije, ki je odigral 100 tekem za Španijo, potem ko je to pred njim uspelo le Zubizarreti, Raulu, Casillasu in Xaviju.

Xabi Alonso je debitiral v španski izbrani vrsti 30. aprila 2003 na tekmi proti Ekvadorja (4-0). Od takrat naprej je Alonso postal stalni član udarne postave Furije pod vodstvom selektorjev Iñak Sáeza, Luisa Aragonésa in Vicente del Bosqueja, tako da je bil tudi zelo pomemben člen Španije pri osvojitvi evropskega in svetovnega prvenstva v letih 2008 in 2010. To vlogo ima Alonso tudi na evropskem prvenstvu na Poljskem in v Ukrajini, kjer je začel prav vse tekme v začetni postavi Furije.

V 100 odigranih tekmah za Španijo je Xabi zabeležil 79 zmag, 11 remijev in 10 porazov, poleg tega pa je vezist Real Madrida dosegel še 15 zadetkov, s čimer spada med 20 najboljših strelcev v zgodovini španske izbrane vrste. Prvi zadetek za Furijo je dosegel 14. junija 2006 pri zmagi Španije 4-0 proti Ukrajini v skupinskem delu svetovnega prvenstva v Nemčiji, nato pa je sledilo še preostalih 14, med katerimi je prav včeraj dosegel zadnja dva in sicer v četrtfinalu EVRA proti Franciji.

Vezist Real Madrida je peti igralec v zgodovini španske reprezentance po številu nastopov, potem ko so pred njim rekorder Iker Casillas, Zubizarreta, Raul in Xavi. “Zelo sem ponosen, da sem odigral že 100. tekmo. Nikoli si nisem mislil, da mi bo uspelo zbrati toliko nastopov in sedaj bom to lahko pošteno proslavil,” je dejal Alonso.

Xabi Alonso je tako postal del prestižnega “Kluba  FIFA 100”, ki združuje vse reprezentante, ki so odigrali 100 ali več tekem v svojih reprezentancah. S tem se je pridružil tudi nekaterim legendarnim igralcem kot so to Lothar Matthaeus, Cafu, Thuram, Figo, Maldini, Roberto Carlos, Zinedine Zidane in njegov moštveni kolega Iker Casillas, ki se ponaša s kar 135. nastopi v reprezentanci.

XABI ALONSO V DRESU ŠPANSKE REPREPZENTANCE
T Z R P Goli
100 79 11 10 15