X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Cristiano Ronaldo

Da si lahko del kluba, ki je največkrat osvojil Ligo prvakov, je velika motivacija in čast,” je povedal igralec Real Madrida za uradno stran UEFA.

Cristiano Ronaldo že odšteva ure do obračuna z Manchester Unitedom, s katerim se bo pomeril prvič po tem, ko je podpisal za Real Madrid. Teden dni pred prvo tekmo osmine finala največjega evropskega klubskega tekmovanja je bil igralec središče »Champions Matchday-a«, uradnega magazina Lige prvakov. Napadalec je analiziral kvalifikacijsko skupino, spregovoril o njegovih občutkih in o pomembnosti braniti ime Real Madrida. »Že kar nekaj časa sem si želel srečati z Manchester Unitedom in zdaj je končno prišla ta priložnost. To bo tekma, v kateri bo prisotnih kar nekaj emocij, saj sem tam preživel 6 let, vendar pa imamo mi boljšo ekipo in to moramo pokazati tudi na igrišču. Liga prvakov je bila vedno vrhunec nogometa in je največji cilj za nogometaša. Osvojiti to lovoriko je nekaj edinstvenega in želel bi si to ponoviti tudi z Realom. Res je velik motiv in čast biti del kluba, ki je osvojil Ligo prvakov večkrat kot kateri koli drug klub.«

Kako bi opisal dosedanji potek sezone v Madridu?

No, sezona je bila do sedaj OK. Resnica je, da nam v prvenstvu ne gre vse od rok, vendar pa mislim, da se tudi tam popravljamo v zadnjem času. Še vedno tekmujemo v Ligi prvakov in Španskem pokalu. V ligi smo kar daleč za najboljšima dvema ekipama, vendar pa še vedno imamo svoje možnosti, morda malo manj prav v prvenstvu, vendar v ostalih dveh tekmovanjih pa se bomo borili za lovoriko.

Kaj misliš, da so kvalitete Real Madrida to sezono?

Enake so, niso se spremenile. Ekipa igra dobro, je povezana, kompaktna, je ekipa v kateri se dan za dnem spoznavamo bolje.

In ti osebno, kako bi opisal svojo sezono?

Po navadi se konča bolj ali manj enako; vsako sezono odkar sem bil pri Realu je podobno. Skušam pomagati ekipi kolikor je možno, poskušam zadeti kar največje število golov, podeliti kar največje število asistenc… Mislim, da se način moje igre ni spremenil veliko, niti način s katerim branim barve tega kluba.

Lansko leto si imel še eno odlično sezono in bil izglasovan s strani naših bralcev v Uefino ekipo leta 2012. Kako pomembna so zate takšna priznanja navijačev?

Ljudje, ki obiskujejo stadion, kupujejo vstopnice… oni res ljubijo nogomet in zato je velika čast, veliko zadovoljstvo… da prejmeš takšno priznanje, da si izglasovan v najboljšo ekipo s strani navijačev.

Na kaj si pomislil, ko vam je žreb namenil Manchester United?

No, trenirali smo in nekateri igralci so se pogovarjali o tem, katero ekipo bi lahko dobili v žrebu. In jaz sem pravzaprav rekel, da verjamem, da bomo dobili Manchester United. Želel sem se srečati z njim že kar nekaj časa…, tokrat pa se mi je želja uresničila. Imam odlične spomine na ta čas, ko sem igral tam, veliko emocij se prikrade… To bo tekma v kateri bom občutil marsikaj, saj sem tam igral 6 let… Tam imam veliko prijateljev… Tudi zato bo tekma obdana z mnogimi čustvi. Milim, da je vsak, ki je delal v Manchester Unitedu, dobra oseba, tam so ljudje, s katerimi imam zelo dobre odnose, zato se mi bo v zadovoljstvo ponovno srečati z njimi.

Kako bo igrati proti njim?

Kot vedno bo to tekma, v kateri želim zmagati, tekma katere se bom lotil zelo resno, saj vem, da bom igral proti ekipi, ki je ena izmed kandidatov za naslov v tem tekmovanju in tudi vem, da je Manchester(United) najboljša angleška ekipa. So ekipa, ki se vedno izkaže, vsako leto so pri vrhu in zato so moštvo, ki ga zelo spoštujemo. Zaradi vsega tega bo to zelo zahtevna tekma, posebej v Manchestru. To bo tudi srečanje… z močnimi čustvi, ampak…mislim, da se bodo stvari odvile dobro. Real Madrid ima po mojem mnenju boljšo ekipo, vendar pa bomo morali to pokazati tudi na igrišču, saj je Manchester zelo povezana zasedba, to je bil pravzaprav vedno v zadnjih letih. Tekma bo težka.

Vsi vemo za vaš dober odnos s Sir-om Alexom Fergusonom. Kaj si se naučil od njega?

Naučil me je osnov nogometa. V Manchester sem prišel z le 18-imi leti. Mojo kariero je oblikoval na najboljši možen način in kot sem že večkrat omenil, je on zame eden najbolj pomembnih ljudi v nogometu. Imam odličen odnos z njim in lepo bo ga znova videti.

Ko si prestopil v Real Madrid, si kaj spremenil v svoji igri?

Da, stvari se spreminjajo. Z izkušnjami delaš stvari bolj za ekipo, bolj produktivne stvari; in to je nekaj kar skušam izboljšati vsako leto: biti bolj učinkovit, produktiven za ekipo. In… napredovati, vedno napredovati. Mislim, da je napredek stvar, ki bi jo moral profesionalni nogometaš imeti vedno v mislih. To je nekaj kar bi moral narediti vsako leto.

Real Madrid je najbolj uspešna ekipa v tem tekmovanju. Je zate pomembno, da igraš za takšen klub?

Seveda, da. Povezan sem s klubom, ki…no, to je klub, ki je osvojil največ lovorik v Ligi prvakov. Zame je to velika motivacija in čast. Vendar preteklost je preteklost in sedanjost je bolj pomembna. Real Madrid bi moral imeti ambicijo osvojiti še deseti naslov, kar je želja vseh navijačev in to kar bomo mi tudi poskušali storiti. Vemo, da bo to zelo zahtevna naloga, vendar je ekipa pripravljena. Vsi moramo strmeti v isto smer in to bomo tudi storili.

Je pomembno zate, da nogometaš piše zgodovino kluba?

Vedno moram pisati svojo lastno zgodovino, ne glede na to kje igram. Seveda so lovorike najbolj pomembne stvari; in to je nekaj kar sem skušal narediti v vseh ekipah, kjer sem igral: pustiti moj pečat, dodati moj delež, tako da klub lahko osvoji lovorike. To je nekaj, za kar se moram prizadevati, to je nekaj, kar sem delal v preteklih letih in to je nekaj, kar bom poskušal nadaljevati tudi v prihodnjih letih.

Ko si bil otrok in še nisi bil profesionalni nogometaš ter si gledal Ligo prvakov po televiziji, kaj si občutil?

Liga prvakov je bila vedno vrhunec nogometa v mojih očeh. Tu so odigrane nekatere najlepše tekme, najbolje organizirane tekme in tekme, ki za vedno ostanejo v spominih igralcev, poleg tekem, ki jih odigraš z državno reprezentanco na svetovnih in evropskih prvenstvih… Verjamem, da je Liga prvakov največji cilj za nogometaša, še posebej zame, saj je to tekmovanje, v katerem se počutim dobro in v katerem zelo uživam v igri.

Ko je govora o otrocih, kakšen nasvet bi jim dal, če želijo vstopiti v svet profesionalnega nogometa?

Da…naj nikoli ne prenehajo sanjati. Naj iščejo svoje sanje, svoje cilje. Da morajo delati trdo in da… morajo poslušati nasvete starejših, trenerjev, igralcev z več izkušnjami… in da naj nikoli ne pozabijo na svoje sanje, saj mislim, da je s trdim delom vse mogoče.

In ti  kot otrok, kateri trenutek si si najbolj zapomnil, kateri dogodki so bili zate v otroštvo najbolj pomembni?

Težko je izpostaviti točno enega v moji karieri in še težje v moji mladosti. Moje ambicije so bile vedno postati profesionalen nogometaš. In to se je razvilo postopoma, najprej ko sem igral med mladinci, ko sem igral v Madeiri in nato, ko sem odšel v Sporting… in vse se je odvilo zelo hitro, saj sem profesionalni nogometaš postal, ko sem bil star 17 let, 16… stvari so se zgodile ekspresno. Glede tega sem lahko zelo srečen, vse se je zgodilo hitro, jaz pa sem se kot nogometaš tudi zelo razvil.

Kot napadalec si navajen igrati proti najboljšim branilcem na svetu. Kdo je bil najboljši branilec proti kateremu si igral v Ligi prvakov?

Težko je imenovati enega. Veliko je odvisno tudi od same tekme, tvoje forme.. vendar pa mislim, da so v Ligi prvakov odlični branilci v prav vseh ekipah: Manchester, Chelsea, Barcelona, vsi imajo odlične igralce in težko je izpostaviti enega samega. Mislim, da sem se soočil že z mnogo odličnimi branilci, kar je dobro zame, saj se na ta način konstantno učiš.

Si zelo znan nogometaš po vsem svetu; tvoja Facebook stran ima več kot 50 milijonov privržencev. Ustvarja to kakšen pritisk ali motivacijo?

Ne… če sem iskren, niti ne razmišljam o tem; ampak seveda globoko v sebi čutim veliko ljubezni. Posebno do navijačev, saj so iskreni do mene in kar želim reči je: hvala vsem, da me močno podpirate vsako leto; in zato jim moram poplačati na najboljši možen način, to je igrati dobro, jih osrečevati, dosegati zadetke… Kar želim dodati je: skupaj bomo zmagali; in to je nekaj za kar se vedno trudim.

Ligo prvakov si že osvojil z Manchester Unitedom. Povej nam nekaj o občutkih, ki jih doživiš v tem tekmovanju?

To je nekaj največjega; mislim da je to največji dosežek igralca. Ko osvojiš ligo prvakov, vsa čustva pridejo na plano, po utrujajoči sezoni… po trdem delu…po veliko trdega dela v bistvu, z veliko discipline… In osvojiti Ligo prvakov mislim, da je nekaj edinstvenega in to bi rad ponovil tukaj v Real Madridu.

Kaj pomeni zate spoštovanje v nogometu?

Dobro, beseda spoštovanje lahko…se lahko nanaša na različna področja igre: igralce, navijače…Mislim, da…na primer, igralec, ki je dolgo časa igral v nekem klubu in potem proti njem z drugo ekipo doseže zadetek, ne bi smel proslavljati zadetka. Na primer, ko sem igral za Manchester, sem proti Sportingu dosegel gol, a se potem opravičil njihovim navijačem… To je način spoštovanja, ampak ni edini. Mislim, da je tisoč in en način kako izkazati spoštovanje na igrišču.

Torej skušaš povedati, da je spoštovanje potrebno do nasprotnikov, sodnikov, do vseh, če prav razumem?

Do vseh; mislim, da  je več primerov kako izkazati spoštovanje: navijačem, igralcem, sodnikom… Ker na takšen način nogomet spremeniš v bolj zanimivo igro, lepšo igro, saj le s spoštovanjem lahko dosežeš velike stvari.