X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Mourinho

Po prvem treningu v tednu je José Mourinho analiziral sedanjo formo Real Madrida. Iskreno in neposredno je portugalski trener govoril o četrtfinalu Lige prvakov, kjer se bo Real Madrid soočil z Galatasarayem, o finalu Copa del Rey proti Atleticu, o sanjskem tednu ekipe po izločitvi Manchester Uniteda in Barcelone na gostovanju, o možnostih Real Madrida v La Ligi, njegovih čustvih v zadnjem delu sezone, pa tudi o trenutnem reprezentančnem premoru. “Moramo si zagotoviti, da bomo šli v tekmo v Carigradu z majhno prednostjo s prve tekme. Real Madrid ne more biti zadovoljen s tem, da se je uvrstil v četrtfinale Lige prvakov in bomo zato vedno strmeli k temu, da dosežemo še več. Finale Copa del Rey bo zelo posebno za vse,” je dejal trener Real Madrida v ekskluzivnem intervjuju za Realmadrid.com in Realmadrid TV.

Prejšnjo nedeljo ste si šli pogledat tekmo Galatasaraya v Turčijo. Kakšno je vaše mnenje o žrebu četrtfinala Lige prvakov?
Že vrsto let so igrali v četrtfinalu Lige prvakov in pri tem se ena stvar ne spreminja, to je ta, da ekipe, ki se je uvrstila v naslednji krog tekmovanje, tam z razlogom. Galatasaray ni tam le, ker se jim je uspelo le uvrstiti skozi skupinski dele, ampak tudi zato, ker se jim je uspelo uvrstiti skozi osmino finala. To je tekmovanje, ki ga začne veliko ekip in sedaj jih je ostalo le še osem in tisti, ki so ostali, so tukaj z razlogom. Žreb ni nekaj zaradi česar bi bili nervozni, ker ni veliko izbire med ekipami. Ne glede na to katero ekipo dobiš, čeprav je očitno, da imajo ekipe različne statuse, veste, da to ne bo lahka naloga. To je razlog, zakaj sem bil tako miren. Dobili smo Galatasaray, še enega prvaka. Vedno smo dobili prvake in v tej sezoni je to že četrti prvak, poleg Manchester Uniteda. Smo že nekaj malega trenirali na naših potencialnih nasprotnikih, vsem smo sledili v osmini finala in poslali smo ljudi, ki delajo z mano, da so si ogledali vsak od teh tekem. Imel sem že nekaj informacij v mojih rokah, čeprav nekateri pravijo, da mi ni všeč delo, ko me vidijo gledati enega od treningov mojega sina. Ne maram prostega časa, saj rad delam. Torej v nedeljo, ko so vsi imeli prosto, sem sam šel v Turčijo in sem našel tisto kar sem pričakoval: skupina ljudi, ki poznajo Ligo prvakov zelo dobro in imajo tudi dva igralca, ki sta že osvojila Ligo prvakov, to sta Drogba in Sneijder, ljudi, ki so igrali za najboljše ekipe, kot je Eboue za Arsenal, Felipe Melo za Juventus, Riera za Liverpool in Muslera za Lazio … Ljudje, ki vedo kako je igrati na tej ravni, z veliko izkušnjami, ki imajo trenerja, ki je najboljši doslej v Turčiji, ki je delal tudi v Italiji in stopnjo podpore, ki jo druge ekipe nimajo. Mislili smo, da sta Dortmund in Manchester težka gostovanja, ampak to je res težko gostovanje. Igrali so 700 kilometrov izven Istanbula, pa je bilo 15.000 navijačev Galatasaraya. Bo težko, vendar pa moramo poskusiti dobiti nekaj pozitivnega iz prve tekme, nekaj kar nam ni uspelo proti Manchester Unitedu. Moramo si zagotoviti, da bomo šli tja z majhno prednostjo.

In Drogba je še vedno Drogba …
Drogba je več kot Drogba. Dali ste mi priložnost, da povem, da me stvari, ki jih vidite na novinarskih konferencah, ne motijo, ker Drogba ve kdo sem in kaj čutim v svojem srcu o njem, vendar pa ljudje morda mislijo, da bi bilo to res. Predstavljajte si to, grem v Turčijo, delam, si ogledam tekmo, grem pred koncem, nato pa v izjavi rečem slabe stvari o Drogbaju. Ne bom povedal, da je moj najljubši igralec, ker sem imel veliko resnično posebnih igralcev, ampak če bi moral izbrati enega, potem bi morda izbral Didiera. Kot igralec ni iz tega sveta. Rad bi ga imel v moji ekipi, tako da si samo predstavljate. Nepojmljivo je, da bi govoril slabe stvari o Drogbaju, toda v tem trenutku, se lahko vse pojavi v medijih. Vendar pa tukaj ni problema, ker on ve, da je zadnja stvar, ki bi ji sam naredil ta, da bi govorili o mojem negativnem odnosu z njim. Delal sem z njim, s Sneijderjom, z Altintopom in bilo je zabavno. Poleg tega pa ima trener dobre odnose z mano in sva si zelo odprta, podobno kot pri Fergusonu. Odpeljal me je v slačilnico pred tekmo. Petnajst ali 20 minut pred tekmo sem bil v slačilnici Galatasaraya. Te stvari so mogoče le, če imaš dober odnos in zaradi tega sem zelo zadovoljen.

Za uvrstitev v četrtfinale ste izločili Manchester United. Moral ste priti skozi Old Trafford in to vam je tudi uspelo.
Bil je težak teden, teden v katerem smo imeli pozitivne možnosti za napredovanje in negativne možnosti končanja našega igranja v Ligi prvakov in v Copa del Rey. Mnogi ljudje tega niso pričakovali in so tako končali teden razočarani, vendar pa smo to dobro opravili. Težko je bilo v Manchestrju in kot vedno, ali skoraj vedno, obstajajo ljudje, ki mislijo, da vedo več o mojem delu kot jaz. Obstajajo ljudje, ki mislijo, da me lahko analizirajo, poskušajo priti v mojo glavo in ​​razumeti vse kar počnem, vendar pa ne vedo kaj sem poskušal narediti s tem, kar sem povedal po tekmi. In to me niti ne moti. Kar sem poskušal narediti v tem trenutek je to, da se moja ekipa zaveda, da je še dolga pot in da nismo dosegli še ničesar ter da je potrebno v zadnjih minutah poskusiti nadzorovati tekmo na drugačen način in da ti ni potrebno spremeniti svojega vratarja v igralca tekme. To je tisto zaradi česar je vratar tam, vendar pa ne želim, da bi bil moj vratar najboljši igralec, ko imamo igralca več. Rad bi, da ekipa mirno prevzame nadzor nad tekmo in tega nam ni uspelo storiti. Toda Manchester United je takšen in moji igralci so po koncu tekme dejali, da ni bilo enostavno in sam jih razumem. Vsi poznajo “Fergie time” (“Fergijev čas, op.p.), ki je zadnjih pet ali deset minut tekme Manchester United na Old Traffordu, kjer so Ferguson in njegovi igralci v preteklih letih prikazali zgodovinske preobrate, ki so temeljili na strasti in njihovi povezanosti z navijači. Zato ni bilo lahko. To je bila velika zmaga, vendar pa Real Madrid nikoli ne more biti zadovoljen s tem, da se je uvrstil v četrtfinale in bomo zato vedno strmeli k temu, da dosežemo še več. Zaradi tega že razmišljamo o tem, da se bomo uvrstili v polfinale.

Finale Copa del Rey je sedaj zagotovljeno. Da ste prišli sem ste morali v polfinalu izločiti Barcelono na Camp Nou.
Na prvi tekmi smo dosegli odličen rezultat. Na domači tekmi smo bili v težkem položaju. Tekma proti Valenciji nas je pustila v težkem položaju zaradi Di Maríe in Fabia (Coentrao, op.p.), ki sta prejela rdeča kartona. Sergio Ramos prav tako ni imel pravice nastopa zaradi števila rumenih kartonov in nisem bil prepričan kdaj bo lahko in kdaj ne bo mogel igrati. Bili smo v zelo težkem položaju in mislim, da je imela Barcelona priložnost odločiti srečanje na prvi tekmi. Igrali smo dobro, imeli dobro tekmo in se prebili v drugo tekmo z nekaj sreče. Nato pa smo na povratni tekmi imeli odlično tekmo. Ekipa je bila odlična in smo si zaslužili mesto v finalu. Finale med ekipami iz Madrida, ki se bo igralo v Madridu, je nekaj kar se ni zgodilo že dolgo časa. Zato mislim, da bo za vse odlično.

Ekipa je osvojila 28 točk od možnih 33. v La Ligi. V pokalu je izločila Celto, Valencijo in Barcelono. In v Ligi prvakov je izločila Manchester United. Bi lahko imeli še boljši začetek leta?
Glede La Lige je prepozno. Vedno sem povedal igralcem, da je pomembno izkoristiti vsako tekmo v La Ligi, da bi bili v odlični formi na tekmah na katerih se odloča o naslovih, ker že lep čas nismo izgubili tekme v La Ligi. Na stvari gledamo iz pozitivne strani. Moramo poskusiti igrati na zmago, uporabite ekipo tako, da bodo vsi v dobri formi za igranje in da nihče ne bo pregorel, da končamo na drugem mestu in da končamo kar se da blizu prvemu mestu. Kar je najpomembneje pa je to, da je vsak posameznik in ekipa v odlični formi, ko igramo tekme, ki so odločilne za osvajanje naslovov, tako da jih lahko zmagamo ali izgubimo. Z vsem ponosom, ki ga mora Real Madrid pokazati na vsaki tekmi in v vsakem tekmovanju, ne verjamem, da lahko zmagamo La Ligo.

Občutek navijačev je, da vse počnete zelo dobro …
Ne vem, če so navijači zadovoljni ali ne.

Spet je tukaj nov reprezentančen odmor. Kako José Mourinho pristopa k temu?
Pršel so težki časi za igralce, ki so v državnih reprezentanc in za mene. Bodo daleč stran in bo vsak odigral po dve tekme. Razen Brazilije vsi ostali igrajo kvalifikacijske tekme in ni časa ali prostora za šalo, ker morajo osvojiti točke, da se uvrstijo na svetovno prvenstvo. To je pomembno za njih in se strinjam s tem, saj ko je govora o kvalifikacijskih tekmah ni časa za šale. Tukaj bom čakal in delal s to majhno skupino. Trenirali bomo skupaj z Real Madrid C in se malo zabavali, kar je dobro za fante, vendar pa je težko čakati, ker ne veš v kakšnem stanju se bodo vrnili ostali igralci. Upamo, da bo vse v redu, ker imamo potem takoj tekme proti Zaragozi in Galatasarayu, ko bomo igrali za obstanek v Ligi prvakov.

Ekipa bo šla v te tekme zelo močno, kajne?
Vsi so pripravljeni od tukaj naprej in so v zelo dobrem stanju, vendar pa bomo videli v kakšnem stanju bodo prišli nazaj. Nikoli ni enostavno, ko pridejo nazaj, ker se igralci vrnejo iz svojih reprezentanc, kjer imajo druge metode treninga. Nekaterih stvari niso navajeni trenirati in drugi pogrešajo stvari, ki jih počnejo tukaj. Ni enostavno in pred nami sta dve tekme v času treh ali štirih dni med njima. Bomo videli v kakšnem stanju bodo prišli nazaj, vendar pa se moramo potrkati po lesu in upam, da pridejo nazaj v dobri formi za dobro nadaljevanje.

Kakšni so vaši občutki o zaključku sezone?
Sam se pripravljam in grem iz tekme v tekmo enako. Ne bom se nič kaj drugače pripravil za finale Copa del Rey, kot pa za tekmo proti Zaragozi. Na enak način se pripravim, želim zmagati prav toliko in poskušam, da bi igralci čutili enako, ampak na koncu je nekaj kar imamo v glavi, kar nam pomaga imeti nadzor ali ga izgubiti ter biti motiviran in biti nemotiviran. Vemo, da je v finalu Copa del Rey naslov na kocki in da bo v četrtfinalu Lige prvakov tekma, s katero loviš sanje o uvrstitvi v finale. V La Ligi v tem trenutku igramo za osebni prestiž vsakega izmed nas in za Real Madrid, vendar ne pa tudi za naslov prvaka. Ne maram se poskušati prepričati o nečem, ko mi niti najmočnejši motiv ne pomaga doseči to. Smo kandidati za zmago na vsaki tekmi v La Ligi do konca sezone, vendar pa nismo kandidati za osvojitev naslova. Moramo poskusiti ohraniti vse združene, predane in z močno motivacijo, saj je finale Copa del Rey proti Atleticu velika tekma in igranje v četrtfinalu Lige prvakov je prav tako. Zato je škoda, da moramo tako dolgo čakati na te tekme.

Uživajte današnji dan (intervju je bil opravljen v torek, op.p.) svetega Jožefa in čestitke, saj je tukaj v Španiji tudi očetovski dan.
Čestitke vsem očetom.