X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Xabi Alonso

“Igrati na sredini igrišča pomeni biti vedno prisoten na tekmi, biti solidaren in biti nekakšna povezanv med obrambo in napadom”, pravi Xabi Alonso, na predaji novih uradnih avtomobilov kluba.

Xabi Alonso se je pogovarjal z Audijem na predaji novih uradnih avtomobilov za sezone 2012/ 2013. Igralec belih je komentiral svojo položaj na igrišču in priznal kar vse bi še rad dosegel z madridsko ekipo: “Upam, da moj najpomembnejši gol za Real Madrid še pride. Moj položaj na igrišču pomeni, da si vedno prisoten na tekmi. To je položaj, ki ti ne dovolda ti misli odtavajo drugam, skozi celotno tekmo moraš biti pozoren na vse kar se dogaja na igrišču, tako v napadu kot v obrambi. Predstavljaš nekakšno povezavo med napadom in obrambo, moraš biti solidaren, pomagati soigralcem in imeti občutek za kolektiv”.

Kaj je tisto kar ima nogomet in nimajo ostali športi?

Španija je nogometna dežela, tu ni nobenega dvoma, nogomet je integriran v družbo. Veliko različnih ljudi, z različnih socialnih položajev in razlčnimi idejami sledi nogometu. To je veličina tega športa

Se zavedaš vseh uspehov, ki si jih dosegel z klubi in reprezentanco?

Moralo bo miniti nekaj časa, da bi lahko ocenil uspehe z neke normalne perspektive, bo že prišel čas za to.

Katere so najpomembnejše vrline, ki jih mora imeti ekipa, da bi bila enotna?

Ekipa se mora zavedati, da je nogomet  kolektiven šport in da se brez kolektiva nikoli ne bo doseglo željenih ciljev. Individualno biti zelo zahteve sam do sebe, profesionalen in odgovoren za svoje naloge znotraj ekipe.

V kolikšni meri se zavedate, da predstavljate velike vzornike za otroke?

Ni se potrebno pretvarjati. Moraš biti svoj in poskušati približati nekatere vrline in državljansko vzgojo na način, ki bo primeren za otroke, ki gledajo nogomet.

Kako ti navijači lahko vzbudijo emocije?

Ko izgubiš pomembno tekmo ali ko si v slabi formi, majhni detalji spodbude so tisti, ki ti dajo največ moči, saj prav v takih trenutkih najbolj potrebujemo navijače. Brez njih, nogomet ne bi obstajal.

Kakšen nasvet bi dal tistim, ki si želijo postati nogometaši?

Vse trerja svoj davek, šport zahteva ogromno odrekanja in časa. Ne smejo se preveč ‘zagnati’. Trdno delo bo prej ali slej poplačano.

Kakšen mora biti dober vezist?

Vedno mora poskušati biti povezani z tekmo. Položaji na sredini ti ne dovolijo, da ti misli nekam odtavajo, ves čas moraš biti pozoren na to, kar se dogaja na igrišču, tako v napadu kot v obrambi. Predstavljaš nekakšno vez med obrambo in napadom, moraš biti solidaren, pomagati soigralcem in imeti občutek za kolektiv.

 Kako prenašaš odgovornost igranja za Real Madrid?

Dobro. Odvisno je od osebnosti vsakega posameznika. Moja vloga je drugačna od tiste branilca ali napadalca.Vedno sem igral na tem položaju, tekme doživljam mirno.

Katerega zadetka se najbolj spominjaš?

Tistega, ki sem zabil z Liverpoolom v finalu Lige Prvakov. Upam, da moj najpomembnejši zadetek z Real Madridom šele pride.

Raje zadevaš ali asistiraš?

Oboje mi je všeč. Zadevati je lepo, če pa podeliš kakšno asistenco, čutiš zadovoljstvo.

Najboljša tekma?

Odigral smo veliko odličnih tekem, a nobene nimam posebej izpostavljene.