X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Real Madrid osvojil ​​deveti Superpokal

Real Madrid je odpravil kanček dvoma, ki se je pojavil po prvih dveh tekmah v Ligi, ko je še enkrat več dokazal, da se lahko dvigne do velikih priložnosti ter osvojil španski Superpokal v briljantem stilu. V prvi polovici tekme so igralci Reala prikazali igro, ki se jo uči v vseh nogometnih akademijah in v tem času je Real uspel doseči dva zadetka, upravičeno pa je bil izključen igralec Barcelone. Real je streljal na gol petkrat, nasprotnik pa ni streljal na gol niti enkrat. Higuain in Cristiano Ronaldo sta zadela za Madrid, medtem ko je Messi iz prostega strela prepolovil zaostanek ob koncu prvega polčasa. V drugi polovici smo videli dominiranje domače ekipe, priložnosti na obeh straneh in prvenec Luka Modrića. Deveti Superpokal je zdaj del Realovega kabineta s trofejami.

“Načrt je preprost: napadli bomo od prve minute,” je zagotavljal Mourinho pred tekmo. Njegova ekipa je bila zvesta zamisli svojega trenerja in igrala pogumno filozofijo vse do samega konca. V 2. minuti je Higuain nase opozoril s strelom z roba kazenskega prostora, ki je končal preko vrat. Argentinec je imel ponovno priložnost  izjemno priložnost po mojstrski asistenci Marcela,  vendar pa mu v 7. minuti ni uspelo premagati Valdésa. V tretjem poskusu je bil vratar Kataloncev le premagan. Po dolgi žogi Pepeja in napaki Mascherana, kateri je neuspešno poskušal izbiti žogo, je Higuainu uspelo premagati Valdésa in je tako povedel Real Madrid v vodstvo. V 11ih minutah so domači imeli tri izjemne priložnosti za zadetek, pritiskali na nasprotnike bližje sredini kot na prvi tekmi in domači navijači so bili navdušeni.

Domači igralci se niso zadovoljili z minimalnim vodstvom in štiri minute kasneje so dosegli drugi gol na tekmi. Khedira je podal visoko žogo iz svoje polovice igrišča, žoga je padla med Cristianom Ronaldom in Piquéjem. Portugalec se je otresel svojega čuvaja, ustavil in udaril žogo z neverjetno močjo. Njegov strel je bil blokiran s strani Valdésa, vendar je kljub temu končala v mreži. Portugalec se je s tem izenačil z Zamoranom, omenjena sta edina igralca Real Madrida, ki sta dosegla gole na petih zaporednih Clásicih. Rezultat 2-0 v manj kot 20. minutah in pritisk na nasprotnika, je bil za navijače Reala izjemno navdušejoč.

Domači napadalci se ob tem še niso ustavili. Higuain, ki je bil nerešljiva uganka za blaugrano, bi lahko dosegel svoj 2. gol na tekmi, vendar mu je Valdés, že drugič v situaciji ena na ena, zadetek v 21. minuti preprečil. Deset minut kasneje je s prostega strela, ki ga je izvedel Xabi Alonso, Ramos dosegel dol z glavo, ampak je glavni sodnik Mateu Lahoz gol razveljavil, zaradi prekrška Pepeja v napadu. Real Madrid je še naprej nadaljeval s svojo igro in pritiskal na nasprotnika kar se je obrestovalo, saj je bil izključen Adriano, zaradi prekrška izven kazenskega prostora nad Cristianom Ronaldom, ko je šel sam proti Valdésu. Brazilec, ki je bil zadnji obrambni igralec, je bil pravilno izključen v 28. minuti igre. V 30. minutah tekme so domači zasenčili svojega nasprotnika, dosegli so dva gola, pravilno je bil izključen Adriano in petkrat so streljali na gol, medtem ko gostje niso uspeli streljat na gol niti enkrat. To je bil dokaz superiornosti pred svojimi navijači.

Z 10-imi možmi na igrišču, je Vilanova bil prisiljen v prvo spremembo: Montoya je nadomestil Alexisa. Kljub temu so nevarni poskusi še vedno pripadali domačim. Hiter protinapad je znova presenetil Barcelono, Higuain je pritekel v kazenski prostor in ko se je pripravljal na strel, mu je v 32. minuti Mascherano blokiral strel, kar je bilo ključnega pomena za goste. Srečanje se je približevalo h koncu prvega polčasa in Real Madrid je imel pred odhodom v slačilnice rahlo prednost, glede na številnih priložnosti, ki so jih imeli, Messi pa je dosegel gol za Barcelono iz edinega strela na gol v prvi polčasu. Argentinec je zmanjšal zaostanek s prostega strela v 44. minuti.

Pristopi za drugi polčas so bili jasni. Real Madrid je obvladoval posest in nadzor tempa nad igro, medtem ko je njegov nasprotnik z igralcem manj presenetil z napadalnostjo. Pedro je poskušal dvakrat, najprej z zelo podobno akcijo, s katero je Barcelona izenačila na prvem srečanju, vendar je v obeh primerih naletel na zbranega Casillasa. V 68. minuti je Real Madrid odigral podobno akcijo. Odlična akcija Khedire, ki se je po preigravanju treh nasprotnikov, sam znašel pred Valdésom. Njegov strel z zunanjo delom je obranil vratar blaugrane. Domači so opravili prvo zamenjavo, v 78. minuti je Callejon prišel namesto Di Marie. Minuto kasneje je Higuain imel priložnost za tretji zadetek, toda njegov strel je zadel okvir vrat, potem ko je bil Valdés že premagan. Benzema je nadomestil Argentinca zadnjih 10 minut. Prvenec Modriča je prišel v 82. minuti, Hrvat je zamenjal Özila. Za Hrvata začetek ne bi mogel biti boljši, saj je bil blizu prvemu zadetku v dresu Reala. Hrvat je ob tem dodal na svoj seznam uspehov še eno lovoriko.

Real Madrid je odpravil vsak kanček dvoma, ki se je pojavil po prvih dveh tekmah v Ligi in še enkrat dokazal, da se lahko dvigne do velikih priložnosti v najtežjih trenutkih. Beli so zmagali, drugi od štirih Clásikov, ki so jih igrali do zdaj v tej sezoni in dvignili prvi pokal v sezoni: španski Superpokal.

Prevedel: Mičo