X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Xabi Alonso

“Nočemo imeti žoge v svojih nogah le zato, da bi si ustvarili večjo posest, vedno imamo jasen cilj in to je priti v nasprotnikov kazenski prostor,” je povedal vezist Real Madrida za Uefino uradno stran.

Xabi Alonso dobro ve kako se je pomeriti z Manchester Unitedu na Old Traffordu. Tam je z Liverpoolom gostoval že štirikrat. Manj kot teden dni pred povratno tekmo osmine finala Lige prvakov je bil intervju z vezistom Reala glavna tema v »Champions Matchday-u«, uradnemu magazinu Lige prvakov. »Strateški vodja Realove sredine« je podal svoj pogled na bližajočo se tekmo z angleško ekipo: »Iz perspektive navijačev in zaradi zgodovine obeh klubov je ta obračun čisti nogomet. Deseti naslov Lige prvakov ne sme biti obsesija, saj nam to ne bi bilo v korist, vendar pa je vseeno pomemben cilj.« Spregovoril je tudi o vertikalni naravnanosti in Realovem napadalnem stilu: »Nočemo držati žoge v naših nogah le zato, da bi imeli večji odstotek posesti, vedno imamo jasen cilj in to je priti v nasprotnikov kazenski prostor.«

Kako se igrati za Real Madrid CF razlikuje od igranja v drugih ekipah, kjer ste že bili?

V napadu imamo igralce, ki presegajo tiste v mojih ostalih klubih. Tu lahko vsak ofenzivni igralec ustvari priložnost za zadetek v vsakem trenutku.

Kako ocenjujete svoje predstave do zdaj v tej sezoni?

To vedno povezujem z ekipnimi predstavami. Kar me zanima je ekipa. Ko vidim, da bi se lahko stvari izšle bolje, to zame pomeni, da bi tudi jaz sam lahko igral bolje.

Kaj bi dejali, da so najbolj pomembne kvalitete Joseja Mourinha kot trenerja?

Najbolj od vsega me je prevzelo, kako se lahko čustveno poveže s svojimi igralci in se jih s tem dotakne, kar je težka stvar. Ko vidiš skupino ljudi, ki te podpira, verjamejo v ideje, ki jih prenašaš naprej… veš da si pravi vodja. In naš trener je vodja takšnega kova. Zame je eden najboljših na svetu.

Kako vpliva Mourinho na vašo igro?

Poleg njegovega poznavanja te igre je mojster različnih elementov v pogledu taktičnih variacij v vsaki tekmi. Predvsem pa v govorih pred tekmo vedno omenja kako »učiti sam sebe«, kako se lahko psihološko pripraviš, da lahko igraš na vsaki tekmi. To je zelo pomembno, posebno za našo ekipo, kjer je praktično obveza, da zmagamo na vsaki možni tekmi.

Opišite vašo vlogo v ekipi.

Moja pozicija je pomembna. Centralni vezist je vedno vpleten v dogajanje, pomaga soigralcem, povezuje obrambo in napad. Centralni vezist ne sme nikoli »odtavati«, vseskozi mora biti osredotočen in igrati na konstantnem nivoju vseh 90 minut. Ne smeš izgubiti koncentracije. Vezist se mora držati žogo kolikor se da malo časa, krožiti mora iz enega mesta do drugega, iz obrambe v napad in iz leve proti desni.

Kako pomembno je za igralce kot ste vi, da imajo taktično inteligenco?

Zelo pomembno. Nujno je, da veš kako se lotiti tekme taktično, saj lahko različne variacije prinesejo določeno neravnovesje. Manj kot smo tega deležni in bolj kot kontroliramo igro, več možnosti je, da zmagamo.

Kaj je prva stvar, ki vam gre po glavi, ko sprejmete žogo?

Navadno že imam idejo, kam si želim z žogo, preden jo sprejmem. Moraš predvidevati situacijo, iskati nepokritega soigralca ali prostor, ki ga lahko izkoristiš v prid svoje ekipe. Moraš poskušati brati igro že vnaprej, saj je na najvišjem nivoju čas zadnja stvar, ki jo imaš.

Kako merite vaše predstave po koncu tekme?

Nimam metode – to je podzavestna stvar. Popolnoma dobro vem kdaj sem lahko zadovoljen z igro, ki sem jo pravkar pokazal in kdaj bi lahko igral bolje.

Kako je igrati skupaj s Cristianom Ronaldom?

On je najbolj ambiciozen igralec, kar sem jih srečal, z lakoto in željo po zadetkih na prav vsaki tekmi. Je impresiven v svojih atletskih zmožnostih in njegovega tehničnega znanja. Je kompleten igralec: ima odličen strel; ve kako vreči nasprotnika izven ravnovesja v duelih ena na ena; ima odličen občutek za prostor in ima odličen »timing«.

Kaj so ključne razlike med stilom Real Madrida in tistim, ki ga igrate v španski reprezentanci?

V Madridu smo ekipa zelo hitrih sprememb, z globokimi vertikalnimi podajami, ki ustvarjajo mnogo priložnosti. Ne želimo držati žogo v nogah zato, da bi pač imeli večjo posest, vedno imamo jasen cilj in to je priti v nasprotnikov kazenski prostor. To deluje dobro z igralci, ki jih imamo v napadu in ki so zelo dobri kako vreči nasprotnika iz ravnotežja ter najti žogi pot v mrežo. Z državno reprezentanco je drugače: naš nogomet temelji bolj na tem, da žoga kroži okrog, dokler ne ustvarimo priložnosti.

Kako velika stvar je za vas osebno se pomeriti z Manchester Unitedom?

Iz perspektive navijačev in zaradi zgodovine obeh klubov je ta obračun čisti nogomet. Za Cristiana, ki je v Unitedu igral mnogo let, je to malo bolj posebno. Vendar je tudi zame to nekaj posebnega. Ko sem bil v Liverpoolu, so bile tekme proti Unitedu napete, posebej zaradi rivalstva med obema kluboma.

Osvojili ste Ligo prvakov z Liverpoolom. Kako je osvojiti takšno lovoriko?

To je nekaj neverjetnega. To je bil moj prvi veliki naslov in kako je do njega prišlo, je še bolj posebno. Bilo je nepričakovano, saj Liverpool ni bil favorit. Način kako se je finale odvijalo: navdušenje, evforija, vse skupaj združeno v eni sami tekmi, ki je trajala 120 minut. Težko je to opisati z besedami.

Kaj bi za vas in za klub pomenilo osvojiti »decimo« (deseti naslov v Ligi prvakov)?

To ne sme biti obsesija, saj nam to ne bi koristilo, vendar pa je pomemben cilj. Vemo, da je že kar lepo število let, odkar je Real zadnjič osvojil naslov, vendar pa Ligo prvakov ni lahko osvojiti, saj tekmuješ proti najboljšim klubom v Evropi.