X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Casillas

 »Zelo sem ponosen na pot, ki sem jo prepotoval skozi mojo kariero in sem hvaležen tistim, ki so glasovali ter, ki so predlagali to skupno kandidaturo za nagrado Princ Asturije,« je dejal kapetan Real Madrida.

Počaščen z nagrado Princ Asturije za šport, kot rezultat skupne kandidature s Xavijem Hernandezom, se bo Iker Casillas danes udeležil podelitvene slovesnosti v teatru Camoamor v Ovideu. Vratar je spregovoril o tem kaj mu nagrada pomeni in o njegovih prihodnjih ciljih: »To priznanje spoštuje delo športnikov, ki imajo zelo dobre kariere. Mislim, da sva jo Xavi in jaz dobila zaradi najine zrelosti in karier, v katerih sva osvojila velike stvari, oba kot posameznika in kot del ekip, z Realom in Barcelono ter špansko reprezentanco. Rad bi osvojil še več La Lig, več svetovnih prvenstev, več Lig prvakov, več Evropskih prvenstev… ampak v veliki meri si to želim zaradi tega, da zmagujem zaradi navijačev. Da navdušujeva državo, navijače in da jih razveseljujeva doma je privilegij, ki jim ga lahko dajeva.«

Smatrate to nagrado kot priznanje za vašo odlično kariero v Real Madridu in španski reprezentanci?

Govorimo o prestižni nagradi, ki nagrajuje delo športnikov, ki imajo zelo dobre kariere. Po resnici, mislim da sva jo Xavi in jaz prejela kot rezultat najine zrelosti in karier, v katerih sva osvojila velike stvari, oba kot posameznika in kot del ekip, z Realom in Barcelono ter špansko reprezentanco. Vse skupaj se je po malem združilo skupaj in pripomoglo k temu. Hvaležen sem, da je v tem primeru bila podeljena dvema pomembnima športnikoma v španskem nogometu v preteklem desetletju, ki predstavljata dva odlična kluba – Barcelono in Real Madrid in pa tudi špansko reprezentanco. Hvaležen sem ljudem, ki so glasovali in ki so predlagali to skupno kandidaturo za nagrado Princ Asturije.

Kakšno je vaše osebno mnenje o tej nagradi?

Nanjo gledam zelo pozitivno. Sem zadovoljen in srečen, ker se s tem počasti igralčevo, oz. v tem primeru igralčevi karieri. Moram se zahvaliti vsem mojim soigralcem in vsem mojim trenerjem, ki sem jih imel, da sem osvojil to nagrado, prav tako sem zelo hvaležen moji državni reprezentanci. Ko državna reprezentanca v preteklih letih osvoji vse kar se osvojiti da, te to potisne še bolj v ospredje. To si bom zapomnil. Poleg prijateljstva, ki povezuje mene in Xavija Hernandeza, je tu še odlična kariera, na katero bom lahko ponosen tudi v prihodnje, ko se bom trudil, da še napredujem. Če se ozrem nazaj, sem zelo zadovoljen s potjo, ki sem jo prehodil skozi mojo kariero.

To nagrado so osvojila velika imena v zgodovini športa. Ste sanjali o tem, da jo boste nekoč osvojili?

Po pravici, mislil sem, da bo to zelo težko. Govorimo namreč o imenih, ki veliko pomenijo v športu, katerih uspehi so nas vse presunili. To je priznanje za vse njihove zmage, s katerimi so lahko osrečevali ljudi. To je trenutek mojega osebnega ponosa, da bo moje ime za vedno povezano s športniki kot je to Indurain, Arantxa Sanchez-Vicario, Fernando Alonso, Rafael Nadal… elitni španski in predvsem tudi mednarodni športniki. Zelo sem ponosen na to. Vedno sem načrtoval stvari korak za korakom in stvari pridejo, ko jih najmanj pričakuješ. Nagrade, ki so prišle na moj naslov, sem prejel z velikim zadovoljstvom in mislim, da je tako tudi z Real Madridovimi navijači in ljudmi, ki me spoštujejo in me imajo radi. Zelo sem počaščen in srečen, saj je ta nagrada tudi za vse njih.

Kaj vam je ostalo, da lahko še osvojite v vaši karieri?

Še vedno je veliko stvari, ki se jih da doseči, stvari, ki so drugačne od teh, ki sem jih osvojil do zdaj. Predvsem lovorike na ekipnem področju. Športnik bi vedno moral biti ambiciozen, pa ne le zaradi sebe, to se bolj dogaja ko si mlajši, ampak predvsem zaradi vseh navijačev. Veliko srečo imam, da sem izkusil spektakularne in navdušujoče trenutke v španskem nogometu, tako na klubskem področju, kot tudi v državni reprezentanci. Privilegij je, da lahko navdušuješ državo, navijače in da jih razveseljuješ v domovini. Mislim, da so prihodnje ambicije bolj za njih kot zame. Seveda bi rad osvojil še več La Lig, več svetovnih prvenstev, več Lig prvakov, več Evropskih prvenstev… ampak velik del tega kar želim je to, da zmagujem zaradi navijačev. Trenutno se nahajamo v obdobju v katerem trpi španska družba, vendar če združimo moči, mislim da lahko premagamo veliko stvari, saj smo jih tudi vedno do zdaj. Mislim, da se lahko za to državo, z nekaj truda in odrekanja s strani vseh, stvari obrnejo na veliko bolje.

Dosegli ste že 400 zmag z Real Madridom. To je številka, ki je uspela le redkim…

Zavedam se, da se vsak dan zahteva več od tebe, če postaviš letvico tako visoko. Rad imam izziv. Če so ljudje kritični do tebe je to zato, ker jim lahko ponudiš še veliko več. Sem srečen in počaščen, da sem to dosegel in upam, da bom lahko prišel s klubom tudi do 500 zmag. Upam, da bomo lahko še naprej razveseljevali naše navijače, ki si vse to tudi zaslužijo. Mislim, da sem si prislužil medsebojno spoštovanje. Zame so navijači Reala najbolj sveta stvar in brez dvoma, da vse kar pride z njihove strani sprejmem zelo pozitivno.