X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Laso

V času, ko je v ospredju nogomet in s tem evropsko nogometno prvenstvo na Poljskem in v Ukrajini, je prišla dobra vest tudi iz košarkarske ekipe Real Madrida, saj je dosedanji trener Pablo Laso podaljšal pogodbo do konca sezone 2014. Laso je zato po podpisu nove pogodbe o tem spregovoril tudi za klubske medije.

Podaljšali ste svojo pogodbo po sezoni, v kateri ste osvojil naslov Copa del Rey. Kako se počutite?
Zelo sem vesel, saj to pomeni, da so v vodstvu zadovoljni z delom, ki sem ga opravil. Dogovor je bil zelo hiter, saj sem zelo vesel tukaj. Počutim se kot doma in zadovoljen sem z delom, ki so ga naredili moji igralci v tem letu. Bilo je zelo enostavno doseči dogovor.

To je dokaz podpore kluba temu projektu …
Nikoli nisem dvomil v to, ker smo vedno čutili podporo tistih, ki so odgovorni za košarkarski oddelek. Čutilo smo, da so igralci dojeli naše ideje in jih prenesli na navijače. Mislim, da smo opravljali dobro delo čez celotno leto in da bi morali biti veseli za vse kar smo dosegli.

Navijači so znova navdušeni tudi nad košarkarsko ekipo …
To je v bistvu zame največja zmaga, ker je to tisto kar smo si vedno želeli. K temu smo strmeli že od samega začetka. Mislim, da se je ekipa pozitivno odzvala na vse možne situacije in cenimo tisto kar so pozitivnega prenesli na navijače.

Veliko je bilo govora o slogu igre ekipe, njenih hitrih prehodih … vendar pa je bilo zelo malo govora o delu, ki ga ekipa opravlja v obrambi, da dobiva skoke, kar je nujno za dosego nekdanje …
Imamo zelo talentirano ekipo v napadu in zato moraš sprejeti tvegane odločitve v obrambi, da bi imeli več posesti. Ekipa postopoma rasla iz več vidikov igre in skoki so postali vse bolj pomembni za nas. Dokazali smo, da smo trdna ekipa in da smo sposobni se prilagoditi različnim situacijam, tako da nasprotniki včasih poskrbi za to, da zasijejo naše značilnosti. Nadaljevali bomo z uporabo tega sloga igre, ker imamo zaupanje v kader.

Imeli ste zelo mlad kader v sezoni v kateri se je veliko zgodilo …
Začeli smo s tem, da poskušamo prilagoditi naše tuje igralce na dinamiko ekipe. Prihod Rudya je bil pomemben, ker smo vedeli, da je on lahko le začasna rešitev in upamo, da bo z nami spet v naslednji sezoni. Prav tako smo utrpeli poškodbe, ki so dovoljevale prihod Ibaka, ki je prav tako prinesel veliko k naši igri. Singler je prišel potem, ko se je NBA že začel in mislim, da smo prilagodili naša igralce na ekipo zelo dobro,  vendar pa je bilo za to vloženega veliko truda s strani trenerskega osebja. Ne verjamem, da bi bilo to mogoče, če jedro ekipe ni bilo tako močno, ker je vsakdo nekako pomagal.

Kako bi analizirali vaše prvo leto kot trener Real Madrida?
Moja dolžnost kot trenerja je ta, da najprej govorim o rasti ekipe skozi sezono, glede na to kako trdna je bila ekipa. Dobili smo veliko podporo s strani navijačev, kar mislim, da je velika zmaga za vse nas. Zelo dobro nam je šlo v prvem delu sezone, ko smo se uvrstili med šestnajst najboljših ekip in bili nato izločeni v zelo težki skupini zaradi koš razlike in ko smo izgubili samo štiri tekme. Bilo je neprijetno, saj smo menili, da bi lahko prišli dlje. V Copa del Rey smo bili odlični in nenazadnje je bilo potrebno spet osvojiti naslov po toliko sušnih letih v tem tekmovanju. Prav tako smo prišli daleč v končnici domačega prvenstva, vendar pa je ostal grenak priokus, ko smo prišli tako blizu.

Mnogi pravijo, da je bil v finalu, kljub porazu, Real Madrid boljši …
To je težko pogoltniti, saj nam to veliko ljudi govori. Verjamem, da si je Barcelona zaslužila zmago, saj je zmagala tri tekme in to je tisto, kar je pomembno v tako tesni finalni seriji. Vendar pa smo pokazali velik karakter, ko smo se pobrali po težkih trenutkih in navijači so to opazili.

Že od samega začetka ste se odločili za Llulla in Rodrigueza kot prva dva organizatorja ekipe in čas je dokazal vaš prav …
Trenerji morajo imeti jasno predstavo o tem kaj hočejo takoj, ko začnejo delati. To je bila za mnoge tvegana odločitev in sam sem vesel za oba, saj se je izplačalo. Še vedno mislim, da imata veliko prostora za napredovanje in oba sta prinesla zelo veliko igri ekipe. Imeli smo srečo, da se nista nič poškodovala v letošnjem letu.

Kaj mislite, da mora ekipa izboljšati za naslednjo sezono?
Mislim, da imam zelo dobro skupino igralcev in jo bomo poskušali še naprej izboljšati. Mislim, da potrebujemo pick ‘n roll igralca, ki bo lahko igral daleč od koša in je dober v preigravanju, da bi imeli še večje možnosti rotacije. Želimo zastrašujočega igralca pod košem kot je to Ibaka, ki smo ga pogrešali, ko je odšel.

Boste o tem razmišljali tudi med dopustom ali se boste “odklopili”?
To je zame zapleteno, resnično. Verjamem, da so rezultati zelo pomembni v športu, vendar pa je potrebno strmeti k napredku in k temu, da popraviš svoje napake. Ponosen sem na obnašanje ekipe čez celotno sezono. Poskušal se bom “odklopiti”, da si napolnim baterije in da bi bil pripravljen na to, da se pričakuje zelo razburljiva nova sezona.

Kateri je bil vaš najlepši trenutek v sezoni?
Všeč mi je bilo kako smo skupaj prišli na La Nucia. Igralci so bili sproščeni in so se družili v bazenu po samo enem skupnem treningu in vsi so bili na kupu. Zaradi tega je trener lahko ponosen, ker se te stvari cenijo bolj kot katere druge. Prav tako mi je bilo všeč, ko smo osvojili Copa del Rey in ko smo zmagali v Sieni, ko smo potrebovali prednost 21. točk za uvrstitev … Pokalni naslov je bistvo tega kaj ta klub pomeni, ampak majhne podrobnosti so tisto, kar resnično naredi trenerja ponosnega na svojo ekipo.

Ali so enotnost in oblikovanje ustrezne ekipe glavne vrednote te ekipe Real Madrida?
Mislim, da je tako, vendar pa moramo k temu dodati še podporo navijačev, saj je to nekaj, kar ne moreš kar dobiti v dar. Njihova podpora je za nas ključnega pomena, kot je tudi podpora celotnega kluba. Želim si, da bi v prihodnjem letu vsi ostali z nami, ker verjamem, da bomo še boljši.