X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Mourinho: “Ostali bomo ekipa vse do konca!”

 »Ko predstavljaš klub kot je Real Madrid, se ne moreš šaliti niti na prijateljskih tekmah,« je povedal trener belega baleta.

Igralci, ki so bili vpoklicani v svoje državne reprezentance, so ta teden pustili klubsko dogajanje ob strani, medtem ko je Jose Mourinho nadaljeval z delom v Realu. Trener belih je ponovno preučil trenutno situacijo ekipe v novinarski konferenci, kjer je med drugim izjavil: »V tej ekipi statistika šteje tudi na prijateljskih tekmah, ki so včasih zahtevnejše za igrati in najti motivacijo, vendar igralci se vedno odzovejo na pozitiven način. Mislil sem, in še vedno mislim, da je to odgovornost do imena kluba. To pomeni, da moramo delati stvari na pravi način in se zavedati, ko predstavljamo Real Madrid, da se ne smemo šaliti niti na prijateljskih tekmah.«

Se počutite dobro v vaši pisarni na Valdebebasu? Tu je zelo udobno…

Doborodošli v mojem domu, dobrodošli na Valdebebasu. Vsi smo si zelo blizu, čeprav je le začasno. Naš hotel in novi objekti so skoraj končani. Pravzaprav bomo uživali v čudovitih delovnih pogojih, ampak trenutno imamo tu, kjer smo zdaj, prav vse kar potrebujemo.«

Smo v reprezentančnem premoru, ko vam manjka 19 igralcev, ki so pridruženi ekipam svojih držav. Kako izkoriščate več časa v teh dneh?

Izkoristili smo to. Delamo stvari, ki bodo v nadaljevanju še kako pomembne. Na primer, trenutno sem osredotočen in se pripravljam na tekmo z Borussio Dortmundom, kar ne bi bilo mogoče v normalnih okoliščinah. Če bi igrali ta teden proti Celti, bi bil osredotočen le na Celto. Ta teden delam na tekmi z Borussio s štirimi igralci na treningih. Priključili smo igralce mladinskih vrst, da omogočimo kontinuiteto treningov tistim, ki se niso pridružili svojim reprezentancam. Delamo in planiramo stvari. To jutro, za primer, smo imeli nekaj srečanj z menegerji novega objekta, da sklenemo nekatere končne odločitve. Vendar pa pogrešam tekmovanja. Stvari pač ne potekajo na isti način.

Je zelo pomembno za Real Madrid, da ima 19 igralcev v reprezentancah?

Je pomembno. To pomeni, da so eni najboljših nogometašev in zelo pomembni za svoje države. Nekateri niso redno uvrščeni v začetno postavo v Realu, vendar pa so vseeno ključni igralci za svoje državne reprezentance. Rad vidim to, da se odzovejo vpoklicu, saj je to dobro z njih in za njihovo samozavest. Na primer, sem zelo srečen, da je Kakaju uspel povratek. Za nas je to pomembno, vendar za trenerja, ki rad opravlja svojo delo, torej treniranje, to niso lahki tedni in pustijo nekaj dvomov. Ne veš v kakšnem stanju se bodo vrnili, kako delajo, ali bodo imelo srečo skozi njihove tekme, ali se bodo vrnili srečni ali žalostni, ali se bodo vrnili s težavami ali brez njih… Reprezentančni premori, posebno v teh dvojnih tednih, znajo biti kar težavni.

Odigrali ste že 11 uradnih tekem to sezono. Lahko že delamo kakšne sklepe?

Da, majhne sklepe lahko, vendar mislim, da smo o tem že dovolj govorili. Kot sem že rekel je Super-pokal Španije manj pomembna lovorika. Kakorkoli,  ker je bil nasprotnik naš rival Barcelona, je to dalo lovoriki drugačen pomen in pomembnost. Zmagali smo in si to tudi zaslužili. To je bilo pomembno, saj Real Madrid ni porazil Barcelone na Bernabeu do tedaj že nekaj sezon zapored. Za zdaj je za nas v poteku te sezone najbolj uspešna Liga prvakov. Kljub temu, da smo na tekmi proti Manchester Cityu imeli kar nekaj težav, a vseeno osvojili veliko in posebno zmago, ki je bila tudi zelo pomembna. Glede Lige sem povedal že dovolj. Nisem bil zadovoljen z igro svoje ekipe, sploh s predstavami na začetku. Pozneje je ta ekipa dokazala, da ko je na pravem psihološkem nivoju ima veliko tehničnih in taktičnih odlik. Naš cilj je zdaj ohraniti serijo pozitivnih izidov.

Vam je teh 11 tekem dalo kakšne ideje o tem kaj lahko še izboljšate?

Zelo dobro vem, da je prejšnjo sezono ta ekipa prikazala dober tehničen, taktičen in mentalni nivo skoraj vsako tekmo… Ta ekipa je dosegla izjemen nivo in to je edini razlog zakaj ji je uspelo to, kar ji je uspelo. Zavedal sem se, da bomo morali to sezono doseči isti nivo, saj če bi nam to uspelo, bi bili v enakem položaju. Zaradi različnih razlogov, nekaj po naši krivi in nekaj zaradi stvari, na katere nismo mogli vplivati, nismo začeli tako dobro in nam je vzelo nekaj časa, da smo ujeli pravo pot. Zdaj smo na pravi smeri in glede psihološke točke je bil preobrat storjen na tekmi proti Manchester Cityu. Ekipa je potrebovala občutek, da če hočeš, da tudi zmoreš. Če si nekaj močno želiš, bo kvaliteta to tudi izpeljala in preskočila vse ovire. Po tem je prišla zmaga nad Rayom, zmaga doma kakršnih smo bili vajeni v prejšnji sezoni ter dobra tekma proti Barceloni. Vendar, če se vrnem k vašemu vprašanju in se navežam na moj prejšnji odgovor – 10 do 12 dni brez večine igralcev je veliko in videli bomo kako se bodo vrnili v ritem.

Po zmagi nad Cityem in vseh ostalih predstavah potem, mislite da je ekipa zdaj bolj vneta in da si je vrnila svojo tekmovalnost?

To je v naravi ekipe. Prejšnjo sezono je ekipa prikazala prav to. Če imate vpogled v naše rekorde skozi različna tekmovanja, je dokaj jasno, da ekipa želi zmagovati, in da hoče zmagati vedno, prav na vseh tekmah. Nikoli nismo izpadli na začetku tekmovanja. Igrali smo 12 tekem Lige prvakov v prvi sezoni in naslednjih dvanajst v prejšnji sezoni. Dosegli smo finale Cope del Rey in potem še četrtfinale v tem tekmovanju. Zmagali smo ali bili na drugem mestu v španski ligi, pa tudi ob drugem mestu smo se za naslov prvaka borili vse do konca. V tej ekipi, statistika igra vlogo tudi na prijateljskih tekmah, ki so včasih celo zahtevnejše za igranje in motivacijo, vendar igralci so se vedno odzvali na pozitiven način. Mislil sem, in še vedno mislim, da je to odgovornost do imena kluba. To pomeni, da moramo delati stvari na pravi način in se zavedati, ko predstavljamo Real Madrid, da se ne smemo šaliti niti na prijateljskih tekmah. Vendar pa mislim, da se je ta sezona začela na precej nehuman način. Liga prvakov, rekord v ligi. Pet ali šest igralcev je osvojilo Evropsko prvenstvo, ostali trije, štirje, pet ali šest je zmoglo do polfinala, kar je tudi dosežek. Zalo kratke počitnice. Zelo kratka predsezona. V predsezoni, prištevajoč k temu da ni bila dolga, smo bili prekinjeni zaradi prijateljskih tekem za reprezentance. Ne bi bilo nelogično razmišljati o tem, čeprav se moram boriti sam s sabo, da imajo igralci vendar pravico do tega, da so malo človeški. Vendar ti ljudje so posebni. So pod velikim pritiskom in jaz kot njihov trener raje vidim, čeprav me ostali kritizirajo ne glede na to kaj naredim, da z agresivnostjo v mojih izjavah vsaj malo skušam podžgati njihov skrit ponos. Raje storim to, da postopoma prebudim v ekipi tisto kar jo okarakterizira, kot pa da bi bil tiho in politično korekten, ali bil prijazen z osebami, vendar pa izgubljal tekme in se sprijaznil s tem. To bi bilo za Real Madrid nesprejemljivo. Zato sem zdaj optimističen, kljub tem 10 ali 15 dnevom premora, saj je ekipa pripravljena zopet zmagovati več, manj remizirati, izgubiti morda samo nekajkrat in se boriti vse do konca.