X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Ramos

Sergio Ramos krasi naslovnico najnovejše izdaje uradne revije Lige prvakov “Champions Matchday”. Branilec Real Madrida je optimističen pred zaključkom sezone, ob enem pa je govoril tudi o svojem soigralcu Varaneju, o napredku ekipe, prav tako pa je analizira izločilno tekmo proti Galatasarayu. “Naši navijači doživljajo Ligo prvakov na drugačen način in vedno prenašajo ta občutek na nas. To je tudi velik bonus za nas.”

Kako bi ocenili sezono Real Madrida do sedaj v Ligi prvakov?
Sezona Real Madrid je bila na splošno dokaj popolna do sedaj. To tekmovanje je vedno različno in bi nam zaenkrat dal visoko oceno.

Zakaj je to tekmovanje tako zahtevno za igralce?
Mislim, da tekmovanje proti največjim evropskim ekipam daje tekmovanju veliko prestiža. To je še en bonus za igralce. Igrati v tem tekmovanju je vedno velik motiv, saj ima ponavadi večji vpliv na preostali svet in to je vzrok, zakaj vse to doživljamo drugače.

Real Madrid je dosegel zelo pomembno zmago na Old Traffordu, s katero se je uvrstil v četrtfinale Lige prvakov. Kaj je zmaga pomenila za ekipo?
To je bila zelo pomembna zmaga in izločitev tako velike ekipe, kot je Manchester United, je bil velik korak naprej. Plus tega nam je to uspelo na Old Traffordu, kjer nismo videli tega že dolgo časa. To so vedno spopadi, ki imajo veliko vpliva, ker smo dva velika kluba. Real Madrid je bil vedno sposoben narediti tako pomemben korak in uvrstiti se v četrtfinale s tem, ko smo izločili odličen United, je bilo res dobro za nas v smislu morale in kot ekipe. Sedaj smo res veseli, da smo v četrtfinalu.

Uspelo vam je napraviti preobrat, potem ko ste prav vi dosegli avtogol med tekmo na Old Traffordu. Kako igralec dobi nazaj svojo koncentracijo in vodi ekipo po takšnem dogodku?
Ne smeš izgubiti osredotočenosti, kljub veliki napaki. Nisem imel sreče in sem dosegel avtogol. Mislim, da je tisto, kar me je vedno pripeljalo do tega kdo sem in kar me je pripeljalo do tega kje sem, je bilo moje razmišljanje. Ne moreš se kar naprej smilil samemu sebi v določenih trenutkih, ker glede na mojo osebnost in karakter, to lahko prenesem tudi na druge igralce. Vedno sem poskušal prenesti dobre občutke in ne slabe.

Pri 26. ste osvojili skoraj vsak naslov s klubom in reprezentanco. Kaj bi vam pomenilo, če bi temu dodali še naslov Lige prvakov?
To je ena od mojih največjih sanj. Prvi naslovi, ki ga osvojiš vedno pusti pečat v življenju in upam, da bom nekega dne lahko rekel, da sem osvojil naslov Lige prvakov. Na žalost je to ena od redkih stvari, ki jih še nisem osvojil in zaradi tega me obdaja občutek nemira, da bi dvignil pokal kot je ta.

Real Madrid se bo v četrtfinalu pomeril z Galatasarayem. Kakšno je vaše mnenje o turški ekipi?
Nikoli ne smeš podcenjevati nobene ekipe. Vsi so prišli tako daleč z razlogom. Soočanje z Galatasarayem ni sreča, ampak je ravno nasprotno. So močna ekipa in so okrepili svoje vrste z Drogbajem in Sneijderjem. To sta odlična igralca na mednarodni ravni in sta ključna igralca v svojih ekipah. Toda resnična nevarnost predstavlja skupina, kolektiv in ne posamezniki. Igralec ne more izstopati posamično, če kolektiv ne opravlja svojega dela dobro. Torej, imamo veliko spoštovanja do Galatasaraya. Poskušali bomo ohraniti svojo mrežo nedotaknjeno na domačem igrišču in doseči gol, saj sem prepričan, da nam bodo zelo otežili stvari.

Galatasaray je v tej sezoni opravil bistvene spremembe v svoji ekipi. Kaj pričakujete od njih v izločilnih bojih?
Navijači bodo dejavnik za njih tam, kar je vedno plus. Na srečo se lahko mi zanesemo na sebe na prvi tekmi, kot tudi na naše navijače, ki doživljajo to tekmovanje na drugačen način in vedno prenašajo ta občutek tudi na nas, še posebej v Ligi prvakov. To je seveda tudi velik bonus za nas. Naša ideja je poskusiti doseči gol doma, ohraniti mrežo nedotaknjeno in jim otežiti svari, ko bomo potovali tja.

Z igralci kot sta Drogba in Sneijder v njihovi ekipi, kako pomembno bo bilo, da Real v pristopu na tekmo ne bo pozabil še na druge pomembne igralce v ekipi?
To je ključnega pomena za nas, da ohranjamo svojo pozornost na najvišji ravni na celotno ekipi in ne samo na nekaterih igralcih. Mislim, da je pri njih dobra ekipa in ne posamezniki. Kar je jasno je to, da delajo razliko z igralci kot je Drogba. Sneijder je zelo nevaren igralec s svojimi streli in predložki iz prostih strelov. Je moj dober prijatelj in se dobro poznava. Upam, da bosta imela slab dan, ko se bomo mi soočili z njimi.

Vse se zdi, da se je sestavilo za Real Madrid po zadnjih nekaj tekmah. Kaj je bilo ključno, da je ekipa prišla nazaj v vrhunsko formo?
Mislim, da kar vse v celoti. Kar je sledilo po slabem začetku sezone je bila bolj združena ekipa, bolj nestrpna, navdušena in ambiciozna, da bi še naprej napredovala in delala dobro. In rezultati so tu. Seveda je jasno, da ne moremo še proslavljati še zato, ker nismo osvojili še ničesar. Res je, da se je naš trud že izplačal z uvrstitvijo v finale Copa del Rey, vendar pa je pred nami še dolga pot. Moramo nadaljevati z istim delom in koncentracijo ter končati sezono uspešno, predvsem pa s osvojitvijo naslovov.

Kaj je najbolj jasno sporočilo, ki ga Mourinho da branilcem? Kaj vam vedno ponavlja?
On vedno poudarjal, da branilec potrebuje jasne ideje in da prvi stvari pridejo prvo. In prva stvar, ki jo branilec mora storiti je braniti, opraviti dobro delo in potem, če lahko, pomagati ekipi biti v napadu še boljši. Moraš biti prepričljiv, ne zapletati stvari in se nikoli ustaviti ter vedno nekaj prinesti igri.

V zadnjem času ste v osrčju obrambe zaigrali z Raphaelom Varanejem, ki pri vsega 19. letih dokazuje, da že lahko igra na najvišji ravni. Povejte nam, kako se je Varane razvil v svojem kratkem času s klubu.
On je odličen igralec, kljub svoji mladosti, in mislim, da lahko postane eden izmed najboljših na svetu. Izkušnje in igranje tekem so tisto, kar ti pomaga pri napredku in zorenju kot igralec in kot oseba, ampak profesionalno gledano mislim, da je prihodnost v njegovih rokah. Je odličen branilec, je v odlični formi in je lahko karkoli hoče. Seveda pa se lahko karkoli zgodi v nogometu, ampak mi smo tukaj, da bi mu pomagali in smo zelo veseli, da ga imamo.

Vi ste bili iste starosti, ko ste podpisali za Real. Zaradi svojih bogatih izkušenj, kako ste mu poskušali pomagati se prilagoditi?
Pomagal sem mu na vsak način, ki sem mu lahko. Dajem mu nasvete, tako na strokovni, kot tudi na osebni ravni. Spomnim se, ko sem sam prišel, saj sem bil še otrok s praktično brez izkušenj v nogometu, ker to je tisto, kar te dobiš z leti in tekmami. Varane skrbi zase in živi za nogomet, kar je odločilnega pomena in prihodnost je v njegovih rokah.

Kateri igralec vas je največ naučil?
Lahko vam naštejem ogromno imen. Igralci, kot so Pablo Alfaro in Javi Navarro, so bili prvi igralci s katerimi sem igral in so bili moji prvi idoli, ker so bile moje prve sanje debitirati z mojo ekipo, Sevillo. In tukaj sem imel odlične soigralce, kot je Raul, ki je že od nekdaj bil igralec, ki je poskrbel za mene in mi dajal zelo dobre nasvete. Tudi Fernando Hierro, s katerim nisem imel dovolj sreče, da bi igral, vendar pa mi je vedno bil blizu in je bil vedno tam za mene. In predvsem moja družina. Moji starši in moj brat, ki so mi vedno dali najboljše nasvete in ki si bili vedno tam v dobrem in slabem. Lahko bi rekel, da sem jim vse dolžan.

Kako ste se spopadli s pričakovanji igranja za tako klub pomemben klub kot je Real Madrid?
Mislim, da te Real uči, te izobražuje in te trenira. Ne samo strokovno, temveč tudi osebo. Zavedaš se vpliva tega klub od dneva, ko prideš, saj veš kaj ustvarja. Ko podpišeš za Real Madrid dobiš tisoč sporočil, ki jih nikoli prejeli nisi dobil … Vsakdo se zaveda tega, ko gre čas naprej. Postajaš bolj zrel in si pridobiš izkušnje ter se začneš zavedati, da ste zgled mladim po vsem svetu, zaradi vpliva kluba. Moraš ceniti vse to in se zavedati grba, ki ga nosiš, grba, ki ga braniš in vpliva, ki ga ima. Upam, da bo nekega dne moje ime bilo dolgotrajno povezano s tako pomembnim klubom.

V zadnjih letih ste imeli kar nekaj pomembnih trenutkov v svoji karieri, kot je zgrešena enajstmetrovka proti Bayernu, panenka za Španijo, tekma na kateri ste dosegli zmagoviti gol pred nekaj tedni proti Barceloni ali pa avtogol proti Manchester Unitedu. Kako so vsi ti trenutki vas spremenili kot osebo?
Živiš z njim. Vedno moraš biti pripravljen in misliti, da se tudi to lahko zgodi. Moraš biti pripravljen tako na dobro, kot tudi na slabo. Sam sem imel srečo ali nesrečo, da sem izkusil oboje. Enajstmetrovka proti Bayernu je nekaj, kar se dogaja v nogometu. Očitno se to ne zgodi, ko doma spiš in vedno sem rekel, da enajstmetrovke zgrešijo tisti, ki prevzamejo strel. Vedno sem bil prepričan v trenutke, kjer je bilo prisotnega veliko pritiska in vpliva ter mi je všeč prevzeti to odgovornost. Bil sem srečen, da sem dosegel takšen gol na evropskem prvenstvu. To ni bila ovira za nikogar drugega. Takšen sem. To je Sergio Ramos v dobrem in slabem.