X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Stadion Santiago Bernabeu praznuje danes 65-letnico

14.decembra 1947 je Real Madrid premagal Os Belenenses s 3-1 v prvi tekmi, ki je bila odigrana na novem stadionu na Chamartinu.

Santiago Bernabeu danes praznuje 65 let kot domovanje Real Madrida. Otvoritev je bila 14.decembra 1947, ko je Madrid zaigral na njem proti Os Belenensesu. Od takrat naprej je ta stadion prizorišče premnogih trenutkov slave v zgodovini kluba. To je igrišče z zgodovino, sedanjostjo in prihodnostjo, saj bo v naslednjih letih deležen celovite prenove, da se bo še naprej lahko predstavljal kot vrhunsko športno prizorišče

Na otvoritveni tekmi Chamartinovega stadiona je beli balet premagal portugalsko ekipo Os Belenenses s 3-1. Barinaga je postal prvi strelec na novem stadionu, k zmagi pa sta pripomogla tudi dva zadetka Chus-a Alaonsa. Od svojega prvega dne je madridski stadion vrhunsko prizorišče v svetu nogometa in izvor ponosa za vse tiste, ki podpirajo Real. Leta 1955 je prišlo do dogovora, da se spremeni ime stadiona v spomin in poklon na zdaj že pokojnega predsednika kluba Santiaga Bernabeua.

Vse od tedaj Realovo navijači slavijo uspehe najboljšega kluba 20.stoletja na Bernabeu. Videli so mnoge kapetane madridske ekipe, ki so dvigovali vse možne lovorike v španskem nogometu, tekme proti velikim rivalom kot sta Atletico Madrid in Barcelona, epske povratke in predvsem so množice na tribunah uživale v privilegiju, da so lahko spremljale najboljše nogometaše na svetu v Belem dresu.

Santiago Bernabeu je bil prizorišče »par excellence« za nekatere najbolj pomembne tekme v zgodovini nogometa. Stadion belega baleta je gostil finala evropskih pokalov, tudi prvega na tem prizorišču, ki ga je osvojil prav Real Madrid, ko je pred domačim občinstvom premagal Florentino, bil je tudi prizorišče odločujoče tekme Evropskega prvenstva leta 1964, v kateri je Španija premagala bivšo Sovjetsko Unijo in gostil finale Svetovno prvenstvo leta 182, ko je Italija premagala Nemčijo. Poleg tega je stadion gostil finale Cope del Rey večkrat kot katerikoli drug stadion. Vočeh navijačev še posebej izstopa tisto iz leta 1980, ko sta se v finali pomerila Real Madrid in Castilla.

Pogled v prihodnost


Eden izmed glavnih razlogov zakaj je Santiago Bernabeu svetovno priznan stadion je tudi ta, da je bil nenehno moderniziran. Zdaj ob 65.obletnici Real Madrid načrtuje, da ga spremeni v enega izmed najbolj vrhunskih prizorišč na planetu. »Naš stadion bomo popolnoma preoblekli v novo »kožo«, kar bo prvič v svetovnem arhitekturnem oblikovanju. Bernabeu bo tako postal edinstven stadion, nedvomno najboljši na svetu«, je sporočil Florentino Perez z besedami, ki so se nanašale na projekt, ki bo zamenjal obstoječo fasado z novo, ki bo veliko bolj avantgardna, skupaj s prostori za prosti čas in pa restavracijami.

 

Simbol Madrida

Mednarodna slava stadiona Santiago Bernabeu ga je naredila v enega izmed najbolj obiskanih prostorov v španski prestolnici, saj prihajajo navijači iz vseh koncev sveta, da bi ga videli tudi od blizu. Velika popularnost vodenega ogleda stadiona in muzeja prav tako pripomoreta k občudovanju, ki ga je Bernabeu deležen povsod po svetu.