X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju za Marco: Khedira

Sami Khedira si je v torek na treningu reprezentance Nemčije poškodoval gleženj in s tem prestrašil oboževalce ter vodstvo Real Madrida. Vendar pa je na srečo ostalo zgolj pri lažji poškodbi. Po tem, ko je že okreval je za španski časnik Marca dal obsežen intervju. “Lahko vidite, da nisem poškodovan. Vsi se lahko pomirite!” Sami Khedira si je včeraj zvil gleženj, vendar so kasnejši pregledi pokazali, da je vse v najlepšem redu in bo tako lahko zaigral za Nemčijo in seveda za Real Madrid v zadnjem delu sezone.

Najprej, kako je z gležnjem?

Dobro, hvala. Počutim se dobro, ne gre za nič hujšega. Zvil sem si gleženj, vendar se sedaj že počutim super.

Ste se bali, da gre za resno poškodbo?

Najprej sem bil malce prestrašen, vendar se z nogometom ukvarjam že dolgo časa in sem tako hitro ugotovil, da ne gre za resno poškodbo. Ko si poškoduješ ligamente ali utrpiš hujši zvin to takoj občutiš, sam pa sem hitro opazil, da ne gre za nič hujšega.

Prepričan sem, da se je Mourinho prestrašil ob tej novici.

Malo… ampak to je pomembna lekcija zame. Na tej točki želim povedati Mourinhu in navijačem, da bom previdnejši. V Madrid se bom vrnil zdrav in zmožen igranja na najvišjem nivoju. Vsi se lahko pomirijo.

Ob objavi novičke o Vaši poškodbi, so madridiste zasule socialna omrežja z željami po hitrem okrevanju…

Ja, vem. Prejel sem veliko sporočil. Vsem se zahvaljujem za skrbi in dobre želje.

Se počutite priljubljeni pri navijačih Real Madrida?

Ja, res se. Z vsako odigrano tekmo čutim več naklonjenosti  navijačev, kar me osrečuje. Odlično je čutiti ljubezen navijačev, ki jim obljubljam, da se bom kmalu vrnil na igrišča. Zmeraj ko igram za Real Madrid dam vse od sebe.

Se počutite cenjeni?

Ja, se. Zame je najpomembneje da me ceni Mourinho in ostalo trenersko osebje, ki me vsak dan vidi na treningih ter odloča o tem kdo bo igral. Če me za moje igre cenijo tudi navijači, odlično. Ampak zame je najpomembnejša naklonjenost mojih trenerjev. Popolnoma razumem, da so pod sojem žarometov predvsem Cristiano Ronaldo, Özil in Benzema. To je nekaj običajnega, saj so umetniki. Oni udarjajo s škarjicami, izvajajo neverjetna preigravanja, žogo spuščajo med nogami nasprotnikov… Ampak tudi jaz se močno trudim, da se vidi moj učinek na igrišču.

Bi si lahko kot nagrado za Vaš trud želeli še kaj več kot pa to, da ste član začetne enajsterice Mourinha in Löwa?

Ne. Zadovoljen sem ko dobro opravim svojo nalogo in ko so soigralci ter trener zadovoljni z mano, ko me smatrajo za zanesljivega igralca. Moja naloga je kraja žog, borba, pomoč v obrambi in ogrožanje vrat nasprotnika v napadu. Vedno dam vse od sebe in rezultati bodo slej ko prej vidni. Če moje igranje pomaga ekipi pri osvajanju naslovov, ne potrebujem ničesar več. Takrat sem zadovoljen.

Letos ste se tudi večkrat vpisali med strelce. Zakaj  v tej sezoni preživite več časa v nasprotnikovem kazenskem prostoru?

Ob mojem prihodu v Madrid sem imel predvsem obrambne naloge. To si je “mister” od mene želel v prvi sezoni. V ekipi sem bil, da pomagam v obrambi. V reprezentanci pa sem imel več napadalnih nalog in Mou je to hitro ugotovil. Mourinho je nato malce spremenil mojo vlogo na igrišču in sedaj se lahko večkrat vključujem v napade ekipe in ogrožam vrata nasprotnikov. Vse delam za dobro ekipe.

Ste trenutno na vrhuncu vaše kariere?

Počutim se dobro, vendar vedno verjamem, da me najboljše še čaka. Lahko rečem, da sem zelo napredoval od mojega prihoda v Madrida. Sedaj sem boljši igralec kot takrat, vendar imam še vedno prostor za nogometno rast.

Kako bi sebe definirali kot nogometaša?

Zanesljiv igralec, fizično močan, z veliko željo po zmagi.

Kako pomemben je za Vašo kariero bil Mourinho?

Ima odločilno vlogo v moji karieri. On mi je dal priložnost za igro v tako velikem klubu. Že pred tem sem igral dobro, na Svetovnem prvenstvu pa so moje predstave vzbudile zanimanje nekaterih klubov. Ampak bodimo pošteni, ni običajno da se igralec preseli iz Stuttgarta v Real Madrid. Za povrh pa je Mourinho vame zaupal od prve tekme dalje. Takšen igralec kot sem zdaj sem zgolj zaradi Mourinha.

Kako se spominjate podpisa pogodbe z Real Madridom?

Vse se je začelo s telefonskim klicem po Svetovnem prvenstvu. Na vezi je bil Mourinho. Klical me je in dejal, da si me želi pri Realu iz Madrida. Zame je bilo to neverjetno. Nato sva se dobila na štiri oči, sam nisem točno vedel kaj naj pričakujem. Že po parih minutah sva ugotovila, da se popolnoma razumeva. Predstavil mi je neverjeten projekt, sam pa sem njegovo ponudbo sprejel. Tako lahko je bilo (smeh).

Ali ste “Mourinhista”?

(Smeh). Zelo sem vesel, da lahko igram za Mourinha, v Madridu pa se počutim doma.

Si lahko v naslednji sezoni predstavljate Real Madrid brez Mourinha?

Nikoli ne veš kaj se bo zgodilo, saj je to svet nogometa v katerem se vse odvija zelo hitro. Sam sem eden izmed tistih, ki ne verjamejo, da je kdorkoli za vedno nedotakljiv v klubu, saj na sceno prihajajo vedno novi ljudje. Takšen je trenutni svet nogometa in pri tem bo tudi ostalo. Ampak moram povedati, da je bil prihod Mourinha sijajna odločitev Real Madrida in da je njegova prisotnost odlična za klub. Mou je odličen trener in velik človek.

Bi si želeli, da Mourinho tudi naslednjo leto ostane pri Realu?

Če bi sam sprejemal odločitev, bi Mourinho ostal.

Je igranje na Bernabeu impresivno?

Razumem, da te lahko Bernabeu na začetku malce impresionira, predvsem če si tako mlad kot sem bil jaz.  Sam sem se že od prve tekme na Bernabeu trudil pokazati kakšen igralec sem, da imam svoje kvalitete, psihično moč in da sem pripravljen igrati za Real Madrid. Bernabeu je najlepši stadion v Evropi. Ko stopiš na igrišče, lahko občutiš legendarno nogometno vzdušje. Zame je vsaka odigrana tekma na Bernabeu užitek in čast.

Ste se na življenje v Madridu lažje navadili tudi zaradi Özila?

Sva dobra prijatelja, skupen prihod v Madrid je pomagal obema. Že pred najinim prihodom v Madrid sva bila prijatelja, tukaj pa sva skupaj že od prvega dneva in tako je najino prijateljstvo sedaj še veliko globlje. Sva kot brata. V slačilnici so odnosi med vsemi igralci odlični, Mesut pa je zame več kot samo prijatelj. Ob tem je tudi odličen igralec.

Lahko postane najboljši igralec na svetu?

Mesut je fantastičen nogometaš, je nekaj posebnega. Tega ne govorim zato, ker je moj prijatelj. Özil je “crack” in lahko postane eden najboljših na svetu, če le izboljša njegovo učinkovitost. Po mojem mnenju mu le to manjka na poti do najboljših. Zakaj sta Cristiano in Messi najboljša? Zaradi tega, ker dobre igre kronata še z zadetki. Özil igra čudovito in njegove podaje privedejo do 30 zadetkov vsako sezono. Na svojem računu ima največ podaj, vendar ne zadeva pogosto. Zmeraj mu govorim: “Mesut, več streljaj. Če želiš zabiti več zadetkov, moraš biti bolj sebičen.” Upam, da me bo nekoč poslušal, saj ima tudi odličen strel.

Si lahko predstavljate, da bi oba do konca kariere ostala v Madridu?

To bi bilo dobro, ali ne?

Bi si želeli v tem trenutku podaljšati pogodbo z Real Madridom?

Trenutno so vse le špekulacije. Če bi bilo na tem kaj resnice, bi to zame bilo fantastično. Če bo Madrid želel podaljšati mojo pogodbo, bi to bilo veliko priznanje mojega truda, ampak o tem se ne govori na intervjujih. Zato so moji agenti. Raje govorim o La Decimi (smeh).

Dobro, govoriva torej o La Decimi.

Želimo si jo osvojiti.

Kako gledate na tekme z Galatasarayem?

Ni potrebe po podcenjevanju nasprotnika. Galatasaray je v četrtfinalu, izločili so Schalke, bili so v skupini z Manchester Unitedom, imajo odlične igralce… V tej fazi tekmovanja ti nihče ničesar ne podari. Za napredovanje v naslednji krog tekmovanja bomo morali igrati dobro in zmagati, začenši s tekmo na Bernabeu, kjer si moramo ustvariti prednost.

Bi Galatasaray postavili na nisto nivo kot Manchester United?

Da. Če želimo napredovati v naslednji krog tekmovanja, si ne smemo privoščiti padcev v koncentraciji.

Mourinho je dejal, da si je Manchester zaslužil biti v četrtfinalu. Vas je ta izjava zmotila?

Vem zakaj je to rekel. Prebral sem, kaj je povedal Sergio Ramos… no, to je bistvo Joseja Mourinha! Sposoben je povedati kar si misli celo po takšnih tekmah kot je bil derbi z Manchester Unitedom. Povem vam lahko, da je bil Mourinho prav tako kot igralci vesel na koncu tekme. Priznam tudi, da smo imeli nekaj sreče, zadetek Modrića nas je rešil.

Tudi Vi ste odločilen igralec. Leta 2007 je Vaš zadetek prinesel prvenstvo Stuttgartu, lani pa ste zabili zmagoviti zadetek na Camp Nouu. Ali sanjate o zadetku, ki bi prinesel La Decimo?

Šalim se o tem, da zabijam samo pomembne zadetke… O tem sploh ne želim razmišljati. Osvojitev Lige prvakov bi bila fantastična. Ko sem leta 2010 prišel v Madrid, so vsi govorili samo o La Decimi in ker nisem razumel špansko, sploh nisem vedel o čem je bilo govora. Potrebno je bilo nekaj časa, da sem razumel o čem govorijo. V Madridu je La Decima najpomembnejša in zato ni pomembno, kdo zabije zmagoviti zadetek. Osvojitev La Decime bi pomenila uresničitev sanj za klub in navijače.

Je La Decima obsesija ?

Ja, to je izraz. Obsedenost z La Decimo

In to ne ustvarja dodatnega pritiska?

Ne. Osvojitev Lige prvakov ni pritisk, je naš cilj. V ekipi vlada želja po osvojitvi Lige prvakov. Iker je edini v ekipi, ki je že osvojil to lovoriko z Real Madridom, od ostalih pa sta jo dvignila zgolj še Cristiano Ronaldo in Essien, tako da si res želimo postati najboljši v Evropi.

Si želite finale proti Barceloni?

Za navijače bi to bilo izjemno, bomo videli. Vendar smo sedaj še vedno v četrtfinalu, zato o tem ne morem govoriti. Tekma Madrid-Barca je “clasico vseh clasicov” in vsi bi si želeli takšno finale Lige prvakov. Vendar ne morem reči, da si želim prav takšno finale, oziroma da je to moja želja, saj imam veliko spoštovanja do vseh preostalih ekip.

Kako lahko pojasnite nenavadno sezono Real Madrida?

Težko je povedati kaj se je zgodilo. Sezono smo začeli zelo slabo. Na začetku tega leta pa smo se počasi pobrali in zaigrali kot prava ekipa. Na stran smo potisnili tudi majhne razlike med nami in sedaj smo spet ekipa. Če ne bi bili ekipa ne bi dvakrat premagali Barcelone in izločili Manchester Uniteda. Lahko rečem, da je Madrid spet ekipa, kar se vidi tudi v naši igri. 

Je ta ekipa že na nivoju lanske?

Menim, da smo trenutno na dobri poti. Spet smo našli občutek in zmagovalno miselnost iz lanske sezone, kar nas dela še močnejše. Nogomet se zelo hitro spreminja, vendar verjamem, da smo se nekaj naučili iz naših napak in da smo zdaj še konkurenčnejša ekipa.

12 osebnih vprašanj

1. Idealna počitniška destinacija? Vedno izberem kraj, ki ima sonce, plaže in morje. Za počitek je to idealno.

2. Najljubši kraj v Madridu? Več jih je, ampak najbolj mi je všeč Retiro park.

3. Vaš status na Whatsapp? Nimam nič posebnega, nastavljen je na “Sem v Madridu.”

4. Najljubša hrana? Rad imam italijansko kuhinjo. Sam sem slab kuhar.

5.  Zadnji film, ki ste si ga ogledali v kino in Vaš najljubši film? Zadnji  film, ki sem si ga ogledal v kinu je bil “Argo”. Moj najljubši pa je “La Ley de la Venganza”

6. Vaša najboljša in najslabša osebnostna kvaliteta? Moč volje in pomanjkanje potrpljenja.

7. Kaj zajtrkujete? Pomarančni sok, jajca in kruh.

8. Kaj bi počeli, če ne bi bili nogometaš? Študiral bi fizioterapijo. Rad imam znanosti povezane s človeškim telesom.

9. Koliko tatujev imate? Morda se vam bo to zdelo čudno, ampak nimam niti enega.

10. Kateri drugi športi so še Vam všeč? Rad igram namizni tenis in gledam “običajen” tenis.

11. Kakšno glasbo imate radi?  R&B in vse po malo.

12. Koliko kazni za prometne prekrške ste že dobili? Za prehitro vožnjo nobenega, za napačno parkiranje pa že kar nekaj.